Published On: Pet, stu 3rd, 2017

Zašto ISIL nije preuzeo odgovornost za napad u New Yorku?

Britanski The Independent objavio je članak u kojem objašnjava zašto ISIL nije preuzeo odgovornost za napad u New Yorku.

Nekoliko sati prije koordiniranih napada u Parizu prije dvije godine, ISIL-ovi teroristi uništili su gradske hotele i zatim stavili samoubilačke pojaseve. Nekoliko tjedana kasnije ISIL je objavio snimku u kojoj ih slavi kao svoje “lavove”.

Objavili su imena svih terorista osim Salaha Abdeslama, koji nije poginuo u napadima, nego je pobjegao. Nekoliko mjeseci kasnije pronađen je u skrovištu u Belgiji. Njegovo odsustvo iz ISIL-ovog materijala pomaže objasniti zašto skupina nije preuzela odgovornost za nedavni napad u New Yorku, iako je napadač Sayfullo Saipov izjavio da je njihov “učenik”, piše The Independent.

Ne preuzimaju odgovornost ako je napadač uhićen

Analitičari su objasnili da ISIL vrlo rijetko preuzima odgovornost za napade ako izvršitelj koji preživi kasnije bude uhićen, prenosi Index.hr.

Prošle godine je Ahmad Khan Rahimi postavio bombe u New Jerseyju i policija je u njegovom dnevniku pronašla reference na ISIS-ovog glasnogovornika, ali skupina nije preuzela odgovornost za njegov čin.

ISIS također nije preuzeo odgovornost za napad u Stockholmu u travnju, iako je počinitelj bio povezan s teroristima. Nisu preuzeli odgovornost ni za napad u Edmontonu prije nešto više od mjesec dana, koji je izvršio muškarac u automobilu s ISIL-ovom zastavom.

Ono što je zajedničko svim navedenim slučajevima jest da su sva tri počinitelja kasnije uhićeni.

“Ako napadač preživi, misija nije ispunjena”

Istražitelj Instituta za strateški dijalog Amarnath Amarasingam intervjuirao je ISIL-ove sljedbenike na internetu te otkrio kako su im teroristi dali razlog zbog kojeg ne preuzimaju odgovornost ako je napadač uhvaćen. Navodno time žele poručiti da skupina neće otkriti njihov identitet ako padnu u ruke vlastima.

Prema drugoj teoriji, ISIL potiče sljedbenike na smrt prilikom napada kako bi postali “mučenici”, pa ne preuzimaju odgovornost za napad u kojem terorist preživi jer tada “misija nije ispunjena”, rekao je Charles Brisard, direktor Centra za analizu terorizma u Parizu.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x