Published On: Sri, svi 1st, 2013

Zašto bh.. građani slave 1. maj, dok radnici diljem svijeta prosvjeduju, a žive daleko bolje?!

Ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini je iz dana u dan sve teža. Radnici ostaju bez posla, plaće kasne ili bivaju smanjene, a broj umirovljenika u odnosu na broj zaposlenih stalno raste.
No, dok će u mnogim zemljama svijeta, gdje je situacija daleko bolja nego u BiH, povodom Međunarodnog praznika rada, 1.maja, biti organizirani prosvjedi radnika, u BiH to neće biti slučaj.
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Ismet Bajramović, u intervuu za agenciju Anadolija, kazao je kako radnici nisu zainteresirani za prosvjede povodom Prvog maja.
“Mi smo pokušavali prije tri godine da organiziramo prosvjed povodom Prvog maja, mojim dolaskom na čelo sindikata. Radnici nisu došli na prosvjed ni te ni naredne godine, pa smo ga prošle godine organizirali 26. travnja. Dakle, organiziraj bilo koji drugi dan, samo ne prvog svibnja “, pojasnio je Bajramović.
“Opet smo došli u poziciju da 1. svibnja, slično kao i prošle godine, organiziramo sjednicu na kojoj treba donijeti odluku o protestu. Jer, zaista, takva je situacija da moramo prosvjedovati 365 dana”, smatra Bajramović.
U BiH djeluju dva saveza sindikata u dva entiteta, a konfederacija još uvijek nije “stala na svoje noge”, pojasnio je Bajramović. Njeno funkcioniranje bi pomoglo u organizaciji mnogih stvari, a pogotovo prosvjeda za prava radnika.
Na sjednici Glavnog odbora u travnju Savez samostalnih sindikata BiH donio je preporuku o organiziranju prosvjeda 1. maja. Međutim, nakon informacija od granskih sindikata i pravnih subjekata, koji su članovi SSSBiH, da radnici nisu zainteresirani za štrajk tog dana, odlučeno je da prosvjeda, ipak, neće biti, kaže čelnik SSSBiH.
“Pokušaćemo da taj prosvjed organiziramo jedan od narednih dana, nadam se do kraja maja”, kazao je Bajramović, dodavši da, ipak, smatra da bi najefektniji protesti bili 1. maja.
Bajramović je istaknuo da, iako ne želi biti pesimista, ne predviđa svijetlu budućnost radnika u BiH, ukoliko situacija u državi ostane kakva je sad.
“U stanju u kakvom se nalazimo, trebaju biti socijalni nemiri, a njih nema. Ukoliko se ne dogodi pomak u zaustavljanju dalje erozije, otpuštanja radnika i nasrtanja na prava radnika, ukoliko radnici ne odgovore na naše pozive za zaustavljanje spomenutih stvari, onda se trebamo zapitati da li da se nastavimo baviti tom problematikom “, rekao je Bajramović.