ZAŠTO JE ČAVARA SMIJENIO BAJROVIĆA Čavara: Bajrović je remetilački faktor i ne prihvaća ravnopravnost

cavara-030415Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je u intervjuu za novi broj magazina “Start” da je od četiri ostavke ministara iz Demokratske fronte prihvatio samo ostavku federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića jer se “gospodin Bajrović ponašao tako da nije poštivao ni Ustav ni Zakon o vladi, ni odluke Vlade FBiH i drugih institucija FBiH i bio je remetilački faktor u radu Vlade”.

-To dovoljno govori o odnosima koje je on uspostavio sa ministrima. Ono što je pokazao svojim radom i javnim nastupima nije ostavljalo mjesto dilemi da takva jedna osoba ne može obnašati dužnost ministra jer on ne poštuje ustav i zakone. Zato sam prihvatio njegovu ostavku, kaže Čavara.

Tri preostale još uvijek nije prihvatio jer, kakao kaže, DF pokazuje da ne misli izaći iz vlasti, “nego samo obmanjivati javnost i kroz poziciju dopredsjednika blokirati svaku moguću popunu Vlade FBiH ili uvođenje nekog novog partnera u vlast kako bismo dobili novu većinu i nastavili usvajati zakone”.

-DF je svojim ponašanjem pokazala da želi blokirati FBiH, što nije dopustivo ili je barem za mene neprihvatljivo da u tome sudjelujem. Sukladno zakonu, obaveza ovo troje preostalih ministara i ministrice iz DF je da izvršavaju dužnosti ministra i njihovo je pravo i odgovornost kako će se prema tome odnositi. Mislim da je manje štetno da oni rade u ostavci nego da zbog ponašanja dopredsjednika iz DF-a ne možemo popuniti te pozicije novim ministrima ili partnerima u vlasti. Odluku sam donio u interesu FBiH, sukladno Ustavu i zakonima u FBiH, rekao je Čavara.

Po njegovim riječima, kako prenosi Fena, Bajrović ima “neku svoju fikciju” o građanskoj državi, ne poštujući ravnopravnost tri konstitutivna naroda.

-Nitko ne dvoji da i građani trebaju biti jednaki pred zakonima, ali nitko ne treba dvojiti da su sva tri naroda ravnopravna u FBiH, što je Bajrović negirao u svakom svom istupu. On ne može donositi neke svoje odluke suprotne odlukama Vlade. Takvo ponašanje je neprihvatljivo jer Vlada mora biti tim, a odluke Vlade i pojedinih ministarstava moraju biti sinhrone i komplementarne jer samo tako može funkcionirati vlast u FBiH, kaže predsjednik Federacije BiH.

Upitan hoće li ga možda tužiti, odnosno učiniti nešto da on snosi posljedice za to kršenje, Čavara je rekao da on nije taj koji tuži.

– Ja sam predsjednik FBiH i imam jasno propisane nadležnosti, iako mnogi zakoni nisu jasno prepoznali ovlasti i ustavne nadležnosti predsjednika FBiH i to treba dodatno pojasniti i definirati. Ali Bajrović je na temelju svog promišljanja i uredbi za koje je mislio da su iznad onog što radi Vlada, mislio da ima pravo samostalno uređivati upravne strukture u svim poduzećima iz polja djelovanja Ministarstva energetike i industrije i ponašao se kao da ministar ima pravo uređivati sve upravljačke strukture u oblasti tog ministarstva, a apsolutno je neprihvatljivo da takve ovlasti ima bilo koja osoba jer ne može se tako upravljati imovinom koja je vlasništvo svih građana FBiH. Tom imovinom se mora upravljati stručno i u interesu svih stanovnika FBiH, rekao je, između ostalog, Čavara u intervjuu za “Start”.

Dnevnik.ba