ZATO SE VRATIA REUF? FBI intenzivno traga za simpatizerima Islamske države po cijelom SAD-u

FBI je u tijeku sveobuhvatne kampanje pronalaženja potencijalnih terorista nadahnutih Islamskom državom, a očekuje se nekoliko uhićenja prije 4. srpnja, otkrili su dužnosnici za ABC News. Najnoviji je primjer uhićenje studenta Munthera Omara Saleha u New Yorku prošle subote pod optužbom da je izrađivao eksplozivnu napravu. FBI je izvijestio kako su u tijeku na stotine istraga protiv mogućih terorista i simpatizera ISIS-a

 

FBI je usred široke kampanje ometanja potencijalnih terorista nadahnutih ISISom, nekoliko  uhićenja očekuju se prije 4. srpnja, kazali su policijski službenici za ABC News.

Najnovijeuhićenje koje je dio ove kampanje je došlo u subotu u New Yorku, gdje je student simpatizer Al-Qaide bio  “uložio napore kako bi se pripremila eksplozivnu napravu za detonaciju”, soji u priopćenju FBI-a.

Stotine istraživanja su u tijeku u svih 50 država. Mnogi uključuju sumnju na ISIS podupiratelje, priopćile su vlasti.
U slučaju New York, Munther Omar Saleh je optužen da je navodno  bio “gorljivi zagovornik” ISIS-a te je nudi prijevode propagande ove terorističke skupine na  engleskom jeziku. Sudski spis citira njegov tweet na kojem je pisalo: “Al Quaida je bila previše umjerena”

Saleh je bio pod prismotrom FBI-a još od ožujka.

Upute za kuhanje  bombe pod tlakom  pronađene su na njegovom računalu uz slike  znamenitosti i turističkih atrakcija New Yorka, što je sud  ocijenio kao  “potencijalne mete za teroristički napad.”

Saleh je navodno izrazio potporu  na urede francuskog satiričkog objave Charlie Hebdo.

U otprilike mjesec dana od  podizanja dviju optužnica nad osumnjičenim ISIS-ovim pristalicama,  dvoje pristaša ubijeno je u jednom napadu, a vlasti su napravile najmanje pet uhićenja osumnjičenih ISIS pristaša kao dio onoga što zakon za provedbu zaštite predviđa kazali su dužnosnici za ABC News.