Subota, 13 travnja, 2024

Zapad u strahu: Ni jedna druga skupina se ne širi kao Islamska država

Must Read

Više stotina pripadnika terorističke skupine Islamska država je porijeklom iz Sjeverne Amerike i Europe. Na zapadu je sve veći strah od napada kada se oni vrate u svoje zemlje

”Cilj je jasan”, rekao je američki predsjednik Barack Obama prilikom posjete Estoniji, prenosi Deutche Welle. Obama ubuduće želi terorističku skupinu Islamska država ”oslabiti i uništiti, tako da više ne predstavlja opasnost”.

Zamjenik američkog predsjednika, Joe Biden, odlučio se za još oštrije riječi: ”SAD će ubojice nedavno ubijenih američkih novinara tjerati sve do vrata pakla”.

Amerikanci strahuju da bi se pripadnici IS-a iz Europe i SAD sa svojim zapadnim putovnicama mogli lakše vratiti u svoje zemlje i tamo izvršiti terorističke napade.

”Znamo da je u protekle tri godine više od 1.200 osoba iz inozemstva otputovalo u Siriju”, kaže Matthew G. Olsen, direktor National Counterterrorism Center. Prema Olsenovim riječima, među tim osobama je više od 100 Amerikanaca i više od 1.000 Europljana.

Govoreći o Islamskoj državi, Olsen kaže da ”ni jedna druga skupina ne širi svoju propagandu tako učinkovito i uspješno”.

Islamisti preko društvenih mreža dopiru do svojih potencijalnih članova na zapadu.

”Vrlo su uspješni u pokušaju pridobivanja mlađe ciljne skupine”, tvrdi John Horgan, psiholog na sveučilištu Massachusetts u izvještaju objavljenom u New York Timesu. Islamisti pridobivaju mlade porukom ”Budi dio većeg od sebe – i to odmah”.

Stručnjak za borbu protiv terorizma Olsen kaže kako postoji opasnost da IS uskoro postane najopasnija teroristička organizacija na svijetu. Tako bi IS postala opasnija od Al-Qaide, terorističke mreže koja je odgovorna za terorističke napade 11. rujna u New Yorku i Washingtonu.

Islamska država je i financijski dobro opskrbljena. Trenutno samo od otkupnina za otmice dnevno zarađuje po millijun dolara.

U usporedbi s Al-Qaidom, pripadnici IS-a imaju sasvim drugu taktiku: IS radije organizira više manjih, nego veće, pojedinačne, napade. Olsen kao primjer navodi napad na židovski muzej u Bruxellesu u svibnju ove godine. Borci IS-a i dalje izbjegavaju elektronsku komunikaciju što otežava njihovo praćenje.

Ipak Olsen trenutno ne vidi akutnu opasnost za zapad: ”IS se ne može usporediti s Al-Qaidom prije 11. rujna”. Američke tajne službe su danas daleko osjetljivije na terorizam i razmjenjuju daleko više informacija. Trenutno nema dokaza o postojanju terorističkih ćelija u SAD i Europi.

Prema Olsonovim riječima borba protiv IS-a je dugoročna zadaća. To se mora rješavati i političkim putem, primjerice tako što bi u Siriji umjesto Asadovog režima bila uspostavljena vlada nacionalnog jedinstva. Tek tada SAD mogu, kako je najavio i predsjednik Obama, oslabiti i uništiti IS, navodi Deutche Welle.

bljesak.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -