Published On: Uto, sij 19th, 2021

Zarazniji novi soj korone stigao i u Austriju, potvrđen u Beču, Salzburgu i Tirolu

VISOKOZARAZNA britanska mutacija koronavirusa B.1.1.7 stigla je i u Austriju, potvrđeno je danas iz austrijskog ministarstva zdravstva. Od 53 uzorka uzetih od zaraženih osoba u austrijskim pokrajinama Beč, Salzburg i Tirol, kod njih 46 potvrđena je britanska mutacija virusa.

Najviše potvrđenih zaraza novim sojem virusa potvrđeno je u jednom staračkom domu u Beču. Od 101 štićenika njih 42 su 5. siječnja naglo oboljeli od koronavirusa, što je izazvalo sumnju epidemiologa i dodatne analize. Sada je potvrđeno da je riječ o britanskoj varijanti.

Nakon toga je zaraza potvrđena i kod 17 učitelja skijanja u Jochbergu u Tirolu, koji su došli iz Velike Britanije.

U Salzburgu su potvrđena još dva slučaja zaraze britanskom mutacijom, a daljnje probe iz područja salzburškog Pongaua poslane su u Beč na ispitivanje. Osim uzetih uzoraka zaraženih osoba, u Salzburgu su analizirane i otpadne vode i ustanovljena je zabrinjavajuća koncentracija novog soja virusa od gotovo 50 posto.

Austrijska Agencija za zdravlje i zaštitu hrane (AGES) proteklih je dana analizirala 776 na koronu pozitivnih uzoraka s područja cijele Austrije, a kod njih oko 150 je utvrdila sumnju u zarazu britanskom virusnom mutacijom, što se trenutačno provjerava sekvenciranjem, prenosi Fenix magazin.

I u Sloveniji otkriven britanski soj?
U Sloveniji je u jednom laboratorijskom uzorku otkrivena mutirana varijanta novog koronavirusa, vrlo slična soju koji je prije toga otkriven u Engleskoj, a koji je mnogo zarazniji, odnosno brže se širi, objavila je danas Slovenska tiskovna agencija (STA).

Nacionalni laboratorij za zdravlje, okoliš i hranu potvrdio je za agenciju STA da je u uzorku brisa od osobe koja je stigla iz Engleske pronađen novi koronavirus, vrlo sličan novom engleskom soju. Kao što su objasnili, dijelovi uzorka koje su do sada uspjeli analizirati savršeno se podudaraju s engleskim sojem, ali nisu uspjeli dobiti cijelu sekvencu genoma pa to za sada ne mogu u cijelosti potvrditi.

No, kako navode, oblik novog soja virusa na koji antitijela moraju djelovati ostao je isti, unatoč mutacijama. O tome svjedoče i slučajevi iz Engleske gdje nisu primijećene ponovne infekcije novim sojem kod ljudi koji su već zaraženi starim virusom. Protutijela pokrenuta prvom infekcijom također štite od novog soja, što znači da je cjepivo djelotvorno i protiv novog soja, objavio je laboratorij.