Četvrtak, 18 srpnja, 2024

ZAŠTO JE DODIK ODUSTAO OD GOVORA?: Isprovocirao ga turski premijer Davutoglu?

Must Read

RTRS javlja da je govor turskog premijera u ostavci Ahmeta Davutoglua izazvao brojne reakcije na svečanosti otvaranja Ferhat-pašine džamije u Banjaluci i da je to bio ključni razlog zbog kojeg je Milorad Dodik odustao od obraćanja vjernicima i državnicima.

Predsjedniku RS-a je zasmetalo što je premijer Turske spomenuo Aliju Izetbegovića, poručivši da će BiH biti onakva kakvom ju je on zamislio, da su Turci “bili ovdje, da su sada ovdje i da će biti zauvijek”.

On je, između ostalog rekao:” Neka nam Bog da da sačuvamo amanet Alije Izetbegovića… Svaka srušena džamija će ponovo biti izgrađena, svako ranjeno srce će ponovo zacijeliti a BiH će biti onakva kakvom si je ti sanjao – jedinstvena zauvijek”.

Ovom izjavom na otvaranju Ferhadije u Banjaluci, Davutoglu je izazvao brojna reagiranja, navodi RTRS.

Davutoglu je od prisutnih zvanica samo pozdravio predstavnike iz zajedničkih institucija BiH, a nijednom nije spomenuo predstavnike Republike Srpske, iako su u svečanoj loži bili predsjednik Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, te ministri i narodni zastupnici Srpske.

dodik davutoglu

On je BiH opisao kao “jedno biće, jedno srce”, te je poručio da se “Banjaluka ne može odvojiti od Sarajeva, niti Sarajevo od Mostara”.

Turski premijer je za Ferhadiju, za stari most u Mostaru i Aladža džamiju u Foči rekao da su zajednička kulturna baština koju će “zajedno čuvati, obnavljati i graditi”.

Davutoglu je u obraćanju prisutnima poručio da je uz njih svih 78 milijuna Turaka, a poslao je i poruku da su Turci “bili ovdje, da su sada ovđje i da će biti zauvijek”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je bio najavljen kao jedan od govornika, svoje neobraćanje u službenom dijelu svečanosti objasnio je da je ovo, prije svega, vjerski događaj i da naglasak treba dati na stavove vjerskih dužnosnika.

– Mislim da je najveće bogatstvo danas ovdje, pored obnavljanja džamije, činjenica da su se na ovom skupu obratili predstavanici vjerskih zajednica, pravoslavne, katoličke, židovske i da su oni uputili poruke mira. Najbolje bi bilo, naravno, da političari nisu uopće govorili, ali u svakom slučaju, očigledno bez njih ne može – rekao je Dodik./SB/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -