Published On: Tue, Apr 2nd, 2019

Zastupnica SDA u Skupštini ŽS poziva da se LGBT osobe izoliraju i sklone od društva

Zastupnica u Skupštini Županije Sarajevo Samra Ćosović-Hajdarević prokomentirala je najavu održavanja prve bh. povorke ponosa koja treba biti održana 8. rujna u Sarajevu.

Na svom javnom Facebook profilu Ćosović je osudila najavu održavanje povorke ponose u BiH.

“Državo nemaš se pravo žaliti, sve dok stanje naroda ne popraviš. Veliku važnost i značaj je dobila jedna mala skupina od 15 aktivista i aktivistica iz Prijedora, Banje Luke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova BiH. Njih 15 je dovoljno da pokrenu inicijativu za povorku i organiziraju širom regije te tzv. povorke ponosa koje imaju za cilj upropastiti državu i njen narod. Svatko ima pravo na život kakav želi, tako isto imamo i mi svoje pravo da biramo s kim želimo živjeti. Želim da se ovakvi ljudi izoliraju i sklone što dalje od naše djece i društva. Neka idu negdje drugo i prave sebi grad, državu, zakone i svoja prava koja im nitko neće osporavati. Ali ovdje NE”, napisala je Ćosović-Hajdarević.

Podsjećamo, povorke ponosa se godinama održavaju u Zagrebu, Beogradu, a od nedavno i u Crnoj Gori. Inicijativa da se organizira Bosanskohercegovačka povorka ponosa dolazi od 15 aktivista i aktivistica iz Prijedora, Banja Luke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova BiH. Pored niza događaja na rangu festivala i kulturnih evenata koji slave i promoviraju zakonom i Ustavom dodijeljena prava osobama nekonvencionalnih seksualnih orijentacija, Bosanskohercegovačka povorka ponosa prvi je događaj svoje vrste u BiH./HMS/