Published On: Pon, lis 17th, 2016

ZAR VEĆ NIJE? Radojičić: Banjaluka će biti glavni grad Srpske

SARAJEVO – Novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da Banjaluku dugoročno i konceptualno vidi kao glavni grad Republike Srpske i regionalni centar. “Moja koncepcija je otvoren i prijateljski grad koji će imati regionalni karakter. Banjaluka će biti grad koji će se razvijati na ovoj zemljopisnoj poziciji koju od Boga ima – udaljeni smo nekoliko sati vožnje od Trsta, Ljubljane, Beča, Budimpešte, Beograda, Zagreba”, pojasnio je Radojičić. Radojičić smatra da su izbori u Banjaluci bili oštar “fajt” dvojice jakih kandidata. “Razlika je na kraju 16.000 do 17.000 glasova i isto toliko postotaka.
To je velika razlika, ali i obveza da nastavim na način kako su građani od mene navikli”, istakao je Radojičić. On kaže da namjerava napraviti dobru komunikaciju i nekoliko “mostova” u BiH. “Imam ideju o Trilaterali ili kvinti – nekoliko većih lokalnih zajednica u BiH gdje bismo uspostavili intenzivnu komunikaciju i tako zajedno nastupali prema vani i prema međunarodnim organizacijama i fondovima. Tu vidim Mostar, Banjaluku, Tuzlu, Bijeljinu, Bihać …”, pojasnio je Radojičić. On kaže da namjerava raditi na sličan način kao iu Narodnoj skupštini Republike Srpske, kada je inicirao stalnu komunikaciju parlamenata u BiH. “Rezultat te suradnje bio je prvi tvining projekt za jačanje kapaciteta parlamenata za EU integracije.
Traje to dugo, ali iz te ideje o komunikaciji došlo se do europskih projekata”, navodi Radojičić, koji je član Predsjedništva SNSD. On je ocijenio da su rezultati izbora u Srebrenici čisti, bez obzira na političke tenzije. Prema njegovim riječima, nitko se nije žalio na inženjering, nego na rezultat. “Izborni proces u Srebrenici prošao je bez incidenata, a što se nekome ne sviđa rezultat, to je druga stvar. Novoizabrani načelnik općine, koji je imao to nesretno ratno iskustvo, nema ni loše namjere ni mržnju u sebi”, pojasnio je Radojičić za zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH.
On smatra da BiH ima nekoliko kritičnih točaka što se tiče međunacionalnih odnosa, a jedna od njih, uz Srebrenicu, je i Stolac. “Stolac je, nažalost, nastavak priče o Mostaru,` mali Mostar` – na relaciji bošnjačko-hrvatskih odnosa i borbe za prioritet ili prednost. Stolac bi se mogao naći u poziciji Mostara “, pojasnio je Radojičić. Prema njegovom mišljenju, teško je sada reći kako će biti završen taj proces, jer bez ozbiljnog napora svih čimbenika tamo ne vidi približavanje, već, naprotiv, dalje razilaženje.