Published On: Thu, May 14th, 2020

ZANIMLJIV DATUM Vjerovali ili ne, danas je sveta Korona: Slavi je se kao zaštitnicu od raznih epidemija

Vjeruje se da su Koronu u dobi od 16 godina ubili Rimljani, vjerojatno na području današnje Sirije, zbog toga što nije skrivala kršćansku vjeru. Prema predaji, zavezana je za dvije savijene palme i potom rastrgana kad su egzekutori oslobodili debla palmi.

Nakon što je proglašena sveticom vrlo brzo je njeno ime postalo slavno izvan granica Bliskog istoka

Sveta Corona (Korona) je kršćanska mučenica. Rođena je oko 106 godine u Egiptu, a preminula u Siriji.

Spomendan joj je 14. svibnja, a negdje i 20. veljača. Mučeništvo je podnijela u 16. godini života za vrijeme progona kršćana. Štuje se i pod imenom “Stephana”.

Zaštitnica je mesara, novca i onih koji pronalaze blago. Utječuju joj se i protiv epidemija i oluja te za postojanost u vjeri, piše Šibenski portal..

Mučeništvo je podnijela s vojnikom svetim Viktorom Sijenskim. U mnogim katoličkim crkvama u Austriji i istočnoj Bavarskoj štuje se i danas, a postoje i mjesta nazvana po njezinom imenu.

Negdje postoje i slike gdje u jednoj ruci drži kutiju s novcima, dok drugom rukom daje novac prosjaku. Nakon što je proglašena sveticom vrlo brzo je njeno ime postalo slavno izvan granica Bliskog istoka posebno u zaštiti od epidemija. U čast njoj građene su crkve, velike svečanosti organizirale su se na njen dan, no potom je pala u zaborav.