Published On: Uto, pro 9th, 2014

Zastrašivanje i manipulacija: BiH živi u orvelovskom svijetu

Jedno od najpoznatijih svjetskih djela Georga Orwella “Životinjska farma”, svevremeni roman koji kritički progovara o društvenim zbivanjima, uskoro će dobiti i teatarsku verziju. Probe za ovu predstavu s roditeljskim potpisom Dine Mustafića počele su jučer na sceni Sarajevskog ratnog teatra- SARTR, a premijerno će izvođenje zabilježiti krajem siječnja.
Orwell je u ovom djelu kroz likove životinja dao sliku čovjekove vječne težnje za moći i interesom te padu svih moralnih vrijednosti na tom putu.
Redatelj Dino Mustafić istaknuo je za Agenciju Fena da je rijetko koji pisac govorio tako oštroumno, dosljedno i iskreno poput Orwella o dilemama svog vremena. Smatra da je bio umjetnik koji nije mogao “stajati sa strane”, ulazio je u sve vrste polemika, čuvao i tražio vlastiti integritet, fanatično težio poštenju kao ishodištu svog djelovanja u zbivanjima oko sebe.
”Zato je njegova “Životinjska farma” sarkastična bajka koja slika košmar “moralnog svinjca” kada se ruše sve norme ljudskog ponašanja, kada politička pragma uništava plemenite i velike ideje jednakosti i humanizma”, kazao je on.
Dodaje da Orwell kroz životinje precizno i detaljno razotkriva ljudsku nemoć kada je u pitanju privlačnost moći i vlastitog interesa. To je, mišljenja je Mustafić, neiscrpna tema koja je aktualna i nije vezana za politički sustav ili ideologiju.
”Orwelova intonacija ne ostavlja puno prostora optimizmu, ali traži od nas pobunu na globalnoj razini, jer je ovakav svijet nepodnošljiv”, podvukao je.
Ovaj istaknuti bh. redatelj smatra da, kao što je Orwell izjednačavao totalitarne države s teokracijom, tako se današnje velike demokracije svojim metodama sve više približavaju totalitarnim metodama vladanja u kojima se svaka sumnja ili bunt spram vladajuće kaste tumači kao terorizam, subverzija ili neprijateljstvo.
”U BiH se manipulira istinom radi zaštite materijalne dobiti određene manjine, a zastrašivanjem od drugih ljudi se drže u pokornosti. To je orvelovski svijet, nama vrlo blizak, ispranih mozgova naroda, od etnonacionalista koji drže pod kontrolom prirodni instinkt za pobunom protiv nepravde i gladi”, naglasio je Mustafić.
Govoreći o glumačkoj postavi u predstavi, ističe da su glumci i autorski tim generacijski vrlo bliski, zbog čega može reći da je to “naša kazališna mladost” koja će iznijeti svoj stav kroz ovu predstavu prema društvu u kojem žive, a koje ih je osudilo na depresiju i defetizam, umjesto na sreću i nadu.
Tako će “Životinjsku farmu” iznijeti glumci Sarajevskog ratnog teatra uz nekoliko gostujućih imena, što ovu predstavu, mišljenja je Mustafić, čini asambl podjelom koju sve rjeđe viđamo na domaćim scenama.
Prije nekoliko godina je u Dječjem pozorištu RS-a postavljena lutkarska adaptacija romana “Životinjska farma”.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare