Published On: Čet, svi 26th, 2022

Zaprašuju nas, majku im!

Gledam ovih dana često u nebo, posebno popodne, ono kad je najljepše, o zalasku. Miriše Hercegovina, a iznad nje čudesne nijanse, čovjek bi točno umro u takvoj ljepoti.

Umro od miline i dragosti.

Prekrasno nebo šaraju bijelim tragom mnogi avioni. Možeš ih u petnaestak minuta pobrojati i po pet, šest. Nekad ih bude i više.

Elegantno nas zaobilaze. Nose poslovne ljude i turiste u neke druge krajeve, mi smo im, ovakvi kakvi jesmo, samo fusnota. Mravi u travi. Nebitna stvar.

Praše nas, majku im! To je vazda volio reći jedan moj dobar prijatelj, s kojim se slažem u mnogo stvari, ali tu i tamo ga ponese, pa bih rekao da je njemu sve postalo teorija zavjere.

Praše nas i gotovo, nikako mu objasniti da ti što nas eventualno i praše, zapravo, ne lete iznad nas. Njegova teorija da nam je sve što ne valja bačeno odozgo, iz aviona, kao i da nas stalno zaprašuju, čvrsta je k’o kamen.

Iz njegove perspektive nesalomljiva. Uvjeren je da se tu nema ništa dokazivati, kad, eto, svako malo čuješ da se netko razbolio, umire mlad svijet. Zaprašuju nas rakom. Truju nas na naše oči.

Pokušao sam par puta sa onim što smo učili u školi, da mu barem objasnim kako aerosol ne pada drito na mjesto iznad kojega je bačen, nego putuje strujama puno dalje, jer su i ovi putnički avioni na puno većoj visini nego, recimo, mali avion koji baca letke. Puno iznad kišnih oblaka. A gdje su leci, a gdje male kapljice nečega?

Nije išlo. Ne samo da je prespavao nastavu iz fizike, nego me uvjerava da smo u školi učili sve sama sranja. Svašta su nas učili, osim istine. Probao sam često, čak ne iz puke zajebancije, pitati tko koga tu zaprašuje, kad se tragovi aviona mogu vidjeti svuda, i iznad Washingtona i iznad Londona, i iznad Tel Aviva i Moskve, da ne spominjem Čajniče i Foču, o vedrom danu i povoljnim uvjetima gore u visini.

Zrak i kišu dijelimo svi, i bogati i siromašni, kako onda objasniti da nema selekcije? Ne zanima njega to, kazao bi mi samo kratko da sam dosadan i da mu pokušavam dokazati da nešto što je očito nije očito.

Ubijaju nas i gotovo. Cilj im je iskorijeniti nas i otjerati. Ne mogu fino, pa onda to tako mučki rade. Depopulacija se to zove.

Eto, rekao bih mu. Ne ubija nas alkohol kojeg pijemo u zabrinjavajućim količinama, ne ubijaju nas cigarete koje su ovdje mnogima važnije od svega, ne ubija nas loša prehrana, jeftinjaža, puno brašna, puno soli, previše nitrata, nitrita i rafiniranog šećera.

Ne ubija nas vlastito smeće, otpad koji bacimo u prirodu i ostavimo tako da nam se lijepo kišom procijedi do pitke vode. Ne ubijaju nas lijekovi kojima smo napojili zemlju, odbačene gume i plastika, kese i ambalaža kojom gnojimo okoliš.

Ne ubija nas ni to što šutimo desetljećima i u dubini duše stišćemo, tamo gdje stanuje tupa bol u stomaku i oštra bol u prsima, sve naše posljedice nemoći, nepravde i nedjelovanja. Ne ubija nas to što znamo, a nismo u stanju smognuti snage vrisnuti.

Ne ubija nas to što ne znamo, nego se linijom najmanjeg otpora ravnamo po najgorem, utvarajući si da pratimo najpametnijeg.

Ne ubija nas glagolski pridjev trpni. Ne ubija nas korištenje automobila i za tek 200 metara udaljenosti, paljenje klime na maksimum čim malo zagrije i tradicionalna neumjerenost u jelu i piću, u zemlji gdje je sramota reći da nemaš, a još veća sramota ne proždrijeti triput više nego je ljudski.

Ne ubija nas zavist, pohlepa i stalna potreba da mrzimo boljeg od sebe. Ne ubija nas sreća kad vidimo tuđu nesreću. Ne ubija nas doživotna šutnja i tiha svađa zbog nevjerojatnih sitnica, zbog metra ograde i ni malo reprezentativnog nasljedstva.

Ne ubija nas jer ne znamo voljeti, razumjeti, poštovati. Ne ubija nas laka riječ i teška psovka. Ne ubija nas odraz u ogledalu. Ubijaju nas, eto, zaprašivanjem. I tako, gledam ja to naše nebo zadnjih dana. Zapravo, čuj naše, nebo nema veze s nama. Jer da slučajno ima, jebali bi mi njemu znanje već odavno.

Gledam bijele tragove iza mlažnjaka, putuju ljudi, ne može ih se zaustaviti u želji da vide, osjete i udahnu. Da nauče. Ne zaustavljaju ih ni pandemija, ni ratovi. Čim se vratilo iole normalno, eto njih gore.

A mi? Mi gledamo odozdo i gatamo. Mi gnjilimo i gledamo tragove na nebu. K’ oni domoroci s Pacifika što su imali kargo kult. Ali za razliku od tih tamo domorodaca, mi imamo teorije po kojima nitko nije kao mi. I da baš zato nas hoće jebat’. Zaprašit’. Pa da nestanemo.

Da nas nema više na ovoj mirisnoj i krasnoj zemlji. Da pocrkamo, a oni dođu i pokupe kajmak.

I gledam tako nebo, srijeda, sedam i sedamnaest popodne. I taman mi dođe da zovnem ovog mog prijatelja.

Konačno sam došao do rješenja kako mu na lakši način objasniti kako nastaje onaj bijeli trag iza aviona. Da razumije i on, koji je onomad prespavao fiziku, ali nekako na lijepe oči navukao dvicu. Međutim, nekako glupo mi ga dušit’ tamo u Njemačkoj sad zbog toga. Možda radi. Možda odmara.

A možda je u međuvremenu i sam skužio kako nije otišao jer su ga povazdan zaprašivali teorijom zavjere odozgo iz aviona. Nego je otišao zbog puno prizemnijih i lako dokučivih stvari. Ali, eto, lakše je kad su kriva nebesa, a ne ljudi, od krvi i mesa.

Piše: Boris Čerkuč l Bljesak.info

guest
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
odron
odron
1 mjesec prije

Zzna Čerkuč dobro da je istina ovo što mu prijatelj zbori…ali KUKAVIČLUK…pa udaraj šuplje. Golim okom možete vidjeti avione u niskom letu, skoro svaki dan ZAPRAŠUJU… nojevim korakom naprijed. Ti tragovi su toliko očiti.. i umjesto da postavlja pitanja . Dnovinar ismijava.

Veritas über alles
Veritas über alles
Šta ti kažeš na ovo?  odron
1 mjesec prije

Naravno da zaprašuju ali poljoprivredni avioni kad treba i gdje ih imaju. Zaprašiva vas nedostatak osnovne edukacije i nepismenost, a na žalost u jadu od nepismene države su najveće žrtve tog zaprašivanja onih par postotaka obrazovanih.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Veritas über alles
1 mjesec prije

Vi sto nevjerujete treba vam mozak zaprasit da vam proradi!

Vacca the mljac
Vacca the mljac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Ti mozak ni nemaš.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Vacca the mljac
1 mjesec prije

opet se krava najila litavca.

Veritas über alles
Veritas über alles
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Vi koji pišete ne vjerujete skupa i nemate mozga polupismeni imbecili. Za sve daljne dijagnoze svog inTELEktualnog sklopa googlaj Dunning-Krugerov efekt.

Joy
Joy
Šta ti kažeš na ovo?  Veritas über alles
1 mjesec prije

🤮🤮🤮

odron
odron
Šta ti kažeš na ovo?  Veritas über alles
1 mjesec prije

Znam šta je trag aviona i znam da ne prave ikseve. 65 godina zasipaju SAD. Potpuno toksična i otrovana zemlja. Probaj tamo nekome reći da je nepismen u vezi ovoga. Digni glavu…ali uzalud mozak ispran.

Veritas über alles
Veritas über alles
Šta ti kažeš na ovo?  odron
1 mjesec prije

Znaš ti pm, gradivo iz fizike iz osmog razreda i listaj bog te jbo

Vacca the mljac
Vacca the mljac
Šta ti kažeš na ovo?  odron
1 mjesec prije

vo ti je stvarno – odron. Zdravog razuma.

Vacca the mljac
Vacca the mljac
1 mjesec prije

Onomad, kad sam bio veoma mlad, gutao sam teorije zavjera u neograničenim količinama…
Deniken, Marsovci letaju posvuda, duhovi…, lebdenje iznad kreveta, Uri Geler savija žlice pogledom (upoznao sam Židova, kojem je Uri bio obiteljski prijatelj), telekineza, telepatija…
Tele-ovo, tele-ono…
I onda mi se jednog dana “otvori treće oko” i ja svhvatih da su teorije zavjere za – telad. I bacih sve libre obaut ovijeh budalaština.
Neki dan preslagivah knjige, ah što je intelektualac bez knjiga, i vidjeh da se jedna sakrila i preživila “pogrom”. – Deniken, Sjećanje na budućnost.
“Ovo – rekoh ja sopstvenom hanumu – nije Sjećanje na budućnost, nego sjećanje na prošlost.
Kad sam bio mlad i glup.”
“Sada samo više nisi mlad”, ne propusti hanum priliku da me ugrize rašljastim jezikom.

odron
odron
Šta ti kažeš na ovo?  Vacca the mljac
1 mjesec prije

Kakve veze ima zaprašivanje s ovim glupostima što si nabrojao?! ” teorija zavjere ” je obična etiketa kad nemaš argumente….

Veritas über alles
Veritas über alles
Šta ti kažeš na ovo?  odron
1 mjesec prije

De jedan argument, iz čega zaprašuju? Iz komercialnih zrakoplova?

Veritas über alles
Veritas über alles
Šta ti kažeš na ovo?  Vacca the mljac
1 mjesec prije

Däniken i nije baš za bacit , npr chariots of God ima nekog stvari za zapitat se ,a ima i preklapanja sa sumeranskim tablicama. Uglavnom um slobodan od dogmi zaokupi sa razmišljanjima.