Published On: Pon, srp 23rd, 2018
#3rd |

Zaustavlja li se privatizacija Poštanskog odmarališta u Neumu?

Zgrada nekadašnjeg Poštanskog odmarališta u Neumu, koju je Agencija za privatizaciju FBiH krajem travnja stavila u bubanj, plombirana je!

Što to znači? Ukratko, da se do rješavanja upravnog postupka nad njom mora zaustaviti svaka radnja, uključujući i prodaju koja je u tijeku.

O tome su Dnevnik.ba izvijestili nasljednici privatne ribarske zadruge koja je do nacionalizacije postojala na tom mjestu. Kako je naš portal već pisao, nasljednici osnivača spomenute zadruge prodaju zgrade poštanskog odmarališta smatraju nezakonitom jer BH Pošte prije svega nikada nisu imale pravo vlasništva nad zgradom (osim prava na raspolaganje, što nije istovjetno), a oduzimanjem vlasnici nikada nisu dobili nikakvo rješenje ili naknadu.

S druge strane, Zakon o stvarnim pravima iz 2013. propisuje kako nije moguće izvršiti prijenos, zamjenjivanje kao i druge oblike raspolaganja nad nekretninama koje su u državno vlasništvo prešle nacionalizacijom, sve do donošenja propisa koji će urediti način povrata ovakvih nekretnina. Isti Zakon zabranjuje izjednačavanje prava vlasništva i prava raspolaganja.

Sve je ovo bio razlog da nasljednici privatne ribarske zadruge Gruntu upute zahtjev za plombiranje koji prvotno nije prošao, i to zbog greške općinske Službe za imovinsko–pravne poslove i katastar nekretnina, koja je istu priznala i obećala ispravak.

Ispravka je napravljena, te su „nasljednici“ zahtjev za plombiranjem prije par dana poslali Gruntu koji će ga vjerojatno uputiti dalje u sudski postupak, a onda svaka pomisao na prodaju silom Zakona mora stati.

Također je vrijedno podsjetiti da je odvjetnički tim spomenute grupe Agenciju za privatizaciju već upozorio na nezakonitu prodaju, te najavio podizanje kaznenih prijava i pokretanje sudskog spora u slučaju da se prodaja ipak nastavi.

Hoće li se Agencija i potencijalni kupci ipak zaustaviti na neko vrijeme sada kada je parcela i definitivno plombirana, ostaje nam za vidjeti.

U nekim uređenim zemljama, to bi značilo definitivnu obustavu svih aktivnosti, no nas u BiH nažalost ne treba ništa čuditi. No i za to postoji lijek, Sudovi ga jedva čekaju propisati, uvjereni su predstavnici osnivača jedine privatne ribarske zadruge koja je u Neumu ikad egzistirala.

Nikolina Lovrić l dnevnik.ba

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x