Published On: Ned, stu 3rd, 2019

Zašto Amerikanci više ne žele imati djecu: „Skupa su i ometaju karijeru“

Stopa fertiliteta u Sjedinjenim Državama dosegla je najnižu razinu u posljednje 32 godine, prenosi France 2. Prema kanalu, razlozi ove pojave bili su s jedne strane želja žena da se usredotoče na karijeru, a s druge strane nedostatak sustava socijalne potpore za mlade roditelje, bez kojeg je roditeljstvo „preskupo za mnoge obitelji“. Bez privlačenja migranata u narednim desetljećima Amerika nikako neće moći popuniti demografski deficit, zaključuje dopisnik kanala.

Na primjer, Kelly Dennings ima 43 godine. S partnerom živi već 22 godine. Ima diplomu, dobar posao u nevladinoj organizaciji i kuću s malim vrtom u blizini grada Washingtona. Dakle, sve potrebno za stvaranje tipične američke obitelji. Međutim, Kelly i njezin partner napravili su drugi izbor.

Kelly Dennings: „Kad sam imala 30 godina jednostavno sam odlučila da djeca nisu za mene. Bila sam usmjerena na karijeru, strastvena u svom poslu, nisam imala pojma kako bi se djeca mogla uklopiti u sve to. Moj partner i ja volimo putovanja i voljeli bismo se rano povući. Učiniti sve to bez djece je lakše.“

Kelly Dennings jedna je od američkih žena koja je doprinijela smanjenju stope fertiliteta u zemlji, koja je danas dosegla najnižu razinu u posljednjih 32 godine. Stopa fertiliteta u Sjedinjenim Državama sada je svega 1,72 djece po ženi, dok je u Francuskoj 1,87. Štoviše, prema demografima, za sigurnu reprodukciju stanovništva taj bi koeficijent trebao biti 2,1.

Prema nekim znanstvenicima, na kocki je budućnost zemlje. Drugi smatraju da je ovo samo privremeni negativan trend, jer danas žene odgađaju rađanje djece dok ne izgrade karijeru, a medicina im omogućuje da zatrudne i nakon 40 godina. Međutim, prema učiteljici Odjela za javno zdravstvo, razlog leži u sustavu u Sjedinjenim Državama, zemlji u kojoj ne postoji plaćeni dopust za skrb o djetetu.

Donna Strobino s Odjela za javno zdravstvo Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu: „Stvaranje obitelji u ovoj zemlji vrlo je skupo. I ovdje ne postoji sustav socijalne pomoći, dodataka i ustanova za brigu o djeci, kao što to imate u Europi. Kažemo da su majke s djecom među američkim vrijednostima, ali u stvari se ne radi ništa na poticanju majki da imaju djecu.“

To je ono što je odvratilo Jasona i Christinu Salghero, zaposlenike iz predgrađa Washingtona da imaju sina, jedino dijete u obitelji. U zemlji u kojoj ne postoje državne obrazovne ustanove za djecu mlađu od šest godina, a vrtić roditelje košta dvije tisuće eura mjesečno, stvaranje potomstva izgleda luksuz. Unatoč prilično pristojnoj plaći, oni ne postavljaju pitanje rođenja sinu mlađeg brata ili sestre.

Jason Salghero: „Sumnjamo u potrebu da imamo drugo dijete i da opet idemo u te troškove. Znate, ovdje smo dužni pripremiti se za najgore, za nesreće ili velike nepredviđene troškove. Drugo dijete će nam oduzeti ono što nam jamči financijsku sigurnost.“

Uz to, dužni su razmišljati o budućnosti svog djeteta 15 do 20 godina, nakon čega će steći obrazovanje. Muke za sve roditelje su nevjerojatne cijene školarina od stotina tisuća eura.

Christina Salghero: Ovdje, čim zatrudnite, morate pripremiti plan štednje za buduće obrazovanje djeteta. Danas nismo u mogućnosti uštedjeti preporučenih 116 eura mjesečno, odnosno štedimo manje.

Jason Salghero: „Ako dobijemo drugo dijete, dodatno ćemo smanjiti šanse našeg sina da uspije u životu.“
U pokušaju da iskoriste ovaj fenomen, neka američka poduzeća sada nude zadivljujuće rješenje. Google, Facebook i Apple sada zaposlenima pružaju velike mogućnosti ako se žele prijaviti na visoke položaje. Na primjer, tu je mogućnost besplatnog zamrzavanja jajašca nakon što se odvoji od jajnika, što će im omogućiti da cijelo svoje vrijeme posvete karijeri i djecu dobiju djecu u „poznim godinama“, prenosi logično.com

Ova demografska situacija objašnjava zašto Donald Trump, koji je nedavno usvojio novi plan regulacije imigracije, govori isključivo o učinkovitijem upravljanju protokom migranata, a ne o smanjenju njihovog broja. Američki predsjednik svjestan je da u narednim desetljećima njegova zemlja ne može bez strane radne snage i novih imigranata, stoga želi ozakoniti imigraciju ponajveće moguće mjere kako bi mogao računati na radnu snagu, po mogućnosti osposobljenu.

FranceTV

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare