Published On: Tue, Sep 10th, 2013

Zašto žrtve Drugog svjetskog rata nisu identificirane prije pokopa?

U nedjelju na blagdan Male Gospe, održana je komemoracija i pokop žrtva iz Drugog svjetskog rata i poraća koje su pronađene na više lokaliteta na području Općine Ljubuški. Među pronađenima su tijela i dvojice hercegovačkih franjevca fra Slobodana Lončara i fra Martin Sopta koji su na jučerašnjoj ceremoniji ‘predani’ franjevcima, a njihov pokop će biti održan 7. veljače u Širokom Brijegu.

Pokop se obavio na način da su žrtve pokopane pod rednim brojem i imenom lokacije na kojoj su pronađene bez obavljenog postupka identifikacije za koju nije bilo novca, kako se na kraju utvrdilo. Naime, pored franjevaca identificirana je samo još jedna civilna žrtva, koja je danas trebala biti sahranjena u Posušju.

Obitelji žrtava su ogorčene što njihovi najmiliji nisu sahranjeni na dostojanstven način i što na vrijeme nije obavljen postupak identifikacije.

Svoju stranu priče iznio nam je Jure Lauc, čiji je djed strijeljan i ubijen 1944. godine. Njegov djed je, priča Lauc, ubijen u 33-oj godini života i iza njega je ostalo sedmero djece, koja su još uvijek živa i koja ga žele identificirati i sahraniti u obiteljsku grobnicu.

”Za ostale žrtve, osim franjevaca, niti su slani uzorci, niti je bila identifikacija i oni nam do petka nisu dali informaciju da neće biti identifikacije. Mi smo znali da se sprema komemoracija i pokop i od njih i iz medija, te smo se spremali  da dostojno sahranimo posmrtne ostatke, ne znajući da neće biti identifikacije”, rekao je Lauc zaBljesak.info.

”Međutim oni su nama tek u petak dali informaciju da nije bila identifikacija, nego da će se svi pod određenim rednim brojem, ovisno na kojoj su lokaciji pronađeni tako sahraniti u tu zajedničku grobnicu i mi smo nakon te informacije bili strašno ogorčeni, nezadovoljni, ljuti i žalosni. Tražili smo od njih da se to ne odradi na takav način, nego da se sačeka dok se ne završi identifikacija, pa da svatko svoje sahrani, jer nakon sahrane koju su oni organizirali ponovo nitko ne može pokrenuti postupak identifikacije kao pojedinac nego kao institucija, a s obzirom da vidimo kako su oni to odrađivali kao institucija naravno da u njih više ne vjerujemo”, nadodao je Lauc.

Nakon što nisu pristali na taj ultimatum, Lauc i druge obitelji žrtava su tražili da se bar žrtve koje su pronađene na lokaciji ‘Stari MUP’, a među kojima je i njegov djed, izuzmu od pokopa u nedjelju i da se sahrane naknadno nakon postupaka identifikacije.

To je na kraju i učinjeno, tako da je u Ljubuškom, prema riječima Vice Nižića, pročelnika Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški, pokopano 28 žrtava Tomića njiva,19 Bara, tri identificirana su  predana na pokop, a nijh 1 koji su pronađeni na lokaciji ‘Starog MUP-a’ su ‘ostavljeni’.

Cijeli ovaj problem nastao je, na kraju se saznalo, jer nije bilo novca za identifikaciju.

Ekshumaciju grobnice Tomića Njiva u kojoj su bili i franjevci, financirali su franjevci.

”Franjevci su identificirali masovnu grobnicu za koju su mislili kako se u njoj nalaze franjevci. Naravno, nismo znali koji bi mogli biti od tih biti onda morate uraditi cijelu analizu DNK grobnice. Ima još jedan franjevac ubijen u Ljubuškom, ali tu izgleda nije.

Ako netko misli da je njegov otac, majka ili netko drugi u nekoj drugoj masovnoj grobnici može platiti DNK analizu, onda Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Ljubuški će obaviti analizu.

Svi koji su pokopani, oni su pokopani u limenim sanducima koji su označeni brojem gdje i kada su pronađeni, tako da je u svakom trenutku moguće uzeti uzorke od njih i poslati na DNK analizu. Ovime nije ništa završeno, samo se čeka jer nema novca”,rekao je fra Miljenko Stojić za Bljesak.info.

Vice Nižić je potvrdio kako se postupak nastavlja, ali kako još uvijek nema novca.

”Sve se nastavlja, nije ništa zaustavljeno, samo treba osigurati novce. Uzeti su uzorci sa svih posmrtnih ostataka, prema tome ovaj dio što je pokopan, on više nije potreban. Potomci žrtava koji su dali krv, a čim se osigura novac, ide se ponovo u postupak i to je to.

Kada se pronađe, kosti su ostavljene u limene sanduke, pod brojem i ime lokacije, tako da je vrlo jednostavno kada se pronađe i kada se identificira uzme se sanduk tog broja i preda se obiteljima žrtava”, rekao je Nižić za Bljesak.info.

Na pitanje zašto obitelji žrtva na vrijeme nisu upoznate s činjenicom kako nije bilo novca Nižić je rekao: ”Nitko nikome nije zabranio svatko je dobio informaciju da je to skup postupak. Ništa nije završeno. Sve se nastavlja, ide se dalje.”

Prema Laucovim riječima, do petka nisu znali da je novac problem, nego se Povjerenstvo ‘branilo’ kako su kosti stare i kako je nemoguće provesti analizu.

”Igrom slučaja imam rođaka koji u Zagrebu ima laboratorij, koji je veliki broj žrtava iz Domovinskog rata identificirao tako da ljudi imaju po tom pitanju iskustva i znaju sve što ih slijedi i da ne može biti isprika starost kostiju. Ja ću ako bude trebalo, snositi sve troškove da se ova 12- orica i identificiraju i dostojno sahrane”, rekao je Lauc zaBljesak.info koji je ogorčen zbog cijelog slučaja, no ipak ne odustaje od nauma da se njegov djed, ali o ostale žrtve identificiraju.

”Moj rođak u Zagrebu se čuo sa Draganom Primorcem, ministrom u Hrvatskoj koji je radio po tom pitanju dok je bio u Vladi. Primorac se zauzeo, kako sam dobio informaciju da će on pokrenuti određene stvari da ne završi na ovih 12, nego da se uradi sve po redu, da se završi identifikacija za sve”, kazao nam je Lauc.

Bljesak