Published On: Sub, ožu 16th, 2013

Zapad strahuje od regrutiranja terorista iz BiH, Makedonije i s Kosova

SKOPLJE – Zapad posebno strahuje od mogućnosti regrutiranja potencijalnih terorista s Kosova, BiH, Albanije i Makedonije, koji se po fizionomiji ne razlikuju puno od drugih europskih naroda, što im omogućuje da lakše izvedu terorističke napade u Europi, kaže bivši makedonski obavještajac Goran Mitevski.
Mitevski naglašava da glavna opasnost od ekspanzije vehabizma u regiji dolazi s Kosova, gdje se vehabizam širi munjevito, kao rezultat kaosa, siromaštva i krize u tamošnjoj islamskoj vjerskoj zajednici.
“Lokalni vehabisti krajem 2008. godine počeli su prijete malobrojnim katolicima na Kosovu, iako samo verbalno, ali to je bio dovoljan povod da oni započnu da se iseljavaju sa Kosova. Slučaj s mjestom Janjevo na Kosovu, gdje žive katolici, drastičan je primjer iseljavanja “, ističe Mitevski.
On i drugi analitičari smatraju da je započeo proces koji će trajati godinama i da je to test za Europu, javljaju makedonski mediji.
Prema inozemnim sigurnosnim stukturama prisutnim na Kosovu, već je identificirana skupina pokretača vehabizma na Kosovu.
Na njihovim listama su Ekrem Avdiju, koji se školovao u Medini, a sada je imam u južnoj Kosovskoj Mitrovici, Bajram Aslani iz Isa-Begove džamije u Kosovskoj Mitrovici, Kastriot Duka iz džamije u Srbici, te imam Recep ljušti.
Istrage bezbjedonosnih službi Euleksa pokazale su da je u igri nekoliko islamskih nevladinih organizacija, za koje postoje sumnje da su ilegalno umiješane u financiranje vehabizma na Kosovu.
Među njima su najaktivnije “Ruka pomoći”, “Ikra”, “Drita”, “Savez islamske omladine”, kao i Iranski kulturni centar “Kurani” iz Prizrena.