Zašto Sulejmanović nije bio u zatvoru i zašto je pucao u drugu obitelj

Nermin Sulejmanović koji je danas zavio u crno Gradačac, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu usmrtivši tri i ranivši tri osobe. Njegove žrtve, osim policijskog službenika, nisu bile nasumično birane, oni su bili ciljane žrtve, otkriveno je na konferenciji za novinare koju su održali ministar za ljudska prava BiH Sevlid Hurtić, premijer TK Irfan Halilagić i ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović.

“Ne budemo li reagirali, pitanje je tko je sljedeći”

“Ovo je velika sramota za naše društvo. Dobio sam informacije da je 12.000 ljudi gledalo direktno događaj koji je išao uživo, 126 osoba je lajkalo. Bili su sretni gledajući tuđu nesreću. Trebamo se zabrinuti kao društvo kuda idemo i dokle ćemo doći. Molimo da spustimo tenzije i pomognemo koliko možemo. U 2021. i 2022. 19 žena je ubijeno u femicidu. Evo dešava se novo ubojstvo. Imamo zakon, ali nemamo kako treba. Imamo članove koji nisu adekvatni da se rješavaju osobe. Razgovarao sam s psiholozima danas, ovo je stvar koja je kod žena izazvala strah da prijavljuju ovo što im se dešava u obitelji jer imate zločinca koji je isprebijao ženu pa ubio. Šta uraditi? Razgovarao sam s ministrom policije i socijalnim radom, oni mogu raditi do jedne mjere, sudstvo mora završiti tu priču. Mi moramo vršiti pritisak. Imali smo skoro da je jedna žena pretučena radi jedne plaće i sada ubojstvo. Ne budemo li reagirali, pitanje je tko je sljedeći. Zamolio bih širu javnost da ne zaboravimo ovo nakon dva dana i čekamo ponedjeljak da idemo na turnire i muziku. Ovo se može ponoviti u svakoj obitelji i gradu. Molim novinare – pritišćite nas i tražite da se izmijeni zakon, da bude što rigorozniji zakon o femicidu, da te osobe nikada više ne izađu iz zatvora”, rekao je Hurtić u Gradačcu.

Premijer TK Irfan Halilagić osvrnuo se na poraznu činjenicu da je stotinjak osoba “lajkalo” video svirepog mučenja i ubistva žene.

“Zapitate se je li moguće među nama postoje osobe koje onako brutalnu likvidaciju podržavaju? To je problem društva za koji niti jedan pojedinac ne može dati točan odgovor. To je dubok problem i nadam se da ćemo, pored onoga što je potrebno i pored onoga što smo mi kao predstavnici sistema odgovorni da uradimo, početi dublje kopati u naše društvo, porodice, način odgoja i sistem vrijednosti koji je zavladao i nije dobar i on jedna od glavnih uzročnika da takve osobe budu tretirane kao uzor”, rekao je Halilagić.

“Za šamar odrediti zatvor, za ubojstvo 40 godina”

Najavio je uspostavljanje anonimne linije za slučajeve nasilja te je poručio da “žene moraju imati više hrabrosti i da idu do kraja te ne povlače izjave, a da županija, entiteti i država moraju stati iza te žene”.

“Treba se pokrenuti izmjena Kaznenog zakona, da osobe koje zlostavljaju žene dobiju veće kazne. Pa za šamar da bude 6 mjeseci ili godinu zavora, a ubojstvo 40 godina zatvora. Mi svi kao država, narod i građani trebamo preuzeti veću odgovornost, da susjed kada čuje jauk svoje susjede da je neko udara, prijavi a ne da kaže mene se ne tiče”, rekao je.

“Policija ga nije mogla nezakonito držati u zatvoru”

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović kazao je kako je u današnjoj akciji učestvovao i MUP Republike Srpske jer se Sulejmanović dovodio u vezu s drugim kriminogenim osobama koje su bile zanimljive i njima. Naveo je kako prve indicije govore da se ne radi o nasumičnim već planiranim likvidacijima i da su žrtve osobe s kojima je ubojica bio u određenim odnosima.

“Obiteljsko nasilje zadnji put je dokumentirano prije mjesec dana u PS Gradačac kada nije naložena mjera zabrane pristupa porodici jer je žena bojeći za sebe, povukla izjavu na sudu i sud nije prosudio da joj je život ugrožen pa nije odredio mjere. To je sistemska greška koju netko mora otkloniti. Često policiju pitaju, da kažem žargonski, zašto ste lice tog kalibra držali na ulici? Je li ga policija nezakonito trebala držati u zatvoru? Zna se tko prijavljuje, tko procesuira i tko osuđuje. Današnjim live prenosom dobili smo potencijalno Bog zna koliko sličnih likova koji su željni pet minuta slave i spremni riskirati svoje i tuđe života. To treba biti državnim propisima regulirano”, rekao je Mehanović.

Odnos sa žrtvama

Istakao je da žena koju je Suljemanović ubio nije bila s njim u braku, ali da imaju dijete te da je bio podnesen zahtjev za sklapanje braka. Dva muškarca, otac i sin koji su također ubijeni, imali su odnos sa Sulejmanovićem koji se vežu za njihovu kćerku, odnosno sestru koja je danas ranjena te je u tijeku sudski proces vezan za njihov slučaj./HMS/