Published On: Pon, ožu 25th, 2013

ZAPALJENA KUĆA HRVATSKOG POVRATNIKA: Čordaš traži detaljnu istragu o požaru u Pelagićevu

Nakon požara koji se dogodio u Donjoj Tramošnici u općini Pelagićevo, kada je do temelja izgorjela kuća povratničke obitelji Ivana Šokčevića, ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš izrazio je razočaranje, kako je naveo, nebrigom lokalnih vlasti i najavio da će od nadležnih organa RS-a tražiti detaljnu istragu i izvješće o ovom događaju.
– Neshvatljivo je da vatrogasna služba u Pelagićevu nije reagirala na poziv i osigurala hitnu intervenciju – rekao je Čordaš i dodao da će tražiti odgovornost lokalnih vlasti, kao i materijalnu pomoć za obnovu kuće koju su Šokčevići već jednom obnavljali vlastitim sredstvima.
Entitetski ministar je izrazio razočaranje i u vatrogasne službe iz Šamca i Gradačca, koje su se također oglušile o poziv i nisu pokazale solidarnost i humanost što bi trebalo biti njihova osnovna pokretačka ideja, priopćeno je danas iz Čordaševog ureda.
Najavio je da će Vlada RS-a i resorno ministarstvo naći način da pomogne obitelj Šokčević.
Rukovoditelj Odsjeka ministarstva u Doboju Jovo Jović posjetit će danas ovu obitelj i razgovarati s njima o načinu na koji bi se brzo i učinkovito sanirala pričinjena materijalna šteta.
Zbog nemara lokalnih vlasti samo pukom srećom izbjegnuta je veća tragedija, jer je u vrijeme požara u kući bio Ivan Šokčević sa suprugom i dvoje djece.
Iz Centra javne sigurnosti Doboj danas je priopćeno da je u požaru na kući Šokčevića u mjestu Donja Tramošnica nije bilo ozlijeđenih, a potpuno su izgorjeli krov, prateća instalacija i inventar u kući.
Požar su ugasili mještani, a prema izjavi vlasnika, pričinjena je materijalna šteta od oko 260.000 KM.
Uviđajem, koji su izvršili pripadnici Policijske stanice Pelagićevo, zajedno s inspektorom za protupožarnu zaštitu CJB Doboj, utvrđeno je da je uzrok požara, najvjerojatnije, neadekvatna izvedba kamina i krova, prilikom čega je vatra izbila u međuprostoru rigipsa plafona, kamina i krova.
Nije isključena ni mogućnost da je požar izbio na elektroinstalacijama.
Izuzeti tragovi s lica mjesta bit će proslijeđeni na vještačenje, nakon čega će biti poznat točan uzrok požara, navela je dobojska policija.