Published On: Uto, svi 9th, 2017

Zastrašujuće, ali genijalno: umjetna inteligencija od sada može glasovno imitirati bilo koga

Revolucionarni pothvat u području umjetne inteligencije pokrenula je tvrtka Lyrebird koja je svojim sustavom uspjela imitirati bilo čiji glas. Lyrebird je mlada tvrtka iz Montreala te su uspjeli uspješno kreirati neuralnu mrežu koja može imitirati, a kao dodatan plus je činjenica što može iskoristiti emocionalnu komponentu, pišu strani mediji.

Iako je njihov sustav zasad još daleko od savršenog, njihovi dobiveni glasovi su bitan korak naprijed.

“Trenirali smo naše modele s tisućama različitih govornika. Nakon toga smo za novog govornika komprimirali sve podatke u mali ključ koji sadrži njihovu srž glasa. Taj ključ onda koristimo kako bi radili nove rečenice”, izjavio je za stranicu Gizmodo stručnjak tvrtke Lyrebird za sintezu govora Jose Sotelo.

Lyrebird još uvijek prikuplja resurse i stručnjake iz polja neuralnih mreža i sinteze glasa, a već sada najavljuju da su na pragu uklanjanja “robotskog glasa” koji je inače karakterističan za ove stvari.

Nadalje, kada se ovaj sustav dodatno razvije, bit će moguće imitirati doslovno bilo koga. No, to sa sobom nosi i razne opasnosti pa bi tako kriminalci mogli zloupotrijebiti ovaj sustav koji bi, s druge strane, mogao pomoći ljudima koji su ostali bez glasa.

Tvrtka je u svakom slučaju istaknula kako je ovo kraj ere u kojoj se moglo vjerovati snimkama glasa./HMS/