Zavod za zapošljavanje FBiH pripremio 66 milijuna KM za zapošljavanje 15.000 ljudi

Zavod za zapošljavanje FBiH i ove godine će raspisati Javne pozive za sudjelovanje u programima sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja, odnosno, startupa koji će službeno biti objavljeni 28. veljače na službenoj stranici, a tekstovi programa osam dana ranije.

Haris Čuljević glasnogovornik Zavoda za zapošljavanje FBiH naglasio je da je za mjere politike aktivnog zapošljavanja u 2020. godini iz proračuna ove ustanove osigurano oko 66 milijuna KM. Dodao je da bi ovim sredstvima moglo biti obuhvaćeno oko 15.000 nezaposlenih osoba, javlja Yep.ba.

I u 2019. godini su realizovane slične mjere koje su planirane i u ovoj godini. Između ostalog, riječ je o programu sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja startup i možemo reći da smo vrlo zadovoljni realizacijom ovih programa koji su provođeni u saradnji sa županijskim službama za zapošljavanje. Prošle godine ovim mjerama je obuhvaćeno više od 13.000 osoba, međutim, proces potpisivanja ugovora još je u tijeku tako da će taj konačan broj zaposlenih iz 2019. godine biti još i veći, pojasnio je Čuljević.

Haris Huskić rukovoditelj sektora za aktivnu politiku zapošljavanja predstavio je primarne programe koji će se provoditi u 2020. godini, a koji se već godinama financiraju. Prvi je sufinanciranje zapošljavanja, a drugi se odnosi na samozapošljavanje, odnosno, startupe.

Istaknuo je i to da je vrijednost programa zapošljavanja za ovu godinu nešto preko 51 milijun KM, a planirano je da putem njim bude zaposleno 13.000 osoba.

Ciljne skupine su mladi, žene i osobe u dobi do 35 godina sa radnim stažom, zatim, osobe preko 40 godina, dugotrajno nezaposlene osobe, osobe niže kvalifikacije i bez kvalifikacija te  razvojačeni borci/branitelji. U odnosu prošle godine poboljšali smo postojeće, a i prema zakonskim aktima i uveli nove mjere, dakle, povećani su pojedinačni iznosi sufinanciranja po svakoj mjeri te je i ukupna vrijednost projekta uvećana u odnosu na prošlo godinu. Kod većine mjera uvedena je mogućnost produživanja sufinanciranja do 12 mjeseci. Također tu je i opcija da se uveća osnovica sufinanciranja za 10 posto za teže zapošljive kategorije, naveo je Huskić.

Huskić je nabrojao i nekoliko poticajnih mjera koje su planirane u okviru sufinanciranja zapošljavanja.

Mjera “Tvoje prvo radno iskustvo” je ostala i dalje za osobe do 30 godina starosti. Međutim mjera “Tvoja prilika 2020” se odnosi na osobe do 35 godina sa radnim iskustvom/stažom, a koje se nisu uspjele uključiti na tržište rada i praktično oni dobijaju drugu priliku. Zatim mjere “Zapošljavanje žena” i “Prilika za sve” koje su bile aktualne i prošle godine. Nova mjera koju smo uveli je zapošljavanje razvojačenih branitelja, a iz prethodne godine smo zadržali mjere “Periodično zapošljavanje” i “Nova prilika”, a odnosi se na zapošljavanje najteže zapošljivih kategorija, a tu je i mjera “Tražim poslodavca” “Služba u suradnji s poslodavcem”, naveo je Huskić.

Huskić je istaknuo da će se javni poziv istovremeno sa svim mjerama objaviti u svim županijama te da će biti otvoren tri radna dana od 08:00 do 16:00 sati. Dodao je da će se aplikacija i dalje podnositi putem linka koji će se nalaziti na web portalu federalne Službe za zapošljavanje osim mjere “Služba u suradnji sa poslodavcem” koja će biti provođena na neki drugi način kao što je to i do sada bilo.

Bitno je istaknuti da ostaje princip rezervacije sredstava, dakle, svi oni poslodavci koji su uspjeli na vrijeme rezervirati sredstva s njima će se najprije zaključiti ugovor. Novost je da se uvodi lista čekanja koja će obuhvatiti sve one poslodavce koji nisu uspjeli u prvom trenutku rezervirati sredstva, a ukoliko s druge strane dođe do odustajanja pojedinih poslodavaca ili ako ne dođe do potpisivanja ugovora onda će sljedeći s liste imati to pravo. Također bitno je i da poslodavci budu registrovani kako bi mogli pristupiti sredstvima, naveo je.

Za program samozapošljavanja, odnosno, startupa izdvojeno je 14 milijuna KM. Tim sredstvima je planirano da bude obuhvaćeno 2.000 osoba s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH. Huskić je naveo da su ciljna grupa osobe koje su na ovoj evidenciji prijavljene dan prije objave javnog poziva bez obzira na stupanj obrazovanja i starosnu dob. One su dužne da nakon prijave na Javni poziv registrirati i održati djelatnost u trajanju od najmanje 12 mjeseci.

U fokusu su mladi i žene i nova podkategorija razvojačeni branitelji/borci i imamo jednu novu mjeru koja se odnosi na poduzetništvo za sve. Također su uvedene nove mjere kao i kod programa sufinanciranja zapošljavanja. Mjere koje su predviđene su “Poduzetništvo za mlade”, “Poduzetništvo za žene”, “Poduzetništvo za razvojačene branitelje” i “Druga prilika” i to je jedina mjera na koju se osobe neće online prijavljivati već izravno putem Službe za zapošljavanje FBiH, dodao je Huskić.

Jedina razlika u odnosu na prethodni program je da se nezaposlene osobe ne moraju registrirati prije objave javnog poziva.

Nakon što se utvrdi da su oni kvalificirani i da zadovoljavaju uvjete za sudjelovanje u programu, a nakon toga nezaposlene osobe se pozivaju da registruju obrt ili društvo, a nakon toga na web portalu Službe čime ostvaruju uslove za zaključivanje ugovora o samofinanciranju. Nezaposlene osobe mogu aplicirati samo po jednoj mjeri ne mogu kao poslodavci aplicirati na više mjera odjednom, rekao je Huskić.

Na kraju su sugovornici naglasili kako će Javni pozivi biti objavljeni najmanje dva puta tijekom godine i u zavisnosti od toga koliko ostane neugovorenih sredstava.