Published On: Thu, Dec 4th, 2014

Zastrašujuće prijetnje sutkinji zbog istrage o zločinima nad Hrvatima Trusine

Zulfikar Ališpago zvani Zuka, ratni zapovjednik Specijalnog odreda „Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH, planirao je prije četiri godine da se podmuklo osveti bivšoj državnoj tužiteljici Vesni Budimir, na sreću, bez uspjeha.

Nekadašnja šefica Posebnog odjela za ratne zločine Državnog tužiteljstva a danas sutkinja Ustavnog suda Federacije BiH, na Zukinoj se meti našla godinu ranije, kada je istragu o stravičnom zločinu nad 22 hrvatska civila i vojnika u hercegovačkom selu Trusina dovela u završnu fazu i krenula s hapšenjem pripadnika odreda „Zulfikar”.

Najprije su u jesen 2009. uhićeni Nedžad Hodžić zvani Džon Vejn, Mensur Memić zvani Menta, Dževad Salčin zvani Struja i Senad Hakalović, a do kraja godine i Nihad Bojadžić, u ratu Ališpagin zamjenik i najbliži suborac, te Jusuf Hadžajlija zvani Homeini.

No, premda je istraga o krivcima za zločin nad stanovnicima Trusine od samog početka vodila prema zapovjedniku Specijalne jedinice „Zulfikar”, Zuka Ališpago je uhićen posljednji, tek početkom veljače 2010. Prethodno je, međutim, skovao plan da tužiteljicu Vesnu Budimir po svaku cijenu diskreditira, piše Slobodna Bosna.

Nekoliko mjeseci poslije uhićenja Zulfikara Ališpage Zuke tužiteljica Budimir je preko posrednika dobila upozorenje od jednog zatvorenika iz Kazneno-popravnog zavoda u Mostaru, koji je tvrdio da se sprema njezina likvidacija.trusina-300x225

Zatvorenika, koji će ubrzo dobiti status zaštićenog svjedoka, potom su saslušali istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ali i sama tužiteljica Budimir, nakon čega je njegov iskaz zaveden u „predmetu Trusina”, ali uz najstrožije mjere tajnosti.

Svjedočenje zatvorenika kojem se Zuka povjeravao u zatvoru sve je doskora bilo strogo čuvana tajna, iako policijska istraga još uvijek nije završena, unatoč informacijama da se na meti Zulfikara Ališpage Zuke nije našla samo tužiteljica Vesna Budimir, nego i njezin raniji šef, glavni državni tužitelj Milorad Barašin?!

Da su, ipak, povjerljive informacije uzete za ozbiljno potvrđuje činjenica da je Vesna Budimir odmah dobila policijsko osiguranje i da su je pripadnici SIPA-e čuvali godinama.

U šokantnom iskazu datom inspektorima SIPA-e i tužiteljici Vesni Budimir, zaštićeni je svjedok otkrio kako mu je Zulfikar Ališpago povjerio da je on organizirao provalu u stan tadašnjeg glavnog državnog tužitelja Milorada Barašina, navodi Slobodna Bosna.

Nepoznati su „lopovi”, podsjetimo, upali u Barašinov službeni stan u Sarajevu potkraj veljače 2010., dok se bivši šef Tužiteljstva BiH nalazio na međunarodnoj konferenciji u Den Haagu, ali osim jednog laptopa nisu uzeli ništa od vrijedniji stvari.

„Zuka mi je rekao da je laptop ukraden s namjerom da se podmetne Vesni Budimir i da se ona na taj način diskredituje, ali još nije znao hoće li ga podmetnuti u njen stan ili u automobil.

Objašnjavao je da Vesna Budimir ima ambiciju da postane glavna državna tužiteljica, da je obična glupača, koja je do istrage o ratnim zločinima u Trusini radila na bagatelnim krivičnim djelima.”

Svjedok je potom ispričao da je Ališpago na realiziranju tog podmuklog plana angažirao pet-šest svojih prijatelja, te da je imao i rezervnu varijantu, dakako, ukoliko pokušaj kompromitacije tužiteljice Budimir propadne.

Na pitanje istražitelja što je podrazumijevao „plan B”, svjedok je kratko odgovorio da je Zuka mislio na fizičku likvidaciju tužiteljice!

glasbrotnja.net