Published On: Sub, pro 28th, 2019

Zašto misteriozno ubojstvo Lane Bijedić ni na izmaku 2019. godine nije riješeno

Kad je ribar te kobne nedjelje 6. listopada u rijeci Studenčici pronašao tijelo javnost nije mogla ni slutiti kakav misterij njena smrt krije, a posebno ne da skoro tri mjeseca kasnije nećemo sa sigurnošću znati što se zaista desilo nesretnoj Mostarci i nesuđenoj studentici građevine na sarajevskom Burch univerzitetu.

Prvo je u javnost otišla pogrešna informacija da se radi o praunuci Džemala Bijedića, vjerovatno najistaknutijeg hercegovačkog političara u historiji, koji je isto tako tragično stradao na vrhuncu svoje moći.

Obdukcija je utvrdila brojne povrede na Laninom tijelu, a Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona kazalo je da se radi u nasilnoj smrti, a kasnije i ubojstvu.

Dok je policija tražila tragove u koritu Studenčice i pored autoputa između Čapljine i Ljubuškog, Lanina majka Nina, dekanica mostarskog FIT-a od nje se oprostila potresnim statusom na Facebooku, a cijeli Mostar ispraćajem s groblja Sutina. Lana je dan kasnije kremirana u Beogradu, a javnost je i dalje vjerovala da će policija uskoro otkriti ubojicu. Nedugo potom u Beograd je otišla i Lanina majka.

Tragova je bilo malo, a najčudnije od svega bilo je njeno kretanje posljednjeg dana kojeg su bilježile brojne kamere na ulicama u i oko Čapljine. Niko nije mogao da objasni što je to Lanu nagnalo da ode u Čapljinu, ako je tog dana trebala biti u vlaku za Sarajevo gdje je namjeravala nastaviti školovanje.

Nadu da će ubojica biti otkriven održavala je tajna koju je krio Lanin telefon, kojeg naša policija nije uspjela otključati. Vjerovalo se da on sadržava neki trag do ubojice, prepisku ili neku drugu informaciju. Paralelno s tim policija je pretraživala sela u tom dijelu Hercegovine te ispitivala sve one naizgled sumnjive čije kretanje se te kobne nedjelje moglo preklopiti s Laninim.

Kad je telefon napokon otključan i ta vrata su se zatvorila. Policija je u njemu pronašla samo čudnu fotografiju mjesta pronalaska tijela napravljenu s vijadukta Studenci.

Sve vrijeme protezala se priča o propustima u istrazi, neurađenim vještačenjima i neprikupljenim iskazima, posebno onom Lanine majke.

Javnosti, koja je ostavljena bez rješenja misterije i krivaca za smrt mlade Mostarke, preostalo je samo da smišlja svoje scenarije što se zapravo te nedjelje desilo. Kako vrijeme odmiče sve su manje nade da će ova misterija ikad biti riješena, piše klix.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare