Published On: Pet, lip 25th, 2021

Zašto su priznata neka svetišta Gospinih ukazanja i zašto Međugorje nikad neće biti među njima?

Brojna su svjedočanstva o ukazanjima Gospe u svijetu, ali samo je njih 12 priznato od Vatikana.

Djevica Marija stoljećima se ukazivala vjernicima, a prvo ukazanje bilježi se još u 4. stoljeću. Od ukazanja do priznanja prolazile su brojne godine.

No Međugorje se tu nema čemu nadati.  Previše je kompromitirajućih i nevjerodostojnih svjedočenja glede međugorskih ukazanja da bi ona ikada mogla biti priznata od strane Vatikana.

Priznata ukazanja

Prema dostupnim informacija Vatikan je do danas priznao 12 ukazanja.

Bitno je naglasiti kako je Crkvi trebalo 12. stoljeća od prvog zabilježenog ukazanja da javno počne govoriti o ukazanjima Blažene Djevice Marije.

Gospa Lezajska, Poljska

Ukazanje Blažene Djevice Marije u Poljskoj možda je i najstarije ukazanje koje je Vatikanom priznato. Naime, Gospa se 1578. godine ukazala drvosječi Thomasu Michaleku i od njega tražila da na tom mjestu sagrade Crkvu.

Nitko mu nije vjerovao, a kapelica je sagrađena tek godinama kasnije.

Naša Gospa od Lourdesa, Francuska

Ukazanje 14-godišnjoj Bernardici 1858. godine možda je i najpoznatije u svijetu. Njoj se Blažena Djevica Marija ukazala u špilji Massabielle ukupno 17 puta, a danas u Lourdes dolaze milijuni vjernika iz cijeloga svijeta.

Bernadica je proglašena svetom 1933. godine.

Svetište Pontmain, Francuska

Također, još jedno ukazanje u Francuskoj priznato je od Vatikana.

Riječ je o Svetištu Pontmain kada se Blažena Djevica Marija ukazala djeci na vrhuncu francusko-pruskog rata.

Ukazanje je trajalo tri sata, a djeca su iznad Pontmaina vidjela ženu u plavoj haljini ukrašenoj zvijezdama i zlatnom krunom. Djeca kojima je se Gospa ukazala kasnije su postala časne sestre i svećenici.

Svetište Knock, Irska

Gospa, sv. Josip i sv. Ivan Evanđelist, kako je potvrdio Vatikan, ukazali su se u Svetištu Knock. Ukazanje je trajalo dva sata, a svjedoci su stajali na kiši i molili iako je mjesto ukazanja ostalo potpuno suho.

Ukazanje je proglašeno vjerodostojnim, a veliki dio ukazanja je i danas misterija jer neki od svjedoka nisu govorili engleski jezik.

Djevica Marija, Pomoćnica Kršćana, Češka

Vatikan je priznao i čudo ukazanja Djevice Marije Pomoćnice Kršćana Magdaleni Kade.

Naime, 1866. godine ona je čudesno ozdravila nakon što joj je se pored bolničkog kreveta ukazala Gospa. Kade je potpuno izliječena od bolesti s kojom se dugo borila, a nakon toga su na istom mjestu zabilježena još dva ozdravljenja.

Gospa od Gietrzwalda, Poljska

Gospa od Gietrzwalda u Poljskoj čudo je ukazanja dvjema prijateljicama. Gospa se ukazala 1877. godine Justyni Szafrynskoj, a nakon nekoliko dana i njezinoj prijateljici Barbari Samulowskoj.

Prema svjedočanstvu Gospa se pojavila okružena anđelima s Isusom u naručju te blagoslovila izvor i rekla kako će bolesni ozdraviti. Lokalne vlasti su uradile sve da zataškaju ukazanje te je i svećenik kojemu su djevojčice ispričale svjedočanstvo bio zatvoren.

Gospa od čudotvorne medaljice, Francuska

Jedno od najvećih ukazanja zasigurno je i ono u svetištu Gospe od Čudotvorne medaljice u Francuskoj.

Karta Gospinih ukazanja - Ovo su priznata svetišta Gospinih ukazanja

Foto: National Geographic / Karta Gospinih ukazanja

Ukazanje se dogodilo, sada svetoj, Katrini Labouré kojoj je Gospa naložila da proizvede medaljon kojima bi se podario blagoslov u nedaćama.

Medaljoni su postali jako popularni, a u samo nekoliko godina proizvedeno ih je preko osam milijuna, a čak je i papa Ivan Pavao II. upotrijebio varijaciju medalje kao svoj grb.

Bezgrešna djevica od Zlatnoga Srca, Belgija

Svetište Bezgrešne djevice od Zlatnog Srca u Belgiji izrazito je popularno u svijetu. Gospa se tu ukazala ukupno 33 puta i to petero djece od 9-15 godina kada je od njih tražila da se na tom mjestu izgradi kapelica.

Prilikom jednog od ukazanja Gospa je pokazala i svoje zlatno srce, potvrđeno je iz Vatikana.

Djevica Marija siromašnih, Belgija

Još jedno svetište u Belgiji priznato je od Vatikana, a to je ukazanje u Banneuxu.

12-godišnja Mariette Beco vidjela je 1933. godine Gospu u bijeloj haljini s bijelim pojasom koja se nazvala Djevicom siromašnih.

