Published On: Ned, sij 20th, 2013

Žandarmerija uklonila spomenik u Preševu

Spomenik bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) uklonjen je jutros sa središnjeg trga u Preševu, a akcija je protekla bez incidenata, Oko sto pripadnika Žandarmerije je u 06:37 sati opkolilo trg a kamion sa prikolicom i dizalica prišli su spomen obilježju .

Pripadnici Žandarmerije uklonili su rano jutros spomenik pripadnicima OVPMB u centru Preševa ispred zgrade općine

Poslije izvjesnih tehničkih komplikacija, mramorna ploča vezana je sajlama i podignuta na prikolicu. U 7.20 sati kamion se odvezapo s trga, a pet minuta kasnije otišao je i posljednji pripadnik Žandarmerije.
Stanovnici Preševa spavali su za to vrijeme, a akciju je ispratilo samo nekoliko novinara. Poslije akcije Žandarmerije, u Preševu se očekuje da do podneva počene sastanak čelnika svih šest političkih partija Albanaca s juga Srbije.

Ishod ovog sastanka nemoguće je predvidjeti, budući da albanski političari, unatoč relativnoj jednoglasnosti u priopćenjima, ni do sada nisu bili jedinstveni u viđenju daljnjeg pravca političkog djelovanja.
“Vlada Republike Srbije ocjenjuje da je uklanjanje spomenika ekstremistima doprinos zajedničkom životu i država će i ubuduće odlučno provoditi red i zakon i osigurati stabilnost na čitavoj svojoj teritoriji”, navodi se u priopćenju Vlade Srbije.

Vlada smatra OVPMB terorističkom organizacijom, koja je u tom području na jugu Srbije podigla oružanu pobunu krajem 2000. i 2001. godine.
Vlada je dala rok do 17. siječnja za uklananje spornog spomenika, a ministar unutarnjih poslova i premijer Ivica Dačić tada je pozvao Albance u Preševu da sami uklone someniik, kako bi s izbjegli sukobi.

Poslije akcije Žandarmerije, u Preševu se očekuje da do podneva počene sastanak čelnika svih šest političkih partija Albanaca s juga Srbije

Juče je na sastanku rukovodstava dva udruženja veterana, Albanaca koji su sudjelovali u pobuni 2000/01. godine na jugu Srbije, na traženje Prištine i Tirane odlučeno je da se predloži premještanje spomenika borcima OVPBM s trga u Preševu u dvorište džamije ili u dvorište Doma kulture.
VIDEO> Uklonjen spomenik OVPBM u Preševu: