Published On: Pon, sij 24th, 2022

Konačno došlo vrijeme za ispravljanje nepravde: Zastupnički dom za Prijedlog zakona o ukidanju pondera 2 Kantonu Sarajevo

Na sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, sa 66 glasova u ovom tijelu s više od 90 mjesta, odobren je prijedlog zakona čiji priređivači u osnovi traže preraspodjelu javnih prihoda po kantonima u Federaciji BiH na način da od ukupnog udjela Kantona Sarajevo, dio bude raspoređen drugim, nerazvijenijim kantonima.

Predlagači smatraju da će tako biti ispravljena nepravda prema stanovnicima čiji su standard i životni uvjeti upadljivo lošiji u mnogim oblastima nego u Sarajevu.

Propisali su da sadašnji koeficijent za raspodjelu Sarajevskom kantonu od 1,9658 (ponder 2) bude umanjen na 1,5. To bi, prema projekcijama, za sljedećih godinu dana, smanjilo prihode Kantonu Sarajevo za otprilike 86 milijuna KM. Koeficijent bi svake sljedeće kalendarske godine bio umanjivan za 0,1 posto, do vrijednosti 1,3.

Tijekom današnje zastupničke rasprave, protivnici ovakvog zakonskog rješenja su tvrdili da će to Sarajevski kanton dovesti u ozbiljne probleme. Neki su zatražili da Vlada Federacije ponudi zakon kojim bi bile zadovoljne sve strane, zasnovan na analizi i odgovarajućim ekonomskim kriterijima.

Zbog zakona su tijekom dana reagirali i Vlada te Skupština Kantona Sarajevo čiji su predstavnici s pres-konferencije poručili da bi ukidanje pondera 2 uzrokovalo ekonomske posljedice ne samo po kantonalni proračun već i na ekonomsku stabilnost cijele Federacije BiH. Ekonomski stručnjaci već mjesecima ukazuju na potrebu donošenja prijedloga ovog zakona, ali uz pravednije kriterije, solidarnost, socijalnu pravdu i uravnotežen razvoj, uz principe transparentnosti i odgovornosti, poručili su također.

Puni naziv ovog akta je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preraspodjeli javnih prihoda. Predložili su ga zastupnik Stranke demokratske akcije Salko Zildžić te skupina drugih zastupnika od kojih nisu svi njegove stranačke kolege.

Na sjednici predstoji rasprava o Nacrtu proračuna Federacije BiH za 2022. godinu./HMS/

guest
3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments