Published On: Pet, svi 20th, 2016

Zašto austrijski desničari žele raspad BiH: Hofer je Dodiku rekao ‘Ono što ne ide zajedno, nikad neće srasti’

Milorad Dodik je prošle godine boravio u Beču i tada posjetio i Hofera: “Hofer je tom prilikom kazao da ‘100 posto podržava nastojanja Republike Srpske u pogledu vlastite samoodređene budućnosti’.” Hofer je kazao i : ‘Nešto što ne pripada zajedno, ne može ni srasti’.

 

U subotu u Banjoj Luci je u Dodikovoj pratnji na kontra-mitingu bio i zamjenik gradonačelnika Beča. Visoki predstavnik Inzko je reagirao. Listovi pišu i o bavarskom filmskom festivalu na kojemu je Srbija zemlja-gost.

“Zamjenik bečkog gradonačelnika je odmah iza najpoznatijeg nacionalista Balkana prošetao kroz Banju Luku. U subotu je predsjednik Republike Srpske očito dobio podršku od Johanna Gudenusa“, piše austrijski list Der Standard, napominjući da je Milorad Dodik na održanom kontra-mitingu, kojem je prethodila šetnja političara Banjom Lukom do Trga Krajine, “ponovno pozvao na odcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Veze između FPÖ-a (‘Slobodarska stranka Austrije’ desnopopulističke orijentacije, op.a.), Dodika i njegove nacionalističke i proruske stranke SNSD su već dugo uske. FPÖ-u je stalo do glasova Austrijanaca srpskog podrijetla.”

100 posto podrška Dodiku

Der Standard napominje da je Dodik nedavno pozvao Srbe koji žive u Austriji da “glasuju za FPÖ i nakon prvog kruga predsjedničkih izbora čestitao njihovom kandidatu Norbertu Hoferu kojega je nazvao ‘prijateljem Srba’.”

List podsjeća da je Milorad Dodik u rujnu prošle godine boravio u Beču i tada posjetio i Hofera: “Hofer je tom prilikom kazao da ‘100 posto podržava nastojanja Republike Srpske u pogledu vlastite samoodređene budućnosti’.” Međutim, nastavlja Der Standard, jedna secesija u BiH se protivi odredbama međunarodnog prava. “Hofer je unatoč tome kazao: ‘Nešto što ne pripada zajedno, ne može ni srasti’.

hofer-dodik-2

Osim toga, visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku je predbacio da krši prava na suverenitet. No, teža još od toga je činjenica da je Hofer u razgovoru s Dodikom ‘100 posto dao podršku Republici Srpskoj u njezinim nastojanjima za samoodređenu budućnost’, kazao je u izjavi za Standard Valentin Inzko.

‘Jer to bi moglo rezultirati u rušenju države Bosne i Hercegovine, što je, naravno, potpuno neodgovorno i neprihvatljivo.’ Mogući austrijski predsjednik Hofer bi, dodao je Inzko, s takvom jednom politikom ‘i dalje bio dobrodošao u Banjoj Luci, ali ne i u glavnom gradu Sarajevu. Austrija je na Balkanu rado viđen partner i najveći investitor, upravo zbog svoje izbalansirane vanjske politike. Jednostrani manevri samo štete našem (austrijskom, op.a.) ugledu'”, kazao je Inzko za list Der Standard.

Podsjećanje na izbjeglički val iz bivše Jugoslavije
Srbija je u fokusu ovogodišnjeg bavarskog “Fünf Seen” filmskog festivala (“Filmski festival pet jezera”, što je naziv za područje južno od Münchena u okrugu Starnberg), odnosno zemlja-gost tog festivala. O tome piše Süddeutsche Zeitung (SZ), napominjući da su na to inicijatora festivalaMatthiasa Helwiga inspirirale brojne izbjeglice koje su proteklih mjeseci stigle u tu bavarsku regiju. Helwig se “prisjetio kako je početkom 1990-ih godina već jednom došlo do velikih izbjegličkih kretanja kad su Hrvati, Srbi i Bošnjaci bježali od rata u njihovoj domovini u smjeru Njemačke.

Kako bi dao ‘razlog za razmišljanje o današnjoj političkoj situaciji’, izabrao je Srbiju kao zemlju-gošću za deseti Fünf Seen filmski festival. ‘Ta zemlja je jednostavno veoma zanimljiva’, pojašnjava on u izjavi za SZ. ‘Mnogi filmski stvaratelji su se bavili poviješću svoje domovine. U njihovim produkcijama se može vidjeti što se nakon rata dogodilo u Srbiji.’ Helwig vidi jasne paralele prema onome što se aktualno događa u Siriji. Ali on također želi pokazati da su se izbjeglički valovi iz 1990-ih povukli. Svojim izborom da Srbija bude u fokusu festivala je on, međutim, htio i uputiti na to kamo vodi nacionalizam.”

Iako je težište festivala izbjeglička kriza, Hedwig publiku ne želi previše opterećivati tom temom, piše dalje SZ: “Važnije je na festivalu prikazati filmove iz različitih zemalja, kako bismo ljude i narode u tim zemljama mogli bolje razumjeti”, poručuje inicijator Fünf Seen filmskog festivala u izjavi za Süddeutsche Zeitung.