Published On: Čet, ožu 13th, 2014

Zastupnici podijeljeni oko donošenja zakona o izvanrednim izborima u BiH

U nastavku današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zastupnici su obavili raspravu o zahtjevu zastupnika iz Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Izmjene bi trebale definirati da u izuzetnim okolnostima u BiH, Parlamentarna skupština BiH može donijeti odluku o održavanju izvanrednih izbora za izbor članova organa vlasti na svim razinama. Zakon predviđa da se izvanredni izbori trebaju organizirati i održati najkasnije u roku od 60 dana od dana donošenja odluke.

Šef Kluba zastupnika SDP-a BiH Saša Magazinović pojasnio je razloge za hitnu proceduru naglašavajući da bi uvođenjem varijante izvanrednih izbora unaprijedilo političku situaciju u BiH.

”Obzirom da se redovni izbori trebaju održati u listopadu, ukoliko uđemo u proceduralne stvari neće biti svrhe donositi ovaj zakon zato je potrebna hitna procedura jer bi se njegovo usvajanje poreklopilo s raspisivanjem redovnih izbora”, pojasnio je Magazinović.

Govoreći o zakonu Magazinović je kazao da je BiH jedina od rijetkih država u EU koja nema institut izvanrednih izbora u svom zakonodavnom okviru, a posljednja događanja su bila okidač da i BiH mora imati mogućnost održavanja izvanrednih izbora.

”U ovom trenutku ne bi bilo svrshishodno održati izbore u svibnju, a mandat bi bio do listopada. To bi bilo bespotrebno trošenja novca i energije zato je predviđeno da mandat izabranih na izvanrednim izborima traje četiri godine i cijela procedura je kao i za redovne izbore”, pojasnio je Magazinović.

Zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Slavko Jovičić je tijekom rasprave pozvao da se odustane od ovakvih inicijativa jer od njih nema koristi budući da nije moguće donijeti izmjene koje bi omogućili da se lokalni i opći izbori organiziraju zajedno.

Magazinović je pozvao Jovičića da pročita predloženi zakon te da se potom o njemu može razgovarati.

Zastupnik Stranke za BiH Beriz Belkić je najavio da će podržati hitnu proceduru, ali i u slučaju hitne procedure ući će se u mjesec ili dva dana razlike od redovnih izbora te treba vidjeti i financijski aspekt.

Mišljenja je da ako se kažu izuzetne okolnosti, bez preciziranja koje su to izuzetne okolnosti, bit ćemo u problemu.

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 Božo Ljubić kaže da se ovim izmjenama otvara niz pitanja jer se ne zna da li će se ući u izmjene ustava entiteta ili nekih drugih zakona i da li to znači da se državni zakonom mijenjaju entitetski.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Senad Šepić je tijekom rasprave kazao da BiH treba mogućnost za izvanredne izbore jer je sada vrijeme nestabilnih ili kraćih vlada.

Većina zastupnika se slaže da je institut izvanrednih izbora potreban BiH, ali su ukazali na neke nejasnoće u predloženim izmjenama Izbornog zakona.

Zastupnica SNSD Dušanka Majkić smatra da zakon ne treba podržati jer “kada se jedna politička partija sjeti da zemlji treba institut izvanrednih izbora onda se to ne može shvatiti kao dobra namjera naročito kada se sjeti da organizira izvanredne izbore na svim razinama”.

Ocjenjuje da Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH, Vlada i Narodna skupština Republike Srpske funkcionira, a jedino što ne funkcionira je Vlada Federacije BiH za što je, smatra Majkić, odgovoran SDP.

Zastupnici će se o ovom zakonu izjasniti nakon što obave raspravu o svim točkama dnevnog reda.