Published On: Wed, Nov 2nd, 2016

STOLAC: Zašto bismilah antifašisti uopće žele na izbore s fašistima? Zašto ne proglase narodnu vlast?


Tekovine antifašističke revolucije, ne poznaju praksu u kojoj antifašist želi da u demokratskoj proceduri pobjedi fašistu i pošalje ga u oporbu. Antifašist ne komunicira s fašistom. Zamislimo da Kaplanovi bismilah antifašisti budu vlast a fašisti oporba i onda fašistička oporba postavlja pitanje antifašističkoj vlasti. Niđe veze.
Antifašist proglašava antifašističku borbu, on kaže Smrt fašizmu, i kreće u otvorenu borbu za slobodu. Stoga je nejasan način na koji antifašisti Stoca, okupljeni oko Salmira Kaplana s jedne strane svoje neprijatelje nazivaju fašistima, a s druge strane s njima skupa izlazi na izbore i takmiči se kao da su oni ravnopravni građani antifaštima.
Da se razumijemo, ako nekog smatraš fašistom, on ne može da ti bude ravnopravan građanin. On nije za sudjelovanje u političkom životu.
Dakle Salmir Kaplan i Inicijativa za Stolac, budući da smatraju kako predstavljaju posljednje preživjele natruhe antifašizma u BIH ne bi smjeli da se takmiče s fašistima poput Boškovića i HDZBIH  u Stocu.
Jer takmičenjem s njima daje im se legitimitet postojanja. S fašistima se obračunava antifašistički.
Stoga bi bilo u redu da oni koji se smatraju antifašistima, odbiju sudjelovati u fašističkom izbornom zakonu koji fašistima omogućava prijavu na izborne liste. Trebaju ili tražiti od OHR-a da zabrani fašističke stranke u zemlji ili se dati u šume i planine.
Potom ako OHR ne zabrani HDZBIH i Boškovića i OHR treba nazvati fašistom i protjerari ga.
Nema u antifašizma cile mile. Salmir Kaplan, ako želi sprati sa svog lica činjenicu da je 4 godine paktirao sa strankom koja se kitila i dičila bistama Ante Pavelića mora da djeluje antifašistički il nek se povuče sa čela antifašističke lige dubravske visoravni.
Nećemo sada cipelariti Kaplana što je šurovao s ustašama. Kao da je malo ustaša, šta Bošnjaka šta Hrvata koji su pokajništvom dobili prve redove među antifašistima. Ako su oni može i Kaplan. Nego dedera ne kompromitujte antifašizam.
Ako se može po Sarajevu gazati invalidske pločnike, može i po Stocu fašiste!
Ova naredba je momentalna i neodgodiva.
Zapovjednik Antifašističke lige Bosne i Hercegovine:
Sefer Halilović zvani Mašinka – Narodni heroj iz Grabovice.
Novembra, drugog. 2016.