Published On: Pet, ruj 29th, 2017

ZASTUPNIK U DOMU NARODA Karamatić: Ne odustajemo od povratka na HR Herceg-Bosnu

“U BiH nemamo pojma što ćemo iduće godine. Imamo ozbiljnu presudu Ustvnog suda BiH. Mi ako ne napravimo izmjene Izbornog zakona koje određuju na koji način će biti izabrano i koliko zastupnika, doći ćemo u tzv. “mostarizaciju BiH”, odnosno, nećemo moći izabrati nove članove domova naroda. Ako nema Doma naroda, nema državnih zakona i doći ćemo u blokadu, a ono što je najgore nakon toga više neće tko imati  donijeti zakonska rješenja”, poručio je Karamatić.

Izaslanici u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su Deklaraciju o pitanju Pelješkog mosta koju je u ime Kluba Srba predložio Sredoje Nović iz SNSD-a.

Deklaracija je usvojena bez glasova izaslanika iz Kluba Bošnjaka. O Deklaraciji i drugim aktualnim političkim pitanjima u emisiji Dan uživo je govorio izaslanik u Domu naroda Mario Karamatić.

– Što je cilj ove Deklaracije, budući da je jedna Deklaracija već usvojena u Predstavničkom domu?

“Dogodio se pokušaj državnog udara u BiH”

“To treba razlikovati. U Predstavničkom domu je donesena Deklaracija koja se odnosi na izgradnju Pelješkog mosta. Ono što je jučer bilo sporno, nije se jučer spominjao Pelješki most. Jučer je Deklaracijom u Domu naroda branjen Ustav BiH. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Deklaraciju pozivajući se na članke ustava kao da je to stav kompletnog zakonodavnog tijela BiH. A zakon jasno kaže da kompletno zakonodavno tijelo BiH čine dva doma, a mi smo jučer zaštitili ustavnopravni poredak BiH.

To je bio pokušaj rušenja ustavnog poretka, pa može se reći i pokušaj državnog udara”, rekao je Karamatić.

On je istakao da Predstavnički dom može donijeti odluku, ali ne može tvrditi da je to stav Parlamentarne skupštine BiH dok nije usvojena u oba doma.

“BiH je kompleksna zemlja gdje žive tri naroda s tri politike i bilo koje pitanje BiH ne može se riješavati niti sastankom u Vijećnici, niti u Kosači u Mostaru niti u Banjaluci, već trebaju sjesti predstavnici BiH i dogovoriti se, a to je onda stav BiH”, izjavio je Karamatić.

“Bošnjački politčari ruše temelj ove zemlje”

Delegati iz Kluba Bošnjaka glasovali su protiv.

“Kada su se već uvalili, bošnjački političari koji se predstavljaju kao zaštitnici BiH i kao oni koji nemaju rezevne domovine predlože i izglasaju akt preglasavajući predstavnike hrvatskog naroda što ruši osnovne postulate BiH. Njima je teško priznati da su to napravili. Kao i kod revizije presude kada su tvrdili da Softić ima legitimitet, a Softić govorio da nema i napravi se nepotreban cirkus. Udarili su na temelje ove zemlje. To je razlika u ove dvije Deklaracije”, pojasnio je Karamatić.

Safet Softić je Karamatića optužio na sjednici da “pravi cirkus od Doma naroda”, nakon što je delegatima iz SDA podijelio Tops.

Zašto ste to uradili – pitali su Karamatića na N1

“Radi se o jednom od naših najpoznatijih brandova tvrtke Agrokomerc. Član Predsjedništva BiH je išao u Veliku Kladušu i zapakirao keks. Mislio sam da će se kolege iz SDA obradovati, ali više mu nikada ništa neću pokloniti kada se tako ponaša. Nisam znao tko bi ga još želio. Mislio sam da kolege iz SDA umiru od želje da pojedu jedan lijep keks”, prokomentirao je predsjednik HSS-a u emisiji.

Sotić je izjavio i da je Karamatić prijetio ratom.

“Nisam prijetio ratom”

“On je malo neumjereno rekao da pozivam na rat. To nije bila istina. Rekao sam da ruše ustav BiH. A kada se ruši ustav i pokušava dominacija jednog naroda nad drugim, to nikada nije završilo bez rata. Na rat obično huškaju ili salonski ratnici ili oni koji su odselili davno iz ove zemlje. Ja sam ratovao četiri godine i to je iskustvo koje nikome ne bih poželio i nadam se da ova zemlja nikada više neće doći u situaciju da ratuje, između sebe ili s nekim drugim”, dodao je Karamatić.

Izborni zakon je već godinama gorući problem u BiH. Iduće godine su Opći izbori, zakonodavstvo je isto. Kakav je vaš stav – upitali su Karamatića, a on odgovara:

“U BiH nemamo pojma što ćemo iduće godine. Imamo ozbiljnu presudu Ustavnog suda BiH. Mi ako ne napravimo izmjene Izbornog zakona koje određuju na koji način će biti izabrano i koliko zastupnika, doći ćemo u tzv. “mostarizaciju BiH”, odnosno, nećemo moći izabrati nove članove domova naroda. Ako nema Doma naroda, nema državnih zakona i doći ćemo u blokadu, a ono što je najgore nakon toga više neće tko imati  donijeti zakonska rješenja”, poručio je Karamatić i nastavio:

“Apeliram na kolege iz bošnjačkog naroda, neka ponude svoj prijedlog, da ne dođemo u situaciju da dovedemo BiH u kompletnu blokadu. To nije moja ideja, to kažu zakoni ove zemlje. Ne može više Valentin Inzko voljeti ovu zemlju nego što je volim ja, niti on zna bolje od mene što se događa.”

“Početno stanje Hrvata u BiH je HR – HB”

Prije nekoliko mjeseci izjavili ste da ukoliko do kraja godine ne bude izmijenjen Izborni zakon da ćete tražiti reaktiviranje Herceg-Bosne i u tome tražiti podršku Hrvatskog Sabora? Možete li pojasniti tu izjavu, upitan je Karamatić i odgovara:

“Ako BiH uđe u tu vrstu blokade, nemam namjeru svoj narod ostaviti u tvorbi koja ne funkcionira. Nećemo imati zakone i federalnu vlade, osim tehničkog mandata. U slučaju takve blokade, nema tko izmjeniti zakone i mi ćemo tražiti povratak na početno stanje. Delegirat ćemo Hrvatski sabor. Ako dobijemo potporu idemo na HNS, ako ne, onda imamo sestrinsku stranku u Zagrebu koja će inicirati da idemo na Međunarodni sud pravde jer se jasno kaže ako je jedna strana grubo oštećena u međunarodnom ugovoru, a to je Daytonski sporazum, ona se ima pravo vratiti na početno stanje. Početno stanje Hrvata je Hrvatska Republika Herceg-Bosna”, kazao je Karamatić i dodao da u slučaju odlaska na Međunarodni sud pravde Hrvati neće angažirati Sakiba Softića za predstavnika.

“Nećemo delegirati Sakiba Softića jer se nije pokazao. Tražit ćemo nekog ozbiljnijeg pravnika.”

Na pitanje koje je to stanje prije Daytona,   Karamatić je kazao da je to Hrvatska Republika Herceg-Bosna.

On je kazao da Hrvatska  ima ustavnu obvezu da brine o Hrvatima u BiH.

“To je pridržavanje ustava Republike Hrvatske. Pred Međunarodnim sudom pravde su zainteresiane strane isključivo države, u slučaju BiH, to su države koje su potpisale Daytonski sporazum, a među njima je Hrvatska. – zaključio je Karamatić.

Dnevnik.ba