Kapelica je sagrađena na mjestu ukazanja, a Beco je godinama bila odbacivana od društva zbog svojeg iskustva.

Gospa Fatimska, Portugal

Portugalsko ukazanje jedno je od najpoznatijih u svijetu. Naime, Gospa “koja svijetli više od Sunca” ukazala se šest puta troje portugalske djece.

Gospa Fatimska tada je gtražila od njih da mole kako bi se zaustavio 1. svjetski rat, a prema svjedocima Gospa im je pokazala pakao i njegove tanjne. Djeca su završila u zatvoru, a od njih se tražilo da priznaju da su lagali.

Na posljednjem ukazanju Gospe 100.000 posjetitelja primijetilo je “čudo Sunca”, a ispunjeno je sve što su djeca prenijela pa čak i njihova smrt.

Gospa od Zeitouna, Egipat

Gospa od Zeitouna u Egiptu drukčije je svetište jer je ukazanje vidjelo više ljudi.

Naime, vozač autobusa, musliman, uočio je ženu kako stoji na vrhu crkve u Zeitounu u blizini Kaira i pomislio kako će počiniti samoubojstvo.

Karta Gospinih ukazanja - Ovo su priznata svetišta Gospinih ukazanja

Foto: National Geographic / Karta Gospinih ukazanja

Pozvana je i policija, no okupljeno mnoštvo ubrzo je ‘identificiralo’ Djevicu Mariju koja je nestala nakon nekoliko minuta.

Ukazanja su se nastavila do 1971. godine. Prema tradiciji mjesto ukazanja ima povijesnu poveznicu jer je bilo jedno od mjesta na kojemu se Sveta obitelj odmarala tijekom njihovog putovanja iz Betlehema u Egipat.

Majka svijeta, Ruanda

Djevica Marija 1981. godine ukazala se i Alphonsine Mumureke a tijekom godina nakon i još dvojici učenika. Predstavila se kao Majka svijeta, i zatražila sve da se mole kako bi spriječili strašan rat.

Tijekom svojih vizija tri žene s Marijom su odlazile na “mistična putovanja”, koja su znala trajati satima.

Ukazanja su prozvali Naša gospa od tuge, dvije godine prije početka genocida u Ruandi 1994. godine.

Neposlušnost Međugorja i trka za profitom, važniji su im od Gospe

Iako je Vatikan strogo zabranio propagiranje i oglašavanje Međugorja kao mjesta u kojem se ukazuje Gospa, međugorska župa danas  na svojim glasilima otvoreno slavi navodnu 40. obljetnicu navodih ukazanja Gospe, točnije preko 50.000 službenih ukazanja i time direktno krše naputke Svete Stolice.

Brojni hodočasnici iz cijelog svijeta stigli su u Hercegovinu uvjereni da ih tamo čeka Blažena Djevica Marija, a njihov borj se medijski pumpa kako bi se oživjela turistička sezon.

I dok  vjernici  hodočaste, Vatikan o Međugorju mudro šuti i promatra.

Povodom 40-e obljetnice “ukazanja” da se primjetiti da se i međugorski hoteljerski lobi dao u žestok P.R. po medijima. Propagirajući neke stvari koje je Vatikan odavno odbacio.

Recimo priča kako je Hoser došao dolje baš da utvrdi ima li ukazanja ili nema, te kako je pitanje dana kad će  Vatikan priznati ukazanja itd.

Umjesto da priopće narodu istinu, da je Hoser došao završiti s Međugorjem, pretvoriti ga iz mjesta ukazanja u hodočasničko mjesto,  molitve i ispovjedi, te paziti da svećenici tijekom svetih misa ne spominju nikakvo ukazanje, budući da su ista odbačena u Vatikanu kao nepostojeća, izmišljena i neautentična.

Iole upućenijem u rad Svete Stolice jasno je da je Vatikan s Međugorjem završio još u doba pape Benedikta i da se nikada neće priznati kao autentičnim mjesto s 50.000 navodnih ukazanja, posebno ne mnoge  kompromitirajuće , na trenutke i farsične poruke, koje je “ukazivalačka pojava”  preko svoje “vidioc raje” slala prema  Crkvi, biskupu i drugim svećenicima.

A posebno se neće moći kao autentičnima priznati njeni odgovori na banalna pitanja, poput recimo odgovora na pitanje o postavljanju klime na Crkvu.

Cijelu priču dodatno kompromitiraju dva imena. Imena dvojice fratara koji su cijelu priču oko ukazivanja započeli, bili voditelji vidjelaca, da bi im na kraju bio oduzet ili svećenički sakrament ili pravo održavanja misa u Hercegovini, i to zbog seksualnih prijestupa. A što Međugorski mediji naravno nikada neće priopćiti svojim vjernicima.

Mnoštvo ih pojma nema gdje je završio Vlašić a gdje Zovko, i zbog čega su kažnjeni.

No lijepo je da se međugorski biznis kartel sjetio  uložiti u P.R. nakon puna 4 desetljeća. Lijepo.

Konačno da nešto love od tog mjesta završi i u Hercegovini.

Umjesto recimo o sarajevskim Poljinama il dalmatinskim obalama.

Ili možda na računima ZG režisera koji su po zadatku radili denuncijatorske filmove u kojima se biskupe nelojalne Međugorskom kartelu i vjerne istini, nazivalo KGB agentima.

A sad nas prozovite komunistima.

Hvaljen Isus i Marija katolici. Mir s vama.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x