Austrijanac Peter Handke dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. No, ovakva odluka Komiteta za književnost Švedske akademije znanosti bila je povod burnih reakcija u BiH. No, reakcije se ne zaustavljaju samo u BiH, nego se proširuju i prema susjednoj Srbiji, do Kosova, a pristižu i iz cijelog svijeta. Naime, Handke je 2006. godine održao […]

" />
Published On: Pet, lis 11th, 2019

Zašto je Nobel austrijskom piscu Peteru Hadkeu izazvao buru na Balkanu

Austrijanac Peter Handke dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. No, ovakva odluka Komiteta za književnost Švedske akademije znanosti bila je povod burnih reakcija u BiH. No, reakcije se ne zaustavljaju samo u BiH, nego se proširuju i prema susjednoj Srbiji, do Kosova, a pristižu i iz cijelog svijeta.

Naime, Handke je 2006. godine održao govor na sahrani Slobodana Miloševića, kritizirao Zapad i NATO bombardiranje 1992., kazavši da “tzv. svijet misli da sve zna o Jugoslaviji, Srbiji i Miloševiću”. Za podsjetiti je i da je Handke član Srpske akademije znanosti i umjetnosti i počasni građanin Beograda.

Subašić: Hedke negirao genocid

Na vijest da je austrijski pisac postao Nobelovac među prvima su reagirali iz Udruženja Majke Srebrenice.

“Žalosno je i, za nas majke Srebrenice, vrlo razočaravujuće i šokantno da je Komitet Kraljevske švedske akademije znanosti donio odluku kojom je Nobelovu nagradu dodijelio književniku Peteru Handkeu, koji je negirao genocid u Srebrenici i koji je u periodu 1992-1995. opravdavao ratne zločine u BiH i stajao u zaštitu njihovih izvršitelja”, izjavila je Munira Subašić iz Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Ona je rekla da je ovogodišji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke, otvoreno negirao genocid u Srebrenici te istaknula da je Komitet Kraljevske švedske akademije znanosti “napravio cirkus od sebe” zbog odluke da Nobelovu nagradu dodijeli Handkeu.

“Ovom odlukom su poslali poruku drugima da mogu dobiti razne nagrade i priznanja bez obzira šta su sve radili u prošlosti. Vrlo je nemoralno i neozbiljno da su bez ikakvih provjera donijeli ovu odluku. Trebali su znati tko je ovaj čovjek. Ovo je negator genocida u Srebrenici. Ovom odlukom su i nas majke Srebrenice, koje smo izgubile svoje sinove, muževe, braću, još jednom uvrijedili i povrijedili u srce”, kazala je Subašić te pozvala Komitet Kraljevske švedske akademije znanosti da što prije donese novu odluku i Handkeu oduzme nagradu kako bi povratio svoj ugled i čast.

Kavazović traži od ostalih nobelovaca da se usprotive ili vrate svoga Nobela

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović osudio je odluku Komiteta za književnost Švedske akademije znanosti da se Nobelova nagrada dodijeli austrijskom književniku.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini  Husein ef. Kavazović osudio je odluku Komiteta za književnost Švedske akademije znanosti da Nobelovu nagradu dodijeli kontroverznom austrijskom književniku Peteru Handkeu nazvavši je „lošom porukom i uvrjedom žrtvama genocida i drugih zločina protiv čovječnosti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu“.

U priopćenju IZ BiH navodi se kako će se “reisu-l-ulema obratiti pravdoljubivim dobitnicima Nobelove nagrade sa zahtjevom da od Komiteta traže promjenu odluke ili da u protivnom vrate svoja priznanja”.

Također, reisu-l-ulema očekuje od udruženja pisaca u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu da podignu svoj glas protiv, kako se ističe, urušavanja vrijednosti za koje bi se ljudi od pera trebali zalagati.

„Ovo je strašna poruka koje neće doprinijeti suočavanju s prošlošću, pomirenju na ovim prostorima niti izgradnji bolje budućnosti u kojoj nema mjesta veličanju ratnih zločina niti zločinaca, a na čemu se godinama temelji Handkeov društveni angažman“- kaže se na kraju priopćenjaa reisu-l-uleme Kavazovića.

Dodik je oduševljen i u čestitci je potvrdio Handkeu njegovu naklonost prema Srbima

No, za razliku od mnogih koji su razočarani odlukom, član Predsjedništva BiH iz RS-a Milorad Dodik i predsjednik SNSD-a, čestitao je austrijskom piscu Peteru Handkeu na Nobelovoj nagradi za književnost, naglasivši da je priznanje koje je dobio dokaz ”da pravda nije u potpunosti izgubljena”.

“Vi i Vaše sveukupno utjecajno književno djelo ste tu nagradu i zaslužili”, ocijenio je Dodik. On je rekao da je, “kao i svi građani Republike Srpske s oduševljenjem primio vijest da je Handke dobitnik najprestižnije svjetske nagrade za književnost”.

“Posebna osjećanja i poštovanje prema Vama, pored književnog djela, njegujemo kao velikom pravedniku današnjice i velikom prijatelju Srba i Srbije, koji se, kada su mnogi u svijetu šutjeli, glasno usprotivio NATO bombardovanju Srba u BiH i Srbiji”, naglasio je Dodik u čestitci

Član Predsjedništva BiH zahvalio je Handkeu na “beskompromisnim stavovima, kao čovjeku koji iznad svega poštuje istinu za koju se uvijek borio, posebno kada je riječ o srpskom narodu”.

“Zahvaljujemo vam još jednom na razumijevanju koje ste pokazali zastupajući pravedne srpske interese i hvala na vašoj divnoj literaturi. Nobelova nagrada koju ste dobili dokaz je da pravda nije u potpunosti izgubljena. Primite još jednom moje i čestitke svih građana Republike Srpske”, naveo je Dodik u čestitci.

BBC prenosi mnoge osuđujuće reakcije, ali i reakcije podrške

„Hej, Nobelova nagrado. Da li znate da je Handke podržavao opsadu Sarajeva i pio rakiju sa vojnicima koji su ubijali decu, izjavljujući da se muslimani međusobno ubijaju”, piše bivši šef diplomatije Kosova Petrit Selimi, prenosi BBC neke od mnogobrojnih reakcija.

„Odvratno. Ovo je najuvredljivija odluka. Šta je sledeće? Asadu Nobelova nagrada za mir?”

„Draga Kristijan Amanpur, nije li skandalozno što neki nastavljaju da negiraju zločine koje je počinio Miloševićev režim”, navela je veleposlanica Kosova u SAD Vljora Čitaku.

Tragična je greška dodeliti Handkeu Nobelovu nagradu za književnost, smatra Florijan Biber, stručnjak za Zapadni Balkan i profesor na Sveučilištu u Gracu. „Sjećam se promocije njegovog Putovanja rijekama 1996. u Beču, kada je negirao ratne zločine, branio logiku Radovana Karadžića i vređao sve koji su mu se suprotstavili”, komentirao je on./Republikainfo.com/