Published On: Sub, stu 27th, 2021

Započinje manifestacija “Advent u Kiseljaku”

Na Trgu kneza Radoje počele su pripreme za ovogodišnju manifestaciju “Advent u Kiseljaku” koja je ove godine podržana od brenda Sky Cola odnosno tvrtke Sarajevski kiseljak.

Općina Kiseljak će i ove godine tijekom vremena Adventa, zajedno sa partnerima, brojnim udrugama i kulturnim organizacijama, upriličiti bogat program tijekom naredna četiri vikenda točnije, počevši od nedjelje 28.studenog pa do 19.prosinca.

Nikad bogatija sajamska ponuda na Trgu kneza Radoje na raspolaganju će svim Kiseljačanima i gostima biti tijekom petka, subote i nedjelje, praćena naravno glazbom i nastupima brojnih izvođača.

Prvu večer, u nedjelju 28.studenog nastupit će bend Tregeri dok će od 18 sati svi mališani moći uživati u programu prilagođenom baš za njih koji će im pripremiti animatori Zaigranog kutka.

Naredni vikend na rasporedu je i jedna predstava. U kino dvorani Hrvatskog doma nastupit će Gradsko kazalište mladih Vitez sa hit komedijom Pidžama za šestero. Istu večer, na Trgu će svirati bend Epicentar pod pokroviteljstvom brendova Maraska i Juicy. U subotu nas očekuje prava glazbena poslastica. Na trgu će nastupiti Balašević tribute band Tajni gaz. Nedjelja je opet rezervirana za mališane. Program za njih će početi već od 16 sati a istu večer za sve starije posjetitelje svirat će Framaški bend Profetes.

U petak, 10.prosinca, redateljsku palicu zabavnog programa preuzimaju “Prikaze” uz DJ-a Guju dok će ove večeri biti održano još jedno izdanje kviza na otvorenom, ali u specijalnom božićnom tonu.

Ove godine zbog epidemiološke situacije, tradicionalna Božićna bajka udruge Kiseljački dišpet bit će upriličena također na Trgu kneza Radoje.
Udruga mladih Kiss pak dan kasnije, u nedjelju 12. prosinca također priprema poseban božićni koncert koji će upriličiti limena glazba Lašva te vokalna skupina Lašvanske dive (HKC Nova Bila).

U četvrtak, 16.prosinca program se seli u izložbeni paviljon gdje će Srednja škola “Ivan Goran Kovačić” te HKD Napredak, podružnica Kiseljak upriličiti još jedan događaj naziva “U susret Božiću”. Ovom prilikom bit će predstavljena izložba slika s Međunarodne likovne kolonije “Planinski krajolik, Kiseljak 2021.” te dodijeljene nagrade učenicima s najboljim radovima natječaja “Božić u mojoj obitelji”, piše Centralna.ba.

Posljednji vikend manifestacije započet će večeri posvećenom folkloru na kojoj će nastupiti folklorna društva općine Kiseljak.
U subotu pak 18. prosinca u ckrvi Svete Ane u Lepenici nastupit će zbor Adoro dok će na Trgu i ove godine gosti iz Ploča upriličiti ribarsku večer. Program će upotpuniti i promocija domaćih vina ali i plesači Plesnog kluba LDF Kiseljak.
U nedjelju će program biti upotpunjen koncertom na Gromiljaku (prostor stare crkve) ali i zaključen nastupom dvojca Bralić (BBROTHERS).

Na Trgu će veselo biti i 22.prosinca kada isti preuzimaju učenici Osnovne škole Kiseljak koji će tijekom dana prodavati svoje rukotvorine a navečer održavi školsku priredbu.

Prininići su vlastelinska porodica, koja je bila nosilac nasljedne županske časti u srednjovjekovnoj župi Lepenica, u Srednjoj Bosni.

Poznati članovi ove porodice i njihova genealogija može se uspostaviti prema pojavljivanju u poveljama. Iz ovog roda poznato je svega 7 članova. Svi su bili članovi velikaškog zbora, odnosno državnog vijeća i bliski saradnici vladara. Zabilježeni su na vladarskim poveljama kraljeva: Tvrtka I, Dabiše, Ostoje i Tvrtka II. Na spomeniku br. 2 na nekropoli u Zabrđu je grb i natpis velikog kneza bosanskog Radoja Radosalića Pribinića. Prema natpisu, spomenik je podigao njegov sin, knez Radič. [1]

 1. Brajko je župan iz prve generacije Pribinića i pojavljuje se u 6 povelja između 1353. i 1392. godine),
 2. Vukota (knez, pojavljuje se u 3 povelje između 1367. i 1395. godine)
  1. Vukac Vukotić, unuk Vukotin, koji se javlja u poveljama iz 1419. I 1426. godine.
 3. Radosav (župan, koji se pojavljuje u dvije povelje iz 1378. i 1392. godine).
  1. Radoje Radosalić, sin Radosava,župan, a kasnije veliki knez bosanski, koji se javlja na 6 povelja u periodu od 1392. do 1408. godine.
   1. Radič Radojević, sin Radoja, knez, potpisnik na poveljama iz 1417. i 1420. godine (umro između 1420. i 1426. godine).
    1. Dragić Radičević, sin Radiča, posljednji poznati član ove porodice je, koji se javlja na povelji kralja Tvrtka II od 7. oktobra 1426. godine.

Prema Anđeliću, vlasteoskom rodu Pribinića pripadaju i Mirkovići.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare