Utorak, 16 travnja, 2024

ŽBANILA PRIJAVI SE: Objavljen Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan RH

Must Read

Hrvatska je raspisala javni natječaj za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Hrvatske koji će biti otvoren tijekom cijele godine kako bi se financiralo što veći broj kvalitetnih projekata u cijelom svijetu.

Ovaj hvalevrijedan potez hrvatskih vlasti uvelike će pomoći i Hrvatima u BiH, koji će, ako budu imali dobre i kvalitetne programe, iste moći lakše ostvariti.

– Ranije smo imali situaciju da na neke druge javne pozive dođu vrlo kvalitetni projekti, ali nakon isteka poziva. Upravo zbog toga smo izišli u susret svima koji imaju dobre ideje i projekte te će natječaj biti otvoren cijele godine, potvrdila je ta Dnevni list Žana Ćorić, glasnogovornica Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Kada je u pitanju visina sredstava koja su predviđena ovim javnim pozivom, Ćorić kaže kako će se tijekom godine vidjeti koliko će kvalitetnih projekata doći te će se nastojati one najbolje financirati sukladno odredbama navedenim u pozivu.

Inače, u samom javnom pozivu jasno stoji kako je otvoren za sljedeće kategorije prijavitelja – neprofitne organizacije izvan Hrvatske i u Hrvatskoj (udruge građana, zaklade, ustanove i ostale organizacije koje ne ostvaruju dobit ili profit za svoj rad), kao i hrvatske zajednice izvan Hrvatske koje se brinu za zaštitu prava i interesa Hrvata izvan Hrvatske; fizičke osobe čiji projekti obuhvaćaju brigu za očuvanje i jačanje identiteta Hrvata izvan Hrvatske; ugroženi pojedinci – pripadnici hrvatskog naroda izvan Hrvatske koji se nalaze u teškim socijalnim i materijalnim prilikama.

– Navedene kategorije mogu podnijeti prijave za dobivanje financijske potpore u svrhu ispunjavanja posebnih potreba i provedbe projekata koji obuhvaćaju sljedeća područja: projekti i aktivnosti iz kulture, obrazovanja, znanosti, sporta i ostalih područja s ciljem zaštite prava i interesa Hrvata izvan RH, kao i unaprjeđenja svih oblika suradnje RH i Hrvata izvan RH te pomoć ugroženim pojedincima – pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske, navodi se u javnom pozivu.

Kada su u pitanju iznosi koji će se dodjeljivati, najveći iznos za prve dvije kategorije jest 250.000 kuna, dok će za treću kategoriju javnog poziva odlučivati Povjerenstvo u svakom pojedinačnom slučaju ovisno o težini socijalnih i materijalnih prilika. Rok za podnošenje prijava počinje teći od dana objave javnog poziva i traje do isteka financijskih sredstava osiguranih za ovu namjenu.

– Po primitku prijava na javni poziv, a nakon obrade istih Povjerenstvo predlaže donošenje odluke o financijskoj potpori. Odluke o dodjeli financijske potpore, u sklopu ovog javnog poziva, bit će objavljene na službenoj internetskoj stranici Državnog ureda – hrvatiizvanrh.hr, stoji u javnom pozivu.

Uz to, jasno se navodi kako će korisnici kod kojih se prilikom kontrole utvrdi nenamjensko trošenje sredstava biti dužni vratiti dodijeljena sredstva te će ih se uvrstiti na popis korisnika koji nisu namjenski koristili sredstva.

Osim navedenog projekta, Hrvatska svake godine financijski potpomaže i kulturne, obrazovne, znanstvene, zdravstvene i ostale projekte od interesa za hrvatski narod u BiH. Tako je i prošle godine po ovoj osnovi dodijeljeno 20 milijuna kuna financijske pomoći. Inače, upravo preko ovog, ali i mnogih drugih projekata, mnogo se učinilo kako bi Hrvati u BiH ostali u našoj zemlji, a neki od najvažnijih bili su pomoć Kliničkoj bolnici Mostar te Sveučilištu u Mostaru.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -