Published On: Čet, svi 10th, 2018

Zavod za zapošljavanje: BiH viška pravnika, ekonomista, profesora…

Školovanje kadrova i tržište rada u BiH još uvijek nisu usklađeni.

Tako s jedne strane na Zavodima za zapošljavanje imamo stotine diplomiranih pravnika i ekonomista, dok s druge strane nedostaje profesora matematike, veterinara, informatičara, raznih zanata…

Sarajevo rekorder

Prema informaciji nedavno razmatranoj na Vladi FBiH, svi županijski zavodi za zapošljavanje prezasićeni su diplomiranim pravnicima i ekonomistima.

Uz spomenute, među pet zanimanja kojima je tržište rada prezasićeno su i profesori, medicinski tehničari, novinari… različito od županije do županije.

Tako npr. u HNŽ-u na posao čeka 476 pravnika, 238 diplomirana ekonomista, 164 profesora engleskog jezika, 143 ing. agronomije te 101 profesor razredne nastave, piše Večernji list BiH.

U ŽZH-u na posao čeka 101 diplomirani ekonomist, 131 pravnik, 52 profesora hrvatskog jezika, 40 profesora engleskog jezika te 28 profesora razredne nastave.

Zanimljivo je spomenuti kako u ukupnom broju nezaposlenih visokoobrazovanih osoba u ŽZH-u navedenih pet zanimanja sudjeluju s 50%.

U SBŽ-u, uz više od 250 diplomiranih pravnika i ekonomista, na Zavodu za zapošljavanje je i 59 diplomiranih novinara, 35 diplomiranih poljoprivrednih inženjera te 32 profesora engleskog jezika.

U HBŽ-u, uz ekonomiste i pravnike, pojavio se višak razrednih učitelja, diplomiranih socijalnih radnika i pedagoga. Rekorder po broju nezaposlenih diplomiranih ekonomista svakako je Sarajevska županija.

Naime, na Zavodu za zapošljavanje ove županije posao čeka 1212 diplomiranih ekonomista, 969 diplomiranih pravnika, 410 diplomiranih socijalnih radnika, 355 diplomiranih politologa, 343 novinara.

Posavska županija na Zavodu za zapošljavanje broji 49 diplomiranih ekonomista, 36 pravnika, 22 profesora razredne nastave, 17 informatičara te 16 socijalnih radnika.

U ukupnom broju nezaposlenih osoba s visokom stručnom spremom, u Posavskoj županiji navedenih pet zanimanja sudjeluje s čak 84%.

S druge strane, kako se navodi u informaciji razmatranoj na Vladi FBiH evidentna je potražnja za diplomiranim inženjerima informatike i elektronike i malo ih je na evidenciji nezaposlenih, kao i diplomiranih inženjera telekomunikacija, prometa, geodezije, geologije i građevine.

Analiza oglasa

Analiza oglasa u službama za zapošljavanje, Internetskim portalima i tisku pokazuje da su na tržištu rada traženi farmaceuti (magistri farmacije), pravnici, ekonomistikomercijalistimenadžeri prodaje i prodavačiIT stručnjaci, a veliko zanimanje je i za knjigovođama, računovođama i raznim drugim ekonomskim zanimanjima, kao i za liječnicimanastavnim kadrominženjerima različitih profila.

Stoga se u zaključku informacije koju je pripremilo Federalno ministarstvo obrazovanja navodi kako upisnom politikom nije previše široko razmotrena stopa nezaposlenosti između završenih studenata različitih disciplina, iako bi županije i visokoškolske ustanove trebale vršiti opsežne analize potreba tržišta rada i potreba za VSS kadrovima, a ministarstva davati smjernice visokoškolskim ustanovama o sadržaju planova upisa ili načinu na koji bi trebali vršiti planiranje, uz uvažavanje autonomije visokoškolskih ustanova.

Također je naglašeno kako kreiranje upisne politike i prilagođavanje obrazovanju za tržište rada u oblasti visokog obrazovanja prvenstveno zahtjeva kvalitetne podatke o potražnji radne snage po točno određenim zanimanjima, odnosno o broju nezaposlenih po određenim VSS zanimanjima te praćenje suvremenih kretanja i potrebe za novim zanimanjima usklađenim s potrebama globaliziranog tržišta rada, novim znanjima i novim tehnologijama, prenosi jabuka.tv

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare