Published On: Thu, Oct 1st, 2020

ZAOŠTRILO NA RELACIJI BEOGRAD SARAJEVO “Džaferović ima direktne veze sa onim koji su Srbima odsjecali glave”

 

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, gostujući na televiziji “Pink”, kazao je da se međunarodni položaj Srbije u posljednje vrijeme bitno poboljšao te da svakim danom jača njen ugled u najvećim diplomatskim centrima svijeta.

Kako tvrdi, jedine sporove Srbija ima sa susjednim zemljama, „kojima smeta takva promjena položaja Srbije“.

Kao primjer je istaknuo kako je tijekom nedavne rasprave u Europskoj uniji o odnosu vlasti Kosova prema Specijalnom sudu za ratne zločine „jedino Hrvatska imala razumijevanje za Albance“.

– Zalažu se za kažnjavanje ratnih zločina, ali kad dođe vrijeme za kažnjavanje za zločine nad Srbima, tada promijene priču – rekao je Dačić.

On se osvrnuo i na aktualnu polemiku koju ima sa Šefikom Džaferovićem, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

– Šefik Džaferović je podržao Azerbejdžan kao navodnu muslimansku zemlju u sukobu s Armenijom i založio se za teritorijalni integritet i suverenitet te zemlje. I to je uredu, i mi se za to zalažemo, ali neka ostane dosljedan i kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije, a ne da se zalaže za priznanje Kosova. I kada mu je to kažem, on odgovori da sam bio dio Miloševićevog režima.

“Za razliku od mene, Šefik Džaferović je, kao što svi znaju, bio načelnik Centra službi bezbjednosti Zenica u vrijeme kada su Srbima odsjecane glave od strane Odreda ‘El mudžahedin’ i Armije BiH u regionu Ozrena, počev od zločina u Vozući, što je bila prva operacija prije Islamske države, u kojoj se brutalno i ritualno odsjecaju glave Srba i sve to se snima kamerama. Pa, što misli Džaferović, da ako su mogle da se odsijecaju srpske glave, da se mogu odsijecati i dijelovi teritorije Srbije?! “, poručio je Dačić, a prenosi RT Vojvodine.

Dačić se osvrnuo i na izjave predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je prozvao vlasti u Beogradu, među ostalim i njega, da nikada nisu iskreno priznali nezavisnost Crne Gore i da danas drugim sredstvima uvode u javni govor termin “srpski svijet”, što je, kako je kazao Đukanović, eufemizam za veliku Srbiju.

– Milo Đukanović zaboravlja svoje riječi koje je izgovorio kada je 1989. godine, zajedno sa Momčilom Bulatovićem i Svetozarom Marovićem, rušio rukovodstvo Crne Gore. On je tada rekao da je bivše rukovodstvo plašilo, ostajalo na vlasti plašeći Crnogorce navodnim strahom od Srbije. Danas on radi to isto. Pa, jesam li ja jurišao na Dubrovnik ili je to radio Milo Đukanović? Milo ima mnogo više fotografija sa Slobodanom Miloševićem nego što ih imam ja, koji sam, navodno, bio njegova desna ruka – rekao je Ivica Dačić.

Radončić objavio dokumente, Džaferović dodijelio državljanstva BiH mudžahedinima koji su ratovali u BiH