Published On: Sub, stu 16th, 2019

ZAOŠTRAVANJE ODNOSA Hrvatska će zabraniti ulazak ministrima iz BiH jer huškaju migrante na ilegalni ulazak u RH?

Posljednje poruke političkih čelnika vlade Unsko-sanske županije koje su izgovorene u vezi s blokadom migrantskih centara Bira i Miral, gdje je od jučer uvedena apsolutna blokada kretanja za migrante, bile su dosta dvosmislene i iz njih se iščitava da će izlazak iz kampova biti omogućen samo onima koji se ilegalno upute preko hrvatske granice.

Ocjena je to hrvatskih službi koje pomno prate izjave čelnika Unsko-sanske županije, a kako doznajemo, nadležne institucije razmatraju mogućnost primjene mjera zabrane ulaska u Hrvatsku takvim osobama – piše Večernji List.

Ponajprije se to odnosi na ministra unutarnjih poslova vlade Unsko-sanske županije Nermina Kljajića, čiju su izjavu prenijeli mediji u Bosni i Hercegovini i Srbiji navodeći kako je kazao da će izvan ovih kampova koji se nalaze u neposrednoj granici s Hrvatskom moći samo oni koji žele okušati sreću i krenuti rutom prema državnoj granici u namjeri da uđu u Hrvatsku.

Hrvatska je već zabranila ulazak stranim dužnosnicima – u travnju 2018. srbijanskom je ministru obrane Aleksandru Vulinu poručeno da do daljnjega nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku nakon niza zapaljivih izjava poput onih da o njegovu dolasku “može odlučiti vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srbije Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučiti hrvatski ministri“.

Tada je MVEP, koji takve odluke donosi s MUP-om, u diplomatskoj noti kazao da je riječ o pokušaju negiranja suvereniteta Hrvatske. Tada se povela diskusija što znači sloboda kretanja, budući da je Hrvatska članica EU, te diplomatska putovnica u kontekstu zabrane ulaska stranom dužnosniku. No zabrana je moguća, pa čak i između dvije EU države, kako je presudio Sud EU. Slovačka je tako 2009. zabranila mađarskom predsjedniku Lászlu Sólyomu ulazak na svoj teritorij. Mađarski predsjednik trebao je u gradu Komarnu i otkriti kip kralja Stjepana. U Bratislavi su zaključili da je riječ o provokaciji jer je posjet trebao biti 21. kolovoza, na dan kada su 1968. u Čehoslovačku ušle trupe Varšavskog pakta, uključujući i mađarske te ugušile praško proljeće. Slovačke su vlasti objasnile kako bi posjet mađarskog predsjednika mogla izazvati incidente, da predstavlja i sigurnosni rizik. Njihovu je odluku podržao Sud EU.

S druge strane, diplomatska putovnica ne znači i diplomatski imunitet niti ne osigurava nesmetano putovanje. Svrha diplomatske putovnice jest efikasnije obavljanja državnih poslova, u skladu s međunarodnim ugovorima. Ona olakšava neke stvari. Primjerice, nositelji ne moraju pribavljati vize za neke države, ali nikako ne znači da nositelj ima slobodan ulaz u bilo koju državu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare