Published On: Pon, ožu 14th, 2022

Zapadne tvrtke zabrinute zbog onog što su Rusi izveli s Peppom Pig

Ono što Vladimir Putin naziva specijalnom vojnom operacijom, a ostatak svijeta ratom u Ukrajini, traje 18. dan. Više od dva milijuna ljudi pobjeglo je iz Ukrajine, a UN to opisuje kao najbrže rastuću izbjegličku krizu od Drugog svjetskog rata. Ruski zračni napadi povećavaju broj civilnih žrtava.

Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Europska unija nametnuli su sankcije Rusiji koje uključuju zabranu uvoza ruske nafte i plina, zamrzavanje imovine ruske središnje banke, zamrzavanje imovine oligarha bliskih Kremlju te ograničenja uvoza, izvoza i međunarodnih putovanja.

Vrijednost rublja pada, a ruski milijarder Oleg Deripaska upozorio je da će kriza u Rusiji sličiti onoj iz 1998. godine, ali će “biti tri buta gora i trajat će tri godine”.

Rusija je odlučila odgovoriti na sankcije. Zabranjeni su zajmovi i krediti osobama iz država koje su poduzele neprijateljske radnje, a ruski sud sad je odlučio da tvrtke mogu koristiti Peppu Pig bez dopuštenja vlasnika zaštićenog imena i lika te bez posljedica.

Entertainment One je 2019. stekao prava na Peppu Pig za 3.8 milijardi dolara. Tužili su ruskog poduzetnika koji je bez dopuštenja na svoje proizvode nacrtao svoju verziju poznate svinjice. Od njega su tražili 40.000 rubalja, javlja Sky News.

Sudac Andrej Slavinski odbacio je tužbu, navodeći da su “restriktivne” sankcije nametnute Rusiji i “neprijateljske radnje SAD-a i pridruženih zemalja” opravdan razlog za kršenje autorskih prava, prenosi Index.hr.

Strah da će se ruske podružnice odmetnuti

Ruska vlada je od tada izdala uredbu kojom se dopušta ljudima i poduzećima korištenje patentiranih izuma i industrijskih dizajna iz neprijateljskih zemalja bez dopuštenja i naknade.

U međuvremenu je objavljen popis “neprijateljskih zemalja”, a one uključuju Veliku Britaniju, SAD, EU, Australiju, Novi Zeland, Tajvan, Švicarsku i Japan.

Brojne zapadne kompanije, poput Applea, McDonald’sa i IKEA-e, prekinule su veze s Rusijom, no ovaj slučaj s Peppom Pig potaknuo je zabrinutost da bi se ruske podružnice mogle pobuniti protiv odluka središnjica i nastaviti poslovanje u Rusiji.

Piratstvo bi moglo postati legalno

Rusko ministarstvo ekonomskog razvoja također je potvrdilo da razmatra legalizaciju piratstva ranije ovog tjedna.

“Razmatra se mogućnost ukidanja ograničenja na korištenje intelektualnog vlasništva sadržanog u određenim dobrima, čija je isporuka Rusiji ograničena”, poručili su u priopćenju.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ban dabalebad
Ban dabalebad
2 mjeseci prije

Njanjaj putko sotoniste i podguzne im muve …
Nego kad su vec izasli na vidjelo .
De da malo USA objasni svjetu kakve je to tajne biolabiratorije imala u Ukrajini
I kako to da nema zaprasivanja sa neba od pocetka rata u Ukrajini .
..
Kako to
Kako to
Kako to

Last edited 2 mjeseci prije by Ban dabalebad
Guru Globalnog Džihada
Guru Globalnog Džihada
2 mjeseci prije

Bez  McDonald’sa i IKEA-e 🙁 – Rusija je na koljenima 🙁 🙁

TMujo
TMujo
Šta ti kažeš na ovo?  Guru Globalnog Džihada
2 mjeseci prije

Jake bre firme..prevara do prevare..
Gotovi su Rusi..😆

SIGMUND XX345
SIGMUND XX345
2 mjeseci prije

MISLIM DA CE ONO 6 MILIONA RUSA SKLONJENIH U SIBIR NASLJEDITI SVIJET. NEKA JE TU JACA IGRICA OD FEJSBUKA. ZANIMLJIVO.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  SIGMUND XX345
2 mjeseci prije

To su muslimani dzikane…