Published On: Fri, Apr 19th, 2019

Zatočena u podrumu: 24 godine rađala je djecu svom ocu

Datuma 28. kolovoza 1984. nestala je 18-godišnja Elisabeth Fritzl.

Njezina majka Rosemarie žurno je podnijela izvješće o nestalim osobama, užasnuta nestankom kćeri. Tjednima nije bilo ni riječi od Elisabeth, a njezini su roditelji pretpostavljali najgore. Onda je niotkuda stiglo pismo od Elisabeth, tvrdeći da joj je dosadio obiteljski život i da je odlučila pobjeći. Sve se to zbivalo u Amstettenu u Austriji.

Njezin otac Josef rekao je policajcu koji je došao u kuću da nema pojma kamo je otišla, ali da se vjerojatno pridružila religijskom kultu, o čemu je prije govorila. Čijenica je da je Elisabeth i prije bježala od kuće (kasnije se saznalo da je to radi očevog zlostavljanja). Josef i Rosemarie imali su dva sina i pet kćeri, a ona je imala samo 17 godina kada su se oženili.

Puna je istina je da je Josef Fritzl točno znao gdje mu je kći: bila je par metara ispod mjesta na kojem je stajao policajac.

Tog 28. kolovoza 1984. Josef je pozvao svoju kćer u podrum obiteljskog doma. Ponovno je namještao vrata novouređenog podruma i trebala mu je pomoć. Dok je Elisabeth držala vrata, Josef ih je učvrstio. Čim su bila na šarkama, otvorio ih je, prisilivši Elisabeth unutra i onesvijestivši je ručnikom umočenim u eter. Iza njegove jedno i po sobne radionice Fritzl je napravio labirint malih prostorija (spavaća soba, hodnik, mali tuš) u koji je zatočio kći kojoj je svaki dan nosio potrepštine i hranu.

Da bi se došlo do vratiju (koja su bila skrivena iza polica) koja vode do “stana” moralo se proći pet soba, i osam vratiju, od kojih je zadnjih dvoje vrata trebalo elektronički ključ i šifru.

Najbizarnije je što su u jednoj sobi u prizemlju 12 godina imali podstanara koji je tvrdio da čuje zvukove iz podruma, a Fritzl mu je govorio da su to cijevi.

Sljedeće 24 godine, unutrašnjost tog podruma pod zemljom bi bila jedina stvar koju je Elisabeth Fritzl mogla vidjeti. Njezin bi otac lagao supruzi i policiji, pričajući im priče o tome kako je pobjegla i pridružila se kultu. Na kraju, policijska istraga se usporila i svijet je zaboravio nestalu Fritzl djevojku.

Ali Josef Fritzl nije na nju zaboravio. Tijekom sljedećih 24 godine, on će to vrlo jasno pokazivati.

Što se tiče ostatka obitelji Fritzl, Josef bi svakog jutra u 9 sati odlazio u podrum kako crtao planove za strojeve koje je prodavao. Povremeno bi prenoćio dolje, ali njegova se supruga ne bi brinula niti je bila sumnjiva, iako joj je bilo strogo zabranjeno ulaziti unutra, makar donijeti kavu – njezin je muž bio vrijedan čovjek i bio je posvećen svojoj karijeri.

Što se tiče Elisabeth Fritzl, Josef je bio čudovište. U najmanju ruku, tri puta tjedno ju je posjećivao u podrumu. No, obično je to bilo svaki dan. Prve dvije godine ostavio ju je samu, držeći je u zatočeništvu. Tada ju je počeo silovati, nastavljajući noćne posjete koje je započeo kad je imala samo 11 godina.


Dvije godine nakon zatočeništva, Elisabeth je zatrudnjela, iako je s 10 tjedana trudnoće pobacila. Dvije godine kasnije, međutim, ponovno je zatrudnjela. U kolovozu 1988. rođena je djevojčica Kerstin. Dvije godine kasnije rođeno je još jedno dijete, dječak po imenu Stefan.

Kerstin i Stefan ostali su u podrumu sa svojom majkom, u zatvoru.

Tijekom sljedećih 24 godine, Elisabeth je rodila još petero djece. Još je jednom djetetu dopušteno ostati s njom u podrumu, jedno je umrlo ubrzo nakon rođenja, a ostalo troje (Lisa, Monika i Alexander) odvedeno je na kat kako bi živjeli s Rosemarie i Josefom.

Međutim, Josef nije samo doveo djecu da žive s njim jer bi to bilo sumnjivo.

