Published On: Čet, tra 29th, 2021

Završen postupak protiv Handkea, ostaje Austrijanac

BEČ – Postupak za oduzimanje austrijskog državljanstva protiv nobelovca Petera Handkea, zbog putovnice bivše Jugoslavije koju je dobio od Slobodana Miloševića, obustavljen je.

“Peter Handke je bio, jeste i ostaje građanin Koruške i austrijski državljanin”, poručeno je iz kabineta guvernera Koruške Petera Kaiser bečkom dnevniku “Kronen cajtung”.

Jedna američka platforma je u Nacionalnoj biblioteci došla do putovnice Handkea, koji je 15. lipnja 1999. izdat u Ambasadi SR Jugoslavije u Beču.

U toj putovnici se kao državljanstvo Handkea navodi “jugoslovensko”.

To saznanje je krajem 2019. izazvalo veliku buru, posebno što je pasoš izdana godine kada je NATO bombardirao Srbiju, pa se postavilo pitanje da je uzimanje putovnice jedna vrsta solidariziranja poznatog književnika s Jugoslavijom.

Međutim, imalo je i pravne posledice, pošto su pravnici počeli baviti se pitanjem je li  uzimanjem tog dukumenta izgubio pravo na austrijsko državljanstvo, jer prema austrijskom zakonu nije dozvoljeno dvojno državljanstvo.

Zato je pokrenut postupak za proveru.

Handke je stalno govorio da nema jugoslovensko državljanstvo i da je “pasoš” uzeo samo kako bi mogao putovati.

Sada je sve riješeno i postupak protiv Handkea je obustavljen.

“Raduje me da je ta priča konačno završena i da možemo u buduće samo razgovarati o veličanstvenim književnim delima našeg nobelovca”, poručio je Kaiser.

Ukazuje se da bi Handke izgubio austrijsko državljanstvo samo ako je podnio zahtjev za dobijanje jugoslavenskog državljanstva.

Takav zahtjev autor, kako tvrdi, nikada nije podnio i nisu pronađene nikakve informacije da je to učinio.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>