Published On: Ned, sij 9th, 2022

ZAŠTO JE PROBLEM SAMO “DEVETI JANUAR”? SAD osporava Dan RS-a, a BiH nema nijedan ‘regularni’ praznik

Vlasti Republike Srpske obilježit će 9. siječnja, osporavani Dan Republike na kojemu će, u jeku napetosti izazvanih zbog poteza ovoga entiteta i sankcija SAD-a, nazočiti predstavnici Rusije, Kine i Srbije, piše Večernji list BiH.

“Kada su ukidali dan Republike Srpske rekli su da to vrijeđa osjećanje muslimana. To nije točno! Skupština se dogodila, slučajno ili namjerno, 9. siječnja 1992. godine na vjerski praznik posvećen Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu. Mi ostajemo pri tome, to je činjenica”, izjavio je Dodik. Rekao je i da je u “proteklih 30 godina sve bilo protiv RS, ali je ona opstala”. Kazao je da o tome kakva je BiH govori i to da narodi koji tamo žive nemaju ni jedan zajednički blagdan, pa je čak i uoči ove Nove godine plasirana priča u dijelu Federacije BiH da je Djed Mraz u BiH nepoželjan. “Mi trebamo da se izborimo za ono što je ostalo. RS je uspjela da se očuva na ljubavi ljudi. To je fascinantno. Mi živimo na toj ljubavi”, rekao je Dodik. Nije dugo trebalo čekati na reagiranje američkog veleposlanstva u BiH s ocjenom kako je obilježavanje Dana Republike Srpske neustavno.

A što je s FBiH

”Obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara je neustavno, a odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (BiH) su konačne i obvezujuće. Poštivanje vladavine prava je temelj demokracije i od vitalnog je značaja za napredak BiH na njenom euroatlantskom putu”, naveli su u komentaru iz ureda za informiranje veleposlanstva SAD-a u BiH. Uslijedio je novi politički ping pong i komentar srpskog člana BiH Predsjedništva.

On je optužio veleposlanstvo SAD-a u BiH za destabilizaciju prilika u državi. “Oni redovito sebi daju za pravo da se miješaju u unutarnju politiku i komentiraju stvari koje ih se ne tiču”, izjavio je Dodik. Dodao je kako ‘’nema sumnje da je riječ o njihovom podmuklom djelovanju protiv Republike Srpske i srpskog naroda’’. “Ne znam uopće što oni komentiraju Dan Republike Srpske. Niti ih je tko zvao da nazoče obilježavanju Dana RS, niti ih je tko što pitao, ali oni redovito sebi daju za pravo da se miješaju u unutarnju politiku i komentiraju stvari koje ih se ne tiču”, izjavio je Dodik.

Još je upitao ‘’je li američko veleposlanstvo bilo kada postavila pitanje zašto Federacija BiH ne provodi odluke Ustavnog suda BiH o zastavi, himni, grbu, konstitutivnosti srpskog naroda, srpskog jezika i pisma’’. Ustavni sud BiH je proglasio ovaj dan neustavnim. Toga dana 1992. godine Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela je ‘Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine’ – na područjima srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u Bosni i Hercegovini, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a s ciljem da je pripoji Jugoslaviji’.

Ustavni sud BiH je problematičnim ocijenio da u donošenju te deklaracije nisu sudjelovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Odluka je donesena u studenom 2015. godine kada je odlučeno da je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o Danu RS-a neustavan. Prijepornim je ocijenjeno i kako se toga dana obilježava i krsna slava Republike Srpske – Sveti arhiđakon Stefan zbog čega taj praznik ima i vjersku dimenziju. Ustavni sud BiH nije osporio pravo vjernicima da obilježavaju krsnu slavu Svetog Stefana, kao ni dan Republike Srpske, ali je utvrdio da Dan RS-a ne može biti 9. siječnja. Predstavnici vlasti i oporbe u Republici Srpskoj odbacili su odluku Ustavnog suda. Zbog toga je Narodna skupština ovoga entiteta u srpnju 2016. raspisala referendum oko toga treba li se i dalje 9. siječnja održavati Dan republike.

Iako je ustavni sud zabranio održavanje referenduma, on je ipak održan čak i unatoč prijetnjama Ureda visokog predstavnika (OHR) međunarodne zajednice, visokih dužnosnika Europske unije, te brojnih veleposlanstava zapadnih zemalja. Nakon toga, Narodna skupština RS-a je donijela poseban Zakon o Danu RS-a i izdvojila ga iz Zakona o praznicima Republike Srpske.

Nema zakona

Upućena je nova apelacija Ustavnome sudu BiH, te je u ožujku 2019. donio odluku prema kojoj je član tog zakona u kojem se navodi da se “na osnovu potvrđene volјe građana Republike Srpske, 9. siječanj utvrđuje kao Dan Republike” neustavan i protivan Međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, te protivan Protokolu uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Nakon toga predstavnici Srba uputili su prigovor na odluku ustavnoga suda, no nije ponovno izmijenjena odluka o Danu Republike Srpske.

Valja reći kako Bosna i Hercegovina nema zakon o praznicima na državnoj razini, ali zato ima zakone koje su donosile ratne vlasti HercegBosne, Republike Srpske i Republike Bosne i Hercegovine koji su sukladno prijelaznome aranžmanu koji je dogovor po Daytonu još uvijek na snazi./HMS/

guest
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Dostan
Dostan
1 godina prije

Pozdrav sa upravo završenog centralnog obilježavanja dana Republike Srpske!

Stižemo🇺🇸🇬🇧🇳🇿
Stižemo🇺🇸🇬🇧🇳🇿
Šta ti kažeš na ovo?  Dostan
1 godina prije

U masovnoj grobnici Suha, Bratunac, pronađena je trudna Zekira Begić. Ideolozi fašizma devedesetih godina ubili istovremeno majku i njezino nerođeno dijete. Zekira Begić bila je u devetom mjesecu trudnoće. Obdukcija je pokazala da je jedan metak pogodio Zekirino dijete u stomaku.” To je RS
Ničija sila nije Bogu mila.
comment image?v=3

Dostan
Dostan
Šta ti kažeš na ovo?  Stižemo🇺🇸🇬🇧🇳🇿
1 godina prije

Degutantno je išta raspravljati.
Miran razlaz je u toku pa živite u svojih 23% (ili 17%) s svojim frustracijama, histerijom, propagandama i izm*tom.
A ova slika je prikaz vaše vojne sile? Ili ste se možda uvukli u otvor aktuelnog okupatora pa se kurčite njegovom silom? Kao nekad Turcima, Austrougarskom, nac. Njemačkom, itd, itd. Pa vrijeme je da izađete odatle jer vlasnici ovog broda sve vidljivije gube uticaj i snagu u svjetskom poretku. U stvari nemojte.

Stižemo🇺🇸🇬🇧🇳🇿
Stižemo🇺🇸🇬🇧🇳🇿
Šta ti kažeš na ovo?  Dostan
1 godina prije

Vi ste najbliži po genetskom kodu Rumunima,Romima.Iz guzice bjelosvjetskih sila ne izlazite,pa su vam u pričama saradnj sa Englezima,francuzims te bilesi Draža spasio Amere.’Jedno je sigurno imate k.u.r.v.a.nj.s.k.u krv a većih zlotvora na planeti nema.Je..ba..li bi se za interes.
Mrs pm.

Dostan
Dostan
Šta ti kažeš na ovo?  Stižemo🇺🇸🇬🇧🇳🇿
1 godina prije

Ko o čemu, qrva o poštenju, podrumaš93 o naciji.
I ti u 3 svoje

Mujaga
Mujaga
Šta ti kažeš na ovo?  Dostan
1 godina prije

Cime ste se vi dicili u ratovima 90-ih. Oruzjem JNA i TO koje su svi narodi EX YU kupovali. A nama embargo nametnut.

SIN ANADOLIJE
SIN ANADOLIJE
1 godina prije

KAKO JE SAD JADNIM MUJAMA. MI SLAVIMO, ONI TUGUJU. MRZNJA IM ISPILA MOZAK.

Stižemo🇺🇸🇬🇧🇳🇿
Stižemo🇺🇸🇬🇧🇳🇿
Šta ti kažeš na ovo?  SIN ANADOLIJE
1 godina prije

I mi došli na proslavu .
comment image?v=3

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Stižemo🇺🇸🇬🇧🇳🇿
1 godina prije

Dobro nam dosli braco i prijatelji!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Stižemo🇺🇸🇬🇧🇳🇿
1 godina prije

Jedan pravi hipersonicni projektil od kojeg ova lađa limena postaje srdina za ribe,budaletine sve bi to nestalo u 10 min cijeli nato poražen eu sva u krvi rijeke krviiii…

Stižemo🇺🇸🇬🇧🇳🇿
Stižemo🇺🇸🇬🇧🇳🇿
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Rusija?Ma na kojoj planeti ti živiš?Pojeli bi ih za predjelo.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Stižemo🇺🇸🇬🇧🇳🇿
1 godina prije

Ja u stvarnom svijetu,više poznam jačinu vojski i tehnološki napredak sposobnost,ma prođi se ti američk ratni laži,stvarnost je takva da bi nato i usa u prvi 10 min bili obezglavljeni bez komunik centara zapovj mj u svim neprijat zemljama izuzev pola nato su prijat zemlje koje nikad nebi okrenuli oružje protiv rusa,a ove ratnički nastrojene bi dobili konvencionalno oružje protiv kojeg nema obrane a nuklearno se nebi koristilo,ma taj zapad su živa srañja ja sam hrvat ali ih mrzim iz dna duše…..

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

“U masovnoj grobnici Suha, Bratunac, pronađena je trudna Zekira Begić. Ideolozi fašizma devedesetih godina ubili istovremeno majku i njezino nerođeno dijete. Zekira Begić bila je u devetom mjesecu trudnoće. Obdukcija je pokazala da je jedan metak pogodio Zekirino dijete u stomaku.” To je RS!!

TomahawkTerapija 🇺🇸
TomahawkTerapija 🇺🇸
1 godina prije

Hihihihi

Izmetbegović
Izmetbegović
1 godina prije

U New Yorku u zgradama Wtc bilo je 122 trudnice koje su poginule od radikalnih bih isilovaca-službeni podaci +još oko 2900 ne trudnih ljudi..

Stižemo🇺🇸🇬🇧🇳🇿
Stižemo🇺🇸🇬🇧🇳🇿
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 godina prije

comment image
Za to se to ne sekiraj.Tu su oni da te štite.😂😂😂😂

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Stižemo🇺🇸🇬🇧🇳🇿
1 godina prije

Jel to isilovci imaju nosače , bože dragi čim se budala diči pametan se stidi,palestinci imadu neke konzerve sardineeee,..