Da bi prikrio ono što je radio od Rosemarie, ostavljao ih je u blizini kuće ili na pragu. Dijete je svaki put bilo uredno povijeno i popraćeno bilješkom koju je navodno napisala Elisabeth, tvrdeći da se ne može brinuti o djetetu i da ga prepušta roditeljima na čuvanje.

Šokantno, socijalne službe nikad nisu dovodile u pitanje pojavu djece i dopuštale su Fritzlu da ih zadrži kao svoju djecu. Ipak su oni bili “djed i baka”.

Nakon rođenja četvrtog djeteta “odobrio” je da se podzemni stan proširi sa 35 metara kvadratnih na 55 metara. Tjerao je Elisabeth i djecu da godinu i po kopaju golim rukama. Imali su malu pećicu na kojoj su mogli grijati tanjure hrane, mali tv i radio, te ih je Elisabeth učila čitati. Kada bi ih Josef išao kazniti za neko “zlodjelo” ugasio bi struju pa bi satima sjedili u potpunom mraku.

Rekao im je da će ih podaviti plinom ako samo posumnja da su “prtljali” po velikim željeznim vratima.

Ne zna se koliko je dugo Josef Fritzl namjeravao zadržati svoju kćer u zatočeništvu. Uspio je čak 24 godine, a činilo se kao da će nastaviti još 24 godine. Međutim, 2008. godine jedno od djece u podrumu se razboljelo.

Tog 19. travnja 2008. otkriveno je kako je Josef Fritzl, tada 73-godišnjak, 24 godine držao svoju kćer Elisabeth u podrumu obiteljske kuće. U tom razdoblju silovao ju je čak 3000 puta i napravio joj sedmero djece. Elisabeth je u trenutku pronalaska imala 42 godine.

Elisabeth je molila oca da dopusti da kći Kerstin odvede liječniku. Elisabeth je bila izvan sebe od brige. Josef se nevoljko složio da je odvede u bolnicu. Uklonio je Kerstin iz podruma i pozvao hitnu pomoć, tvrdeći da imao poruku od Kerstinine majke koja objašnjava njezino stanje. Ispostavilo se da su Kerstin zaista otkazali bubrezi.

Policija je tjedan dana ispitivala Kerstin i tražila informacije o njezinoj obitelji i majci. Policija je na kraju postala sumnjičava prema Josefu i ponovno otvorila istragu o nestanku Elisabeth Fritzl. Počeli su čitati pisma koja je Elisabeth navodno slala Fritzlima i postale su jasne nedosljednosti u njima, kao da su diktirana i zapisivana, a jedan je svećenik potvrdio da ne postoji kult o kojem Josef priča. Lukavi Fritzl je čak javno, preko televizije, “pozvao” Elisabeth da se javi i dođe posjetiti kći u bolnici.

Ne zna se točno zašto ali Fritzl je 26. travnja 2008. prvi put u 24 godine Elisabeth pustio da izađe iz podruma. Odmah je otišla u bolnicu vidjeti svoju kćer gdje je osoblje bolnice (posebno Kerstinin liječnik) upozorilo policiju na njezin sumnjiv dolazak. Policija je odmah došla na teren i oboje su uhićeni.

Elisabeth su ispitali o bolesti njezine kćeri i očevoj priči. Nakon što joj je policija svečano obećala da nikada više neće morati vidjeti oca, Elisabeth Fritzl ispričala je priču o svojoj 24-godišnjoj zatvorskoj kazni.

Policiji je ispričala da, ne samo da ju je silovao, već ju je tjerao da gleda pornografiju koju su “kopirali” i to pred djecom, kako bi ju dodatno ponizio. Tada 73-godišnji Fritzl dao je naslutiti da ju je planirao pustiti i “odglumiti” kako ju je spasio od ralja kulta. DNK test je potvrdio kako je on otac sve djece.

Suđenje je trajalo četiri dana, a Fritzl je priznao krivicu za smrt novorođenčeta, incest, otmicu i silovanje. Dobio je kaznu doživotnog zatvora, a obitelji terapiju.

Zanimljivo je da je 1967. Fritzl provalio u stan u Linzu gdje je živjela medicinska sestra čiji je muž bio na putu. Silovao ju je dok joj je držao nož pod vratom. Odradio je 12 mjeseci 18 mjesečne kazne, a u skladu sa zakonom njegov je dosje izbrisan tako da to uopće nije izašlo na svijetlo dana kada je socijalna služba odlučivala hoće li Fritzlovi biti skrbnici svojoj “unučadi”.

Slučaj je toliko šokirao svijet da je Austrija odlučila pokrenuti kampanju da poboljša “okaljani obraz” nacije i privuče turiste.