Published On: Uto, svi 28th, 2013

Žarko Puhovski: Presuda čelnicima "Herceg-Bosne" je najopasnija za Hrvatsku

Politički analitičar u Hrvatskoj, dugogodišnji profesor političke filozofije u Zagrebu prof. dr. Žarko Puhovski kazao je za agenciju Anadolija (AA) uoči sutrašnjeg izricanja presude u slučaju protiv Jadranka Prlića i ostalih iz političkog i vojnog vrha takozvane “Herceg-Bosne” kako se njemu “ne čini vjerojatnim da će doći oslobađajuće presude”.
“U Hrvatskoj i Srbiji, a pogotovo u Bosni i Hercegovini prevladava mišljenje da Haški tribunal sudi nacijama kao kolektivima, a ne pojedincima. Onda su odjednom zadovoljni kada su ‘naši’ dobro prošli, a drugi put su nezadovoljni kad su ‘naši’ loše prošli. To se sada u Hrvatskoj vidjelo nakon, recimo, presude Anti Gotovini. Sad je važno da se shvati da se radi o pojedinim slučajevima i kaznenim djelima, neovisno kojoj naciji tko pripada”, kazao je Puhovski.
Prema njegovim riječima, presuda u slučaju “Prlić i ostali” je specifična.
“Drugo što mi se čini važnim jeste da je ovaj slučaj, ova sutrašnja presuda za državu kao državu, možda najvažnija i možda potencijalno najopasnija. Jer, ne bi značilo samo neku ocjenu o eventualnim zbivanjima unutar Hrvatske nego upravo na međunarodnom planu. A to bi onda oštetilo inozemnu i međunarodnu poziciju Hrvatske”, dodao je.
Ističe da ne vidi napetost u hrvatskoj u vezi sa presudom u slučaju “Prlić i ostali”.
“Mnogo, mnogo manje nego u slučaju Gotovina i Markač. Zato što je to, ipak, druga država i zadnjih deset godina, od 2000. Hrvatska se vidljivo distancirala i od BiH i Hrvata u BiH. Možda i više nego što je trebalo. Dakle, u Hrvatskoj slučaj ‘Prlić i ostali’ sada ne vidim kao problem, ali će biti problem ako u presudi ostane kao osuđujući zločinački poduhvat”, poručio je Puhovski.