Published On: Uto, sij. 23rd, 2018

Zašto Berlin šuti o ubistvu Ivanovića?

BERLIN – Ako se Njemačka oko nekog pitanja ne izjašnjava zato što je to pitanje već komentirala EU, to ne smijete shvatiti kao šutnju Berlina, već upravo suprotno, rekao je danas državni tajnik u njemačkom ministarstvu vanjskih  poslova Michael Rot, odgovarajući na pitanje zašto Berlin šuti o ubojstvu Olivera Ivanovića.

“Mi bez ikakvih ograničenja podržavamo jasnu poziciju Europske unije. Jer, na kraju krajeva, ovdje se ne radi o ulasku zemalja Zapadnog Balkana u Njemačku, već u Europsku uniju”, rekao je Rot.

Berlinu je drago da je Vučić jasno poručio da približavanja između EU i zemalja Zapadnog Balkana, a pogotovo Srbije, može biti samo ako se ona identificira sa zajedničkim vrijednostima, rekao je Rot.

Nužni preduvjeti u tom procesu, istakao je Rot, su borba protiv korupcije, jačanje pravne države, zaštita manjina i regionalna suradnja.

Proces normalizacije i dijaloga između Kosova i Srbije od esencijalnog je značaja za ostvarivanje napretka po pitanju ulaska Srbije u Evropsku uniju, rekao je Rot.

“To je temelj za pomirenje, dijaloga mora biti”, istakao je Rot.

Prema njegovim riječima, EU mora povećati vidljivost na Zapadnom Balkanu, “mora postati jasno da Unija ima veliki interes da u regionu bude mira, pomirenja, stabilnosti i prosperiteta za mnoge građane”.

Na Zapadnom Balkanu prije svega je potreban proces pomirenja, više zajedništva, više ekonomskih napora, mora se uočiti angažiranija borba protiv korupcije, ocjenio je Rot.

U načelu postoji perspektiva članstva u Europskoj uniji za zemlje Zapadnog Balkana, rekao je Rot i dodao da i EU i Njemačka to smatraju svojom obavezom.

“Ali ja bih ipak volio da ljudi na Zapadnom Balkanu osjete i shvate da nisu sami i da smo mi na njihovoj strani”, rekao je Rot u razgovoru za DW i najavivši da će uskoro  posjetiti zemlje Zapadnog Balkana.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer