Published On: Pon, stu 23rd, 2020

ZAVRŠENA SJEDNICA VIJEĆA ZA NACIONALNU SIGURNOST RH Nastaviti zajedničko zalaganje za prava Hrvata u BiH i osigurati pravo na izbor legitimnih predstavnika

Više od četiri sata trajala je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost RH na kojoj su bili predsjednik RH Zoran Milanović, hrvatski premijer Andrej Plenković i još niz sudionika iz vrha vlade te vojno-sigurnosnih služba, a kojom je predsjedavao Milanović. U priopćenju Vlade RH, između ostaloga, stoji da su se članovi VNS RH usuglasili u daljnjoj potrebi zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Milanović je iz Banskih dvora otišao bez izjave novinarima, a izjavu je dao Plenković ispred zgrade HDZ-a.

Plenković na početku kaže da je izborima održanima ovog vikenda u HDZ-u osiguran legitimitet lokalnim organizacijama HDZ-a. Govorio je i o saborskim temama ovog tjedna.

“U međuvremenu je objavljeno priopćenje sa sjednice koje reflektira rezime. Usvojene su smjernice sigurnosno-obavještajnim agencijama, raspravljena je radikalizacija društva, osuđen je napad na Markovom trgu, jednoglasno je utvrđeno da je to događaj s elementima terorizma. Bilo je riječi o stanju u BiH, Crnoj Gori… Čuli smo od Božinovića aktualno stanje o epidemiji koronavirusa i raspravili smo situaciju u pravosuđu”, kaže Plenković.

“To je bilo rasprava nas 12, 13 koliko nas je bilo, drugih tema van toga nije bilo”, rekao je Plenković.

Dodao je da nije bilo Milanovićevih kritika te da je ta tema apsorbirana.

“Milanović se sad usuglasio da je napad na Markovom trgu imao elemente terorizma, prije to nije mislio?”, pitali su novinari na što je Plenković odgovorio:

“Točno, zato sam to i naglasio. Malo, pomalo…”, odgovara Plenković.

Potvrdio je da je sastanak s Milanovićem bio jako ugodan.

Kazao je da se raspravljalo o nizu tema i da se tražio zajednički nazivnik te da je on pronađen.

Priopćenje o sjednici VNS-a prenosimo u cijelosti:

“Dana 23. studenog 2020. održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na sjednici su usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu, sukladno Zakonu o sigurnosno obavještajnom ustavu te je odobrena uspostava suradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama, sukladno iskazanim potrebama.

Članovi Vijeća razmotrili su stanje radikalizacije u hrvatskom društvu, te osudili napad na Trgu svetog Marka 12. listopada 2020. kao kazneno djelo s obilježjima terorizma te su raspravili o mjerama koje se u vezi s tim mogu poduzeti. Vijeće je osudilo govor mržnje i neprihvatljive oblike ponašanja u društvu.

Vijeće je istaknulo daljnju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, prema duhu i slovu Daytonskog sporazuma, te važnost poštovanja prava biranja vlastitih predstavnika.

Vijeće je raspravilo o položaju Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori založivši se za osiguravanje reciprociteta u međusobnim odnosima, te je naglašena daljnja podrška hrvatskoj manjini u tim zemljama.

Članovi Vijeća primili su na znanje informaciju o aktualnom stanju u vezi s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Vijeće je raspravljalo o stanju u pravosuđu, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala”, priopćeno je iz Vlade RH.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>