Published On: Pet, lis 10th, 2014

Zašto imate ambicije da vi birate nekom drugom člana BiH Predsjedništva?

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pozvao je u četvrtak Bošnjake u BiH da na nedjeljnim izborima ne nameću Hrvatima predstavnike u vlasti kazavši da je takvo što u dva prethodna navrata kada je glasovima mnogobrojnijih Bošnjaka izabran član BiH Predsjedništva, te vlada Federacije BiH, nanijelo veliku štetu državi Bosni i Hercegovini.

Karamarko, koji je u Mostaru sudjelovao na završnom predizbornom skupu stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH, gdje je bilo oko desetak tisuća pristalica, je komentirajući najave da bi dio bošnjačkih stranaka u BiH mogao usmjeriti glasove za kandidata HDZ-a 1990. Martina Raguža za člana BiH Predsjedništva, rekao kako takva politika mora prestati.

Politika obmane

“Mislim da ta politika napokon treba prestati. To je politika obmane. Apeliram na naše bošnjačke prijatelje, i pitam u čemu je problem da su vam susjedi, da su ljudi koji žive s vama u istoj državi, ravnopravni s vama. Zašto imate ambicije da vi birate nekom drugom člana BiH Predsjedništva”, rekao je Karamarko.

Izrazio je uvjerenje da će koalicija Hrvatskog narodnog sabora koju predvodi HDZ BiH i predsjednik ove stranke koji se natječe za državno Predsjedništvo BiH Dragan Čović u nedjelju na večer biti pobjednici.

“BiH je domovina i hrvatskog naroda, mi smo tu ostavili duboko korijenje, s našom kulturnm jezikom, religijom. Nećemo se tu osjećati građanima drugoga reda. Nije dobro ako dođe do takvog načina glasovanja koje je do sada pokazalo jako loše učinke na BiH”, rekao je Karamarko.

On se obratio na predizbornom skupu koji je u četvrtak navečer održan na stadionu Hrvatskog športskog kluba Zrinjski iz Mostara, a govor je održao i predsjednik HSS-a Branko Hrg.

Čelnik HDZ-a Dragan Čović rekao je kako na izborima očekuje potporu 80 posto Hrvata te je izrazio očekivanje kako se neće Hrvatima uspjeti nametnuti predstavnike u vlasti.

“Siguran sam da ćemo dobiti 80 posto glasova hrvatskog biračkog tijela. Mislim da ćemo ovoga puta uspjeti spriječiti i makinacije oko popunjavanja Doma naroda i da ćemo otvoriti put za normalizaciju odnosa u BiH. Pokušaj da se bira u ime Hrvata završio je sunovratom za BiH”, rekao je Čović, prenijela je Hina.

On je pozvao Hrvate da masovno izađu na izbore u nedjelju u BiH.

Mostar stolni grad Hrvata

U ime domaćina obratio se predsjednik OO HDZ BiH Mostar, Slađan Bevanda koji je rekao  „Ovaj izborni ciklus od posebnog je povijesnog značaja za hrvatski narod u BiH, jer će oni koje bude izabrao hrvatski narod morati izboriti stvarnu jednakopravnost i otkloniti zapreke na putu BiH ka Europskoj uniji“ kazao je Bevanda te dodao „Grad Mostar ima strateški značaj za Hrvate u BiH. HDZ BiH ne želi za Mostar ništa drugo osim onoga što imaju sve ostale lokalne zajednice. Međutim, ukoliko se u Mostaru bude primijenilo neko posebno rješenje, onda ono mora biti primijenjeno i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave u BiH. To je pošten pristup koji ide ka dijalogu, a ne isključivosti. To je pristup koji ima europsku dimenziju utemeljenu na europskoj praksi.

Neustavni, neprovedivi, za Mostar ograničavajući statut, u naslijeđe nam je ostavio OHR koji sada od svega pere ruke. Upravo oni su HDZ-ov  demokratski i proeuropski prijedlog proglasili ekstremnim i izjednačili ga s neprimjerenim prijedlogom bošnjačke politike. Time su nam poručili da u ovoj državi ne vrijede ista pravila za sve, i da ova zemlja i ovaj grad ne pripadaju svima u istoj mjeri.

Hrvatski odgovor, iako to mnogim smeta, je jasan Mostar je bio i bit će središte Hrvata u BiH, kazao je Bevanda.

dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare