Subota, 13 srpnja, 2024

Zašto Cormack ne zavrće ruke, a Wigemark ne nudi domaće kolače i za izmjenu Izbornog zakona?

Must Read

“Bilo je zavrtanja ruku, a Wigemark je zbog trošarina pozivao zastupnike i na domaće kolače”, posvjedočio je dan uoči zasjedanja Zastupničkog doma njegov dopredsjedatelj Mladen Bosić.” Diplomatska metoda “batine i mrkve” urodila je plodom, pa je nakon Doma naroda i Zastupnički dom državnog parlamenta usvojio set zakona o trošarinama.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Zašto je zapadnim diplomatama bilo toliko stalo do usvajanja trošarinskih zakona- nije teško odgonetnuti. Zbog nastavka izgradnje (auto)cestovne infrastrukture? Tako izgleda na prvi pogled. No, pravi motiv je novac- oko pola milijarde maraka kredita EBRD će moći plasirati u BiH uz snažno jamstvo da će glavnica uz višemilijunske kamate biti vraćena. I MMF će moći novu tranšu kredita odblokirati, ali i Svjetska banka.

Zašto Cormack, Ferguson, Inzko.. ne bi malo zavrnuli ruke bošnjačkim i zastupnicima njihovih koalicijskih partnera iz Saveza za promjene, a Wigemark im ponudio domaće kolače, pa da se usvoje i izmjene Izbornog zakona- kad već ta metoda pali? Javno su potvrdili kako su svjesni da bez popunjavanje rupe u Izbornom zakonu stvorene nakon što je Ustavni sud izbrisao dvije odredbe Izbornog zakona može doći do mostarizacije Federacije i države.

Istina, nije da zapadne diplomate ne čine ništa da bi do dogovora došlo, no ono što čine isto je kao ništa. Okupe parlamentarce i kažu im: “dogovorite se, domaće rješenje je najbolje, mi se nećemo mješati”. Mada znaju da će se tako dogovor postići “kad na vrbi rodi grožđe”. Jer, zašto bi Bošnjaci Hrvatima vratili mehanizme za suodlučivanje u Federaciji, kad su već toliko uložili u Petritschev intervencionizam 2011.- ako Federacijom mogu sami (o)vladati?

Mogao bi visoki predstavnik Inzko, samo ono što je Ustavni sud utvrdio da je pokvario njegov prethodnik u Ustavu F BiH i Izbornom zakonu popraviti. Ako je već 2011. izmjenio matematičke zakone kako bi legitimirao državni udar kojim su Bošnjaci preuzeli svu vlast u FBiH autirajući Hrvate, zašto sada ne bi postupio “ni po babi ni po stričevima”, pa napisao par rečenica i izmjenio Ustav FBiH i Izborni zakon, onako kako presuda Ustavnog suda BiH nalaže? Pa i dalje ima bonske ovlasti.

A zašto bi to radio? Da se u BiH ne dogodi kuršluz? Baš to je razlog da ne čini ništa. Jer, bez kuršluza u ovoj monstrum državi njemu bi mandat davno završio. A svaki mjesec boravka duže, Inzku je 50.000 KM na kontu više.

Ako nije Inzku zar zapadnim diplomata nije stalo do mira u BiH, da nemirna BiH ne destabilizira regiju?

Koliko im je stalo pokazuju njihovo indolentno ponašanje. Kakve koristi od toga da nalože Inzku da amandmanski intervenira u Ustav FBiH i Izborni zakon- i riješi problem? Financijski što dobivaju time? Ništa. Politički? Opet, ništa. Politički više im odgovara stanje kontroliranog kaosa. Uoče li kako bi se stvari mogle izmaći kontroli, nakon listopada 2018. Inzku uvijek mogu naložiti da postupi kao i 2011., ukoliko vlast u FBiH ponovo uspostave jači- mimo zakona. Da to amenuje. Da bi spriječili kaos u državi. E, to se već može masno naplatiti od strateških saveznika Zapada- a to sigurno nisu Hrvati. Od njih ne možeš ništa dobiti. I u Haagu su zato “obrali bostan”./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -