Published On: Pon, srp 9th, 2018

Zašto je prekinuta akcija spašavanja dječaka iz spilje?

Četvorica od dvanaestorice dječaka zarobljenih dva tjedna u poplavljenoj tajlandskoj spilji izvučena su danas na površinu zahvaljujući odvažnoj i opasnoj misiji ronilaca.

“Danas smo uspjeli spasiti četvoricu dječaka koje smo sigurno prevezli u bolnicu Chiang Rai Prachanukrua”, izjavio je šef misije spašavanja Narongsak Osottanakorn, kazavši kako operacija “protječe glatko”.

Ranije su agencije dpa, Reuters i France Presse, pozivajući se na drugoga visokog tajlandskog dužnosnika, izvijestile o šestorici spašenih dječaka.

Prva faza je gotova, kada kreće druga?

Tajlandski dužnosnici izvijestili su da je prva faza akcije završena, a guverner pokrajine Chiang Rai na konferenciji za novinare je rekao da će za pripremu spašavanja preostalih dječaka i njihova trenera biti potrebno najmanje deset sati, s obzirom na to da je razina kisika u spilji prilično niska pa treba pričekati da se digne.

Iako se odluka da se akcija spašavanja prekine može činiti iznenađujućom, budući da su spasilačke ekipe ranije izvijestile da traje teška utrka s vremenom i da dječake i trenera moraju iz spilje izbaviti čim prije, šef misije spašavanja Narongsak Osottanakorn otkrio je na presici zašto je misija zasad zaustavljena.

“Akciju spašavanja moći ćemo nastaviti kada za to budemo spremni. Bit ćemo spremni vrlo brzo, ali prvo moramo pripremiti sve boce s komprimiranim zrakom. Sve što nam je potrebno za spašavanje dječaka smo iskoristili i moramo sve ispočetka pripremiti za novu fazu spašavanja.

Ne mogu sa sigurnošću reći kada ćemo nastaviti spašavanje, ali vjerujem da ćemo biti spremni za idućih 10 do 20 sati”, kazao je šef misije na konferenciji za medije.

Spašeni dječaci su u bolnici

Spašeni dječaci su uz pratnju spasilaca stigli do baznoga kampa odakle su put mogli nastaviti pješice, kazao je glasnogovornik tajlandskoga ministarstva obrane Kongchop Tantravanit.

Po pisanju medija, dječake su u bolnici dočekali članovi njihovih obitelji. Još nije poznato u kakvom su zdravstvenom stanju.

Najopasniji dio puta koji dječaci u pratnji ronilaca trebaju prijeći je uzak prolaz na 1,7 kilometru od mjesta na kojemu su pronađeni. Voditelj spasilačke misije je objasnio da su, pošto prođu tu ‘crnu točku’, djeca manje od kilometra udaljena od dijela spilje u kojoj su spasioci postavili bazni kamp.

Odande još moraju prijeći oko dva kilometra, no najopasniji dio je iza njih.

Dječake u dobi od 11 do 16 godina i njihova dvadesetpetogodišnjeg trenera koji su već dva tjedna zarobljeni u spilji ronioci su ih pronašli u ponedjeljak na grebenu od ulaza udaljenom oko četiri kilometra.

Željeli su istražiti spilju, no ostali su ondje zarobljeni kad se razina vode podigla zbog kiše.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x