Published On: Čet, velj 13th, 2014

ŽBANIĆKA SE UPISALA U POVIJEST: Prva Bošnjakinja koje je jednom Turčinu kazala “marš kući”!

Iako nije bilo političkog dociranja kao u slučaju Milanović, niti je Jasmila pojašnjavala turskom diplomati koja je to loša a koja dobra politika Turaka u BIH , kao u slučaju Milanović, kada je praktički poručila  da Milanović treba kopirati Mesića, hvaliti Komšića, govoriti Hrvatima u BIH da se okreću Sarjaevu, priznati da je RH izvršila agresiju na BIH i prestati podržavati Lopova, s tim da je ona ta koja će odrediti ko je Lopov a ko ne. Koja je politika Progresivna a koja ne, da li njena centralistička koja razara zemlju ili hrvatska federalistička koja joj daje šansu da opstane, u šta se može uvjeriti ako samo malo zaviri u povijest raspada centraliziranih višenaconalnih država, Jasmila Žbanić ulazi u svijetlu povijest BIH i bošnjačkog naroda kao takvog. Ona je prva Bosanka ili Bošnjakinja, koja pripada sarajevsko islamskom  kulturološkom krugu koja je jednom Turčinu rekla “Marš kući”. Niti jedan junak iz slavne Bošnjačke povijesti to nije učinio. Jasmili treba dati Večernjakov pečat, ili bolje Zlatni ljiljan u polju “doprinos u borbi protiv postklonijalističke svijesti u BIH”.

trenutku kad se najavljuju novi prosvjedi diljem Bosne i Hercegovine, u tu je zemlju stigao još jedan strani političar. Ovaj puta je riječ o ministru vanjskih poslova Republike Turske Ahmetu Davutogluu, koji se sastao s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, piše h-alter.org.

Davutoglu je danas u Sarajevu poručio kako je jedan od prioriteta njegove zemlje očuvanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i blagostanja u Bosni i Hercegovini, dodajući kako je Turska i nadalje na svim razinama – bilateralnom, multilaterlanom i svim platformama bilo gdje u svijetu – spremna pomoći na planu očuvanja stabilnosti Bosne i Hercegovine na dobrobit svih njenih građana i naroda.

Ocijenio je da je održavanje prosvjeda demokratsko pravo građana, navodeći da to ne bi trebao biti povod za ugrožavanje ljudskih života, uništavanje javne imovine i urušavanje državnog sistema.

I dok su predstavnici izvršne političke nomenklature pozdravili dolazak šefa turske diplomacije, dio prosvjednika i podržavatelja prosvjeda ne dijeli takve stavove.

“E pa Davutoglu i tebi lijep pozdrav: marš kući!”, poručila je redateljica Jasmila Žbanić turskom ministru, nakon što je istu poruku odaslala hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću, jer je ovaj obišao Mostar u društvu domaćina HDZ-ovca Dragana Čovića, koji je “poznat kao jedan od najvećih lopova protiv kojih se demonstranti bore.”

“I da ne bih u budućnosti svakog pojedinačno spominjala: svi predstavnici stranih zemalja koji se ne sastanu sa demonstrantima nego daju podršku korumpiranim političarima smatram neprijateljima progresa Bosne i Hercegovine!”, napisala je redateljica na svom Facebook profilu.