Published On: Pon, lis 15th, 2018

Završila najveća vojna vježba Hrvatske vojske od Domovinskog rata

Napadnom operacijom koju je na vojnom poligonu u Slunju demonstriralo 1100 vojnika i 80 vojnih oružanih sustava (tenkova, oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i zrakoplova) okončana je najsloženija vojna vježba provedena u Hrvatskoj od Domovinskog rata pod nazivom Velebit 18, koja se neprekinuto 72 sata održavala na 11 poligona diljem Hrvatske, piše Jutarnjji list.

Ukupno je 5500 pripadnika Hrvatske vojske i pričuvnog sastava sudjelovalo u združenoj vježbi svih sastavnica Oružanih snaga, kopnenih, pomorskih, zračnih, specijalnih te cyber snaga.

Kompletnom akcijom iz Udbine je upravljao viceadmiral Robert Hranj, a formiranim sjevernim i južnim podređenim zapovjedništvima rukovodili su general Siniša Jurković, odnosno komodor Ivo Raffanelli. Sva su gađanja izvršena bojevom municijom.

Sve okupljene u Slunju je preko videozida pozdravila predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, a vježbu su potom otvorila dva MiG-a bombardiranjem, nakon čega su četiri helikoptera Kiowa izvršila raketiranje.

Uslijedilo je granatiranje iz VBR-ova i haubica, koje su otvorile prostor tenkovima i oklopnim vozilima Patria za napad, dok je na kraju pješaštvo uz podršku Kiowa oslobodilo područje od zamišljenog neprijatelja.

Sve to pljeskom su nagradili gosti s Debele glave, promatračnice slunjskog poligona: potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, umirovljeni generali koje su predvodili Ante Gotovina i Mladen Markač, predstavnici američke vojske te američki veleposlanik Robert Kohorst.

General Šundov pohvalio je sve sudionike vježbe zaključivši kako su ispunjeni svi njezini ciljevi.

– Potvrdili smo da smo sljednici pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata. Ističem i zahvaljujem ministru obrane za sva poboljšanja koja je donio, a vezana su uz status vojnika, vratili smo osmijeh na njihova lica, a to se očitovalo i u ovim vježbama, kroz njihovu motivaciju i moral u pripremi i izvedbi ove vježbe – rekao je general Šundov i dodao da je ponosni načelnik Glavnog stožera.

Ministar Krstičević rekao je kako jačanje Hrvatske vojske nije prijetnja nikome, nego je preduvjet mira, slobode i sigurnosti Hrvata.

– Koliko smo platili slobodu u pobjedničkom Domovinskom ratu? Stoga više nikada ne smijemo dozvoliti da naše buduće generacije moraju proživljavati one strahote i razaranja iz Domovinskog rata. Moćna Hrvatska vojska jamac je da se to više nikada neće ponoviti. Mogu slobodno reći kako je danas Hrvatska vojska opremljenošću i sposobnošću izrasla ponovno u respektabilnu i modernu vojnu silu – rekao je ministar Krstičević i dodao da bi i najzaslužniji ljudi za stvaranje RH i izgradnju HV-a, osim ondje prisutnih, dr. Franjo Tuđman, Gojko Šušak, general Janko Bobetko, Blago Zadro i drugi bili zadovoljni današnjom Hrvatskom vojskom.

Na novinarsko pitanje koliko je stajala trodnevna vježba, ministar je rekao kako će to javnosti predočiti general Šundov nakon završnih analiza, odmah najavljujući novu sličnu vježbu za 2021. godinu, kada će Hrvatska vojska obilježavati 30. obljetnicu. Rekao je kako očekuje da će tada “moć HV-a pokazati avioni F-16 Oluja i Bljesak te helikopteri Crni jastrebovi”.

General Gotovina svima je čestitao na uspješno izvedenoj akciji rekavši da sada slijedi ono najvažnije, temeljita raščlamba koja će omogućiti daljnje usmjeravanja k jačanju borbene sposobnosti. On, kaže, ništa ne bi bolje napravio.

– Oružane snage jedan su od najvažnijih stupova nacionalne sigurnosti, one nam garantiraju sigurnost i čuvanje slobode – rekao je general Gotovina, a njegov kolega Markač izrazio je ponos “što smo u kratkom razdoblju postigli tako sjajne rezultate”, piše Jutarnji list.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare