Published On: Tue, Sep 17th, 2013

Zastrašujuće priznanje mladića o cijeni koju je platio da bi uspio

Nakon što je prošlog mjeseca u Londonu preminuo 21-godišnji Moritz Erhardt, koji je radio kao pripravnik u jednoj banci u londonskom Cityju, BBC Radio 4 je emisiju Sleepless in the City posvetio pitanju kakav je to svijet u kojem žive londonski bankari.

Naime, iako uzrok smrti Moritza Erhardta nije službeno potvrđen, poznato je da je mladić preminuo nakon što je tri dana neprestano radio i nije spavao. BBC Radio 4 je razgovarao s jednim bivšim bankarskim pripravnikom, koji je otkrio kako je izgledao taj period njegovog života dok je radio u Cityju. 

Koliko god je potrebno

“Čujete da su pitanja na razgovorima za posao koliko radite, jeste li spremni raditi prekovremeno, jeste li spremni ostati dokasno? Odgovor na ta pitanja koji se traži od kandidata je ‘koliko god je potrebno’.

No, stvarno shvatite o čemu je riječ tek kad dođete prvi dan na posao i pogledate na sat. Devet je sati navečer, a nitko ne ide kući. Dođe 10 sati, pa 11 i 12 sati, a svi su još na poslu.

Kažu vam da se na poslu stoji sve dok ga se ne obavi. Ali problem je što posao neprestano pristiže.

Samo još jedno toplo tijelo

Ja sam odradio takvu ‘cjelonoćnu’ smjenu svog prvog tjedna stažiranja – a to je kad se počne raditi oko 9 navečer do 5, 6 sati ujutro, pa odete kući i brzo se istuširate, vratite se na posao i nastavite raditi. Mislim da je najbizarnije to što si kao pripravnik potpuno nekoristan za svojim stolom. Nikako zapravo ne pridonosiš, ništa ne radiš, nego si samo još jedno toplo tijelo tamo.

No, zato što svi iz tima to rade, očekuje se da i ti budeš tamo i želiš biti tamo u isto vrijeme, makar je sve što radiš samo gledanje preko tuđeg ramena. Ja sam prestao brojati koliko sam puta tako radio kao pripravnik.

Znao da neće izdržati

Šest mjeseci nakon početka rada, tražio sam drugi posao jer sam znao da neću izdržati.

Prvi način da izdržiš je da budeš užasno nenaspavan i nefunkcionalan. Drugi je da se probaš naspavati što više možeš, a to npr. uključuje odlaske na toalet i spavanje naslonjen uza zid nekih 20 minuta. Moja je prijateljica imala tehniku da stavi neke papire ili knjigu na stol, nasloni se na ruke, a kosu prebaci preko glave. Tako se nije moglo vidjeti da ne čita nego da spava.

A treći je način, a to je čini mi se onaj najčešći, da koristiš neku supstancu da ti pomogne da ostaneš budan. Mnogo mnogo ljudi, pogotovo Amerikanaca, koristi Adderall, Ritalin i Modafinil. Adderall i Ritalin su lijekovi za ADHD, a Modafinil je antinarkoleptički lijek koji u mozgu zapravo ‘zatvara’ želju za snom. Prva dva se nabavljaju samo na recept, pa mislim da ljudi imaju prijatelje preko kojih ih nabavljaju, ili u slučaju Modafinila, naručuju ga iz istočne Azije.

Na medikamentima 4-5 puta tjedno

Ja sam uzimao Modafinil otprilike četiri ili pet puta u tjednu, tijekom intenzivnih razdoblja na poslu.

Osjećaj je kao da si popio šalicu kave, ali bez onog gorkog okusa koji kava ima, a od toga ostaneš prilično miran, fokusiran i oprezan. Primjetiš da postaješ manje funkcionalan mentalno, pa možeš osjetiti kako ti sposobnosti opadaju, ali ne prati ih onaj osjećaj umora koji obično prati ta stanja. Bio sam tada skloniji svađama s ljudima, imao sam nekoliko okršaja sa svojom djevojkom i bio sam općenito defanzivniji oko svega što radim.

Gađao ga Blackberryem

Jedne sam noći rekao višem suradniku za kojeg sam radio: ‘Gle, sad idem na večeru nekih sat vremena. Ovo je ime restorana. Ovo je moj stol. Idem na obiteljsku proslavu 50. rođendana. Moram otići tamo, ali odmah ću se vratiti’. Za vrijeme večere počeo sam dobivati bijesne poruke na svoj Blackberry: ‘Gdje si? Odmah se vrati u ured’.

Vratio sam se u ured, a kad sam došao tip je bio tako bijesan da me gađao Blacberryjem preko sobe. Mobitel je udario u stakleni zid i razbio ga. Nekolicina zaposlenih me povukla sa strane i rekli su mi: ‘Nije sretan. Moraš biti jači igrač. Moraš biti dostupniji’.

U ovoj sredini dobiješ reputaciju ako nisi sretan i ‘igrač’ i na raspolaganju”, ispričao je bivši bankarski pripravnik.

Net.hr