Published On: Pon, stu 12th, 2018

ZASTUPNICA U EP Željana Zovko mladima u Splitu održala predavanje o obespravljenosti Hrvata u BiH

Predsjedništvo BiH koje je konstruirano na temelju jednakosti tri zajednice i koje je proizašlo iz Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma počiva na ideji mira i stabilnosti, a upravo radi kršenja tog sporazuma i ne donošenja izbornog zakona Bosna  i Hercegovina se nalazi u situaciji koju je prijeko potrebno mjenjati- naglasila je zastupnica Zovko.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko održala je 9.studenog 2018. na Pravnom fakultetu u Splitu predavanje na poziv dekana Pravnog fakulteta u Splitu prof. Mirka Klarića i ELSA-e Split na temu  „Položaj i status Hrvata u BiH“. Prije održanog predavanja zastupnica Zovko je gostovala i u emisiji na Radio Splitu gdje je slušateljima govorila o svom  radu u Europskom parlamentu te o predstojećem  predavanju na Pravnom fakultetu.

Tijekom predavanja pred brojnom publikom zastupnica Zovko se osvrnula na mnoge ćimbenike koji su doveli do obespravljivanja Hrvata u BiH poput neizmjene izbornog zakona na koji je zastupnica Zovko više puta upozorila u zadnje dvije godine u Europskom parlamentu, odabira hrvatskog člana Predsjedništva BiH većinski bošnjačkim glasovima te narušavanja Daytonsko-pariškog sporazuma.

Predsjedništvo BiH koje je konstruirano na temelju jednakosti tri zajednice i koje je proizašlo iz Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma počiva na ideji mira i stabilnosti, a upravo radi kršenja tog sporazuma i ne donošenja izbornog zakona Bosna  i Hercegovina se nalazi u situaciji koju je prijeko potrebno mjenjati- naglasila je zastupnica Zovko te dodala kako Republika Hrvatska kao jamac Daytonsko-pariškog sporazuma kroz svoju vanjsku politiku aktivno radi na rješavanju problema trenutne situacije u Bosni i Hercegovini upravo zato što ta nestabilnost izravno utječe i na gospodarstvo, turizam i sigurnost Republike Hrvatske pa naposljetku i čitave Europske unije.

Za kraj, zastupnica Zovko osvrnula se na činjenicu kako su mladi ljudi oni koji se moraju educirati, fokusirati i baviti ovom tematikom jer će upravo oni jednog dana krojiti budućnost Europske unije, stoji u priopćenju iz Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke, prenosi Dnevnik.ba