Published On: Sri, kol 11th, 2021

Započela izgradnja crkve blaženih Drinskih mučenica

Nedavno su počeli radovi na izgradnji crkve posvećene Blaženim Drinskim mučenicama u Goraždu. Uz djelatnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, voditelju projekta župniku don Josipu Tadiću pridružila se u gradnji crkve i zagrebačka udruga povratnika CroDijaspora, objavila je HRT.

Goražde, grad na obalama rijeke Drine, na samom istoku Bosne i Hercegovine, osim po prirodnim ljepotama poznat je i po teškim ratnim stradanjima u Drugom svjetskom, ali i ratu koji je bjesnio u prvoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća.

U tijekom iskop zemljišta za gradnju crkve.

Prije gotovo osamdeset godina, to je pitomo mjesto bilo poprište stravičnog zločina koji se zauvijek urezao u svijest naroda koji živi na tome prostoru. 11. prosinca 1941. četnici su opkolili sarajevski Marijin dom u kojem su djelovale časne sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi. Nakon pljačke, zarobljene časne sestre odveli su u Goražde gdje su bile zatočene u zgradi tadašnje vojarne, a danas osnovne škole.

– Časne sestre bile su zatočene na drugom katu današnje osnovne škole Husein Efendija Đozo i odozgo su skočile u trenutku kad su ih četnici htjeli silovati. Kad su pijani četnici shvatili što su one učinile, onda su njihova izmučena tijela, polomljena, izboli bajunetima, a zatim ih bacili na obalu rijeke Drine. U ovom narodu su uvijek čašćene potiho, kao svetice, kao blaženice, ljudi su znali cijeniti njihovu žrtvu koju su učinile čuvajući svoje djevičanstvo i zavjete koje su dale Bogu. I znači, nakon toliko godina, 2011. su proglašene blaženima 24. rujna 2011. Gradska uprava je ovdje podigla ovaj spomenik njima u čast – govori župnik Župe sv. Dominika u Goraždu don Josip Tadić za HRT.

Maketa crkve Drinskih mučenica.

Kada je 2019. godine nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić imenovao don Josipa za župnika, u dekret mu je upisana obveza traženja dozvola i zemljišta za gradnju crkve blaženih Drinskih mučenica. Nakon svega godinu i pol boravka u Goraždu, plodovi njegovoga rada više su nego vidljivi.

– Kuplili smo ponovno zemljište za izgradnju crkve, a općinske vlasti pružile su pomoć u vidu izdavanja građevinske dozvole 15. svibnja ove godine i evo već, ovih dana, prije nekoliko dana, 13. srpnja započeli smo s gradnjom, odnosno iskopavanjem zemljišta gdje će se graditi crkva. Postpisali smo isto tako ugovor s izvođačem koji se obvezao da će do spomendana blaženih Drinskih mučenica uspjeti pokroviti crkvu i izraditi zvonik – kaže don Josip čija je želja u novoj crkvi slaviti prvu svetu misu na 80. obljetnicu njihovog mučeništva i desetu obljetnicu njihovog proglašenja blaženim.

Don Josip uz svoju redovitu župničku dužnost u gradu Goražde obavlja i funkciju kancelara u vojnom ordinarijatu u Sarajevu, gdje vodi ured vojnog biskupa. Prilikom posljednjeg posjeta ministra obrane BiH Sifeta Podžića Goraždu, ministar mu je ponudio pomoć u izgradnji buduće crkve.

– Rekao sam mu, ministre, ako želite pomoći sudjelovati u izgradnji crkve blaženih Drinskih mučenica kako to možete učiniti najbolje je s iskopnim radovima. Onda mi je rekao, obećavam ti, ispunit ću ti želju. Njegovo sljedeće pitanje je bilo “Kad ti to treba?”, ja rekoh “Sutra”. Nije moglo odmah sutra, ali u vremenu od petnaestak dana uspjelo se je realizirati. Među tim ljudima koji rade na iskopu zemljišta za buduću crkvu rade i muslimani i pravoslavci, znači svi oni na svoj način doprinose da uistinu ovo velebno zdanje uspijemo sagraditi – kaže don Tadić čija župa trenutačno broji tek desetak vjernika koji redovito dolaze na svetu misu u kapelicu svetog Dominika, skučeni prostor koji je od garaže pretvoren u sakralni.

Goraždanski župnik don Josip Tadić

Nova crkva neće biti velikih dimenzija, ali će biti sasvim dovoljna kako bi svi oni koji dođu imali mjesto na kojem će se pomoliti i uteći zagovoru blaženica. Dosad prikupljena sredstva jedva su dostatna da se pokrije trećina troškova, a uglavnom se svode na donacije prijatelja don Tadića i priloga kojeg su prikupilI Hrvati iz New Yorka i Pertha.

U projekt se ovih dana uključila i zagrebačka udruga povratnika “CroDijaspora” koja će kroz svoje veze u iseljeništvu potaknuti mnoge da se odazovu župnikovu pozivu i financijski pomognu dovršiti izgradnju crkve.

– Naša udruga povratnika i iseljenika podržava izgradnju ove crkve jer ovo nije isključivo hrvatska priča nego je međunarodna – iznad svega katolička. Nakon što smo razgovarali s Jelenom Perić iz New Yorka i Božicom Kukulj iz Pertha o akcijama koje su one pokrenule u njihovim hrvatskim zjednicama, stupili smo u kontakt sa don Tadićem te se na njegov poziv prije nekoliko dana uputili u Goražde kako bismo se pobliže upoznali s detaljima projekta. U razgovoru, don Tadić nam je predočio svu dokumentaciju i troškovnike i pokazao lokaciju na kojoj se vrše radovi. Po povratku u Zagreb, odlučili smo se pružiti potporu ovom hvale vrijednom projektu, ponajprije na polju promidžbe na društvenim mrežama – kaže predsjednik udruge Mate Pavković.

Pomoć iseljenika diljem svijeta i njihov doprinos u gradnji crkve, smatraju članovi udruge CroDijaspora, jedan je od načina da se sačuva spomen na žrtvu Drinskih mučenica./HMS/

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Uso turcin
Uso turcin
1 godina prije

U Gorazd u 2.svjetskom ratu SVETOSAVSKI teroristi tj CETNICI pobili su preko 12000 BOSNJAKA. Mnoge preklane odnijela Drina…Srbi su sve do 20 10 1944 kada su im Rusi oslobodili Beograd bili CETNICI…ONDA LISTOM ZAMIJENILI KOKARDU PETOKRAKOM I NASTAVILI UBIJATI TURKE I USTASE BLAJBURGOM I U KASNIJIM LOGORIMA…TITOVOG BRATSTVA I JEDINSTVA..SRBI KAO NAROD NOSILI SU PETOKRAKU 8 MJESECI …

ediiii
ediiii
Šta ti kažeš na ovo?  Uso turcin
1 godina prije

U goraždu ne treba ništa graditi nego će to poturice pretvorit u džamijetinu tamo nema hrvata

ediiii
ediiii
1 godina prije

DOBRI SRBI TREBA LI SU SVE POTURICE POBITI UZ DRINU

Uso turcin
Uso turcin
Šta ti kažeš na ovo?  ediiii
1 godina prije

Pobili ste katolike…zato i za sve će vam se.vratit i to i Drinka,vježbaju plivati…jedva čekaš da ti neko vrati dug…nestrpljiv si,obračunavaju se kamate

balijeodjebite
balijeodjebite
Šta ti kažeš na ovo?  Uso turcin
1 godina prije

nisu hrvate ja sam hrvat kao su me pobili kada su nas branili u srednjj bosni od islamai vas mudžahedina