Published On: Sri, kol 11th, 2021

Započela izgradnja crkve blaženih Drinskih mučenica

Nedavno su počeli radovi na izgradnji crkve posvećene Blaženim Drinskim mučenicama u Goraždu. Uz djelatnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, voditelju projekta župniku don Josipu Tadiću pridružila se u gradnji crkve i zagrebačka udruga povratnika CroDijaspora, objavila je HRT.

Goražde, grad na obalama rijeke Drine, na samom istoku Bosne i Hercegovine, osim po prirodnim ljepotama poznat je i po teškim ratnim stradanjima u Drugom svjetskom, ali i ratu koji je bjesnio u prvoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća.

U tijekom iskop zemljišta za gradnju crkve.

Prije gotovo osamdeset godina, to je pitomo mjesto bilo poprište stravičnog zločina koji se zauvijek urezao u svijest naroda koji živi na tome prostoru. 11. prosinca 1941. četnici su opkolili sarajevski Marijin dom u kojem su djelovale časne sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi. Nakon pljačke, zarobljene časne sestre odveli su u Goražde gdje su bile zatočene u zgradi tadašnje vojarne, a danas osnovne škole.

– Časne sestre bile su zatočene na drugom katu današnje osnovne škole Husein Efendija Đozo i odozgo su skočile u trenutku kad su ih četnici htjeli silovati. Kad su pijani četnici shvatili što su one učinile, onda su njihova izmučena tijela, polomljena, izboli bajunetima, a zatim ih bacili na obalu rijeke Drine. U ovom narodu su uvijek čašćene potiho, kao svetice, kao blaženice, ljudi su znali cijeniti njihovu žrtvu koju su učinile čuvajući svoje djevičanstvo i zavjete koje su dale Bogu. I znači, nakon toliko godina, 2011. su proglašene blaženima 24. rujna 2011. Gradska uprava je ovdje podigla ovaj spomenik njima u čast – govori župnik Župe sv. Dominika u Goraždu don Josip Tadić za HRT.

Maketa crkve Drinskih mučenica.

Kada je 2019. godine nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić imenovao don Josipa za župnika, u dekret mu je upisana obveza traženja dozvola i zemljišta za gradnju crkve blaženih Drinskih mučenica. Nakon svega godinu i pol boravka u Goraždu, plodovi njegovoga rada više su nego vidljivi.

– Kuplili smo ponovno zemljište za izgradnju crkve, a općinske vlasti pružile su pomoć u vidu izdavanja građevinske dozvole 15. svibnja ove godine i evo već, ovih dana, prije nekoliko dana, 13. srpnja započeli smo s gradnjom, odnosno iskopavanjem zemljišta gdje će se graditi crkva. Postpisali smo isto tako ugovor s izvođačem koji se obvezao da će do spomendana blaženih Drinskih mučenica uspjeti pokroviti crkvu i izraditi zvonik – kaže don Josip čija je želja u novoj crkvi slaviti prvu svetu misu na 80. obljetnicu njihovog mučeništva i desetu obljetnicu njihovog proglašenja blaženim.

Don Josip uz svoju redovitu župničku dužnost u gradu Goražde obavlja i funkciju kancelara u vojnom ordinarijatu u Sarajevu, gdje vodi ured vojnog biskupa. Prilikom posljednjeg posjeta ministra obrane BiH Sifeta Podžića Goraždu, ministar mu je ponudio pomoć u izgradnji buduće crkve.

– Rekao sam mu, ministre, ako želite pomoći sudjelovati u izgradnji crkve blaženih Drinskih mučenica kako to možete učiniti najbolje je s iskopnim radovima. Onda mi je rekao, obećavam ti, ispunit ću ti želju. Njegovo sljedeće pitanje je bilo “Kad ti to treba?”, ja rekoh “Sutra”. Nije moglo odmah sutra, ali u vremenu od petnaestak dana uspjelo se je realizirati. Među tim ljudima koji rade na iskopu zemljišta za buduću crkvu rade i muslimani i pravoslavci, znači svi oni na svoj način doprinose da uistinu ovo velebno zdanje uspijemo sagraditi – kaže don Tadić čija župa trenutačno broji tek desetak vjernika koji redovito dolaze na svetu misu u kapelicu svetog Dominika, skučeni prostor koji je od garaže pretvoren u sakralni.

Goraždanski župnik don Josip Tadić

Nova crkva neće biti velikih dimenzija, ali će biti sasvim dovoljna kako bi svi oni koji dođu imali mjesto na kojem će se pomoliti i uteći zagovoru blaženica. Dosad prikupljena sredstva jedva su dostatna da se pokrije trećina troškova, a uglavnom se svode na donacije prijatelja don Tadića i priloga kojeg su prikupilI Hrvati iz New Yorka i Pertha.

U projekt se ovih dana uključila i zagrebačka udruga povratnika “CroDijaspora” koja će kroz svoje veze u iseljeništvu potaknuti mnoge da se odazovu župnikovu pozivu i financijski pomognu dovršiti izgradnju crkve.

– Naša udruga povratnika i iseljenika podržava izgradnju ove crkve jer ovo nije isključivo hrvatska priča nego je međunarodna – iznad svega katolička. Nakon što smo razgovarali s Jelenom Perić iz New Yorka i Božicom Kukulj iz Pertha o akcijama koje su one pokrenule u njihovim hrvatskim zjednicama, stupili smo u kontakt sa don Tadićem te se na njegov poziv prije nekoliko dana uputili u Goražde kako bismo se pobliže upoznali s detaljima projekta. U razgovoru, don Tadić nam je predočio svu dokumentaciju i troškovnike i pokazao lokaciju na kojoj se vrše radovi. Po povratku u Zagreb, odlučili smo se pružiti potporu ovom hvale vrijednom projektu, ponajprije na polju promidžbe na društvenim mrežama – kaže predsjednik udruge Mate Pavković.

Pomoć iseljenika diljem svijeta i njihov doprinos u gradnji crkve, smatraju članovi udruge CroDijaspora, jedan je od načina da se sačuva spomen na žrtvu Drinskih mučenica./HMS/

guest
nije obvezno
